ברוורמן: "צריך להגדיל את תקציב המדינה"
אבישי ברוורמן מסביר כיצד שכנע את מפלגת העבודה להצביע נגד התקציב: "בזמן אינפלציה אין להוריד ריבית, ואפשר לעזור למשק רק בהגדלת התקציב ב-2.5%...התקציב יגדל רק בפועל רק ב-0.2%, בקיזוז הוצאות ההתנתקות והמלחמה בלבנון...וגם באירופה מגדילים את התקציב ביותר מ-1.7%"
"הגדלת תקציב המדינה היא הדרך היחידה שבה הממשלה יכולה לסייע למשק". כך אמר אמש (ב') יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת אבישי ברוורמן (עבודה) בישיבת סיעת העבודה, שבה שיכנע את חברי הסיעה להתנגד לתקציב המדינה.
"הממשלה חייבת להגדיל את תקרת התקציב ב-2.5% ולא ב-1.7% כהצעת האוצר", אמר ברוורמן, "בכך ניתן להגדיל את מסגרת ההוצאה ב-2 מיליארד שקל, שיענו על הצרכים הדחופים, מבלי להתמודד עם הדילמה בין הביטחון לחינוך ולרווחה שהעמיד השר בר-און".
ברוורמן, שהוא פרופ' לכלכלה, אמר כי זהו הפתרון המקובל על רוב הכלכלנים בעולם לבעיותיו של משק שמתקרב להאטה - כפי שעלול לקרות במשק הישראלי, לאור ההאטה הפוקדת את המשק האמריקני ומרבית המשקים באירופה.
"בתקופת האטה, כשהמשק המגמה של אינפלציה, נגיד בנק ישראל לא יוכל להוריד את הריבית והכלי היחיד שנותר לעזרת המשק הוא בהגדלת הסיעתתקציב", אמר ברוורמן.
ה-1.7% הוא בעצם 0.2%
"תקציב 2009, במתכונת שמציע האוצר, כמעט זהה לתקציב השוטף ולמעשה הוא לא יגדל ב-1.7% אלא רק ב-0.2%. זאת, מאחר שלתקציב 2008 נוספו סכומים גדולים למימון הוצאות הביטחון וההתנתקות מחוץ למסגרת והוגדרו כ'קופסאות'. איזו ממשלה אחראית תנהג במדיניות מקמצנת בתהליך ההאטה שכבר עובר על המשק"?
ברוורמן הוסיף כי "אין ממש בטענת האוצר שהגדלת המסגרת מעבר ל-1.7% תפגע באמינות הממשלה ובמוניטין של המשק בשווקי ההון. הוא הדגיש כי אמנת מאסטריכט, למשל, המחייבת את משקי האיחוד האירופי, מתירה למדינות החברות להגדיל את התקציב השנתי עד 3% לעומת קודמו".
ברוורמן גם דחה את טענת השר בר-און כאילו פריצת המסגרת שקבע האוצר תפרוץ את הסכר ותגרום לשיטפון של תביעות תקציביות ("כופתאות" בלשון האוצר). לדברי ברוורמן, "התוספת של שני מיליארד השקלים תחולק בצורה קפדנית ואחראית לתגבור תקציבי הביטחון (לפי מתווה ועדת ברודט), החינוך וההשכלה הגבוהה, פיתוח הפריפריה והקשישים. לא יהיו כופתאות בתוספת הזאת".
יצויין כי בשנה שעברה החתים ברוורמן 65 ח"כים על הצעת חוק, שקראה להגדיל את מסגרת הגדלת תקציב המדינה מ-1.7% ל-2.5% אך בסופו של דבר ההצעה נפלה בלחץ הממשלה.