רוסיה סיכלה החלטת או"ם הקוראת לנסיגתה
הלילה נערך דיון מיוחד במועצת הביטחון, בעקבות המלחמה בין רוסיה לגאורגיה. שגריר רוסיה באו"ם אמר כי ארצו לא תתמוך בטיוטת הצעת ההחלטה של צרפת, שאינה כוללת את כל הנקודות שבהסכם הפסקת האש. מוקדם יותר הודיעה ברית נאט"ו כי כל עוד יימשך הכיבוש הרוסי בגאורגיה, לא תנהל עם רוסיה יחסים תקינים
מועצת הביטחון של האו"ם החלה אמש (יום ג') בהתייעצויות בנושא המשבר בין רוסיה לגאורגיה, על רקע התחייבות מצד הנשיא הרוסי דמיטרי מדבדב למזכ"ל האו"ם באן קי-מון, כי ארצו תתמוך בהחלטה המתבססת על הסכם הפסקת האש שהושג בתיווך צרפת. ואולם דיפלומט המקורב לשיחות אמר כי לא צפויה הצבעה על ההחלטה בקרוב, משום שההתייעצויות עוד בראשיתן.
העימות בקווקז - עדכונים אחרונים:
- רוסיה: נאט"ו מנסה להציל משטר נפשע בגאורגיה
- נאט"ו: כל עוד רוסיה כובשת, לא יהיו יחסים רגילים
- רייס: רוסיה משחקת משחק מסוכן עם המערב
- עיתונאים: רוסיה החלה לסגת; גאורגיה מכחישה
טיוטת הצעת ההחלטה המערבית, שהגיעה לידי סוכנות הידיעות רויטרס, דורשת משני הצדדים לציית להפסקת האש, ותובעת נסיגה רוסית מיידית לקווי ערב פרוץ הלחימה במחוז הבדלני דרום אוסטיה. הצעת ההחלטה קוראת גם לשובם של הכוחות הגאורגים לבסיסיהם ומתייחסת ל"לשלמות ריבונותה של גאורגיה בגבולותיה המוכרים".
שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, אמר כי ארצו לא תתמוך בטיוטת הצעת ההחלטה, מכיוון שהיא לא כוללת את שש הנקודות שבהסכם הפסקת האש. צ'ורקין הדגיש את היעדר הסעיף המתיר לרוסיה לנקוט באמצעי ביטחון נוספים, ואמר כי הקריאה לנסיגה מיידית של הכוחות הרוסים מגאורגיה חורגת מקווי הסכם הפסקת האש.
מדבדב שוחח אתמול בערב בטלפון עם מזכ"ל האו"ם, לאחר שהאחרון התלונן בימים האחרונים שהוא מתקשה ליצור קשר עם ראש הקרמלין. סוכנויות ידיעות ברוסיה דיווחו בהסתמך על גורם בקרמלין כי שיחת הטלפון התקיימה ביוזמת האו"ם. "דמיטרי מדבדב הסכים עם מזכ"ל האו"ם על הצורך באימוץ החלטה במועצת הביטחון על המצב בדרום אוסטיה", דווח ברוסיה.
טנקים רוסים בתנועה, היום בגאורגיה (צילום: AFP)
לפי הדיווחים, מדבדב הדגיש "כי המשימה העיקרית של המועצה היא לתמוך בהסכם הפסקת האש בן ששת הסעיפים מה-12 באוגוסט, שאותו גיבשו רוסיה וצרפת". הנשיא הרוסי הודה למזכ"ל האו"ם על הסיוע ההומניטרי שמספקות סוכנויות האו"ם לנזקקים בדרום אוסטיה, "קורבנות הפשעים של הרשויות הגאורגיות שהובילו לאסון הומניטרי", דיווחו סוכנויות הידיעות רוסיות.
יצוין כי ללא הסכמה מצד רוסיה, אף החלטה לא יכולה להתקבל במועצת הביטחון של האו"ם, בה היא נהנית ממושב של קבע. החברות הקבועות במועצה - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה - יכולות להטיל וטו על כל הצעה העולה לדיון. עשר החברות הנותרות, המתחלפות מדי שנתיים, לא נהנות מהזכות הזו.
"לא ננהל עסקים כרגיל"
מוקדם יותר, על רקע תחילת נסיגת הכוחות הרוסים מהעיר הגאורגית גורי, אמר מדבדב בשיחה עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, הנשיא התורן של האיחוד האירופי, כי נסיגת הכוחות הרוסים מגאורגיה צפויה להימשך עד יום שישי. "עד 22 באוגוסט, חלק מכוח המשקיפים ייסוג לאזור הביטחון הזמני. שאר הכוח שנועד לתגבר את המשקיפים ייסוג לשטחי דרום אוסטיה ורוסיה". בשיחתו עם סרקוזי גם הסכים מדבדב לנוכחות של משקיפים מגוף הפיקוח העיקרי של האיחוד האירופי, הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE), באזור הביטחון הזמני בגאורגיה.
שרי החוץ של 26 המדינות החברות בברית הצפון אטלנטית (נאט"ו) התכנסו אתמול בבריסל והודיעו שהם "שוקלים ברצינות" את ההשלכות של פעולותיה של רוסיה בגיאורגיה. "החלטנו כי לא נוכל להמשיך
ב'עסקים כרגיל'", נכתב בהודעה מסכמת שפרסמו חברות הברית בתום הכינוס, כל עוד הכיבוש הרוסי בגאורגיה נמשך.
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ביקר בחריפות את הודעת נאט"ו ואמר כי הברית הצבאית מנסה להציל "משטר נפשע" בגאורגיה ומתכוונת לסייע בהתחמשותו מחדש. "נאט"ו מנסה להפוך את התוקפן לקורבן ולטהר משטר נפשע, להציל משטר קורס והולכת בדרך של חימוש מחדש של המנהיגים הנוכחיים בגאורגיה", אמר לברוב לעיתונאים במוסקבה.