שתף קטע נבחר

עתירה: חברה פרטית "הפקיעה" את חוף מכמורת

תושבים מקומיים ועמותת "אדם טבע ודין" יגישו עתירה מנהלית נגד החברה המפעילה בזיכיון את חוף מכמורת, המועצה האזורית עמק חפר ומשרד הפנים. הם טוענים כי קיום אירועים פרטיים בחוף מונע מהציבור גישה חופשית, שמובטחת על פי חוק

מאבקם הארוך של תושבי מכמורת על שמירת רצועת החוף הסמוכה ליישוב מגיע אל כתלי בית המשפט. בימים הקרובים יגישו חברי "העמותה להצלת חוף מכמורת" ועמותת "אדם טבע ודין" עתירה מנהלית נגד המועצה האזורית עמק חפר, ראש המועצה רני אידן, החברה המפעילה את החוף בפועל ומשרד הפנים.

 

במשך שש שנים נאבקת קבוצת תושבים ממכמורת נגד חברת "רענן בשטח" שמפעילה את החוף בזיכיון שקיבלה מהמועצה. לטענתם הזכיין, שבבעלותו גם חברה להפקת אירועים, הפך את החוף ל"גן אירועים", שמארח מדי שבוע - ולעיתים אף מספר פעמים בשבוע - מאות בני אדם במסגרת אירועים מאורגנים כמו ימי כיף לחברות, ימי ספורט או מסיבות פרטיות. קבוצת התושבים טוענת כי הזכיין הפך הלכה למעשה את החוף למתחם פרטי, ונוהג בשטח הציבורי כבשלו. 

 

השטח הציבורי הופקע מהציבור

בעתירה טוענים חברי העמותה המקומית ומשפטני "אדם טבע ודין" כי האירועים הפרטיים המתקיימים חדשות לבקרים בחוף מהווים הפרה הן של חוזה ההפעלה, הן של חוק שמירת הסביבה החופית והן של זכויות יסוד.


פעילות בחוף מכמורת (צילום: עדו ארז)

 

"בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה שהולכת ומתפשטת בארץ לפיה חופי רחצה, המהווים על פי חוק משאב טבע ציבורי ופתוח לכל הציבור, הופכים הלכה למעשה לגני אירועים פרטיים וכך נגזלים מידי הציבור", אמרו ב"אדם טבע ודין. בהקשר של חוף מכמורת הם מציינים כי "לצורך קיום האירועים, נחסם המרחב הציבורי הפתוח של החוף, מוקמים מבנים ומתקנים שאסור להקים על קו המים, וכל זאת תוך הפרעה חמורה לציבור המתרחצים".

 

חברי העמותה המקומית טוענים כי כאשר משמש החוף לאירועים פרטיים נוצרת הגבלה של חופש התנועה והגישה החופשית של הציבור לחוף שמובטחת על פי חוק. הם מציינים בהקשר זה כי בהפחתת השטחים המוקצים לנמלים, לצה"ל ולתעשייה נותרו למעשה 2 סמ"ר של חוף עבור כל תושב בישראל - זאת בתנאי שהגישה לשאר החופים פתוחה וחופשית.

 

הם אמרו גם כי טרם הגשת העתירה פנו בנושא מספר פעמים לראש המועצה האזורית עמק חפר, וכי בשנת 2006, לאחר תכתובות בין הצדדים, אף התקיימה פגישה במהלכה הביעה המועצה נכונות לפעול למניעת קיום האירועים הפרטיים.

 

"אולם למרות זאת, גם בעונת הרחצה הנוכחית ממשיכים מפעילי החוף לערוך במקום אירועים פרטיים תכופים. אם בעבר ניסתה המועצה להסוות את קיומם של האירועים הפרטיים, הרי שכיום, בחסות הזכיין המפעיל את החוף, מפרסמים את חוף מכמורת באתר האינטרנט כחוף שבו ניתן לקיים אירועי שמחה פרטיים", אומרים בעמותה. 

 

ראש המועצה אידן, הודה בעבר כי הזכיין הפר את החוזה, אך הדגיש כי "לא מדובר בהפרות בוטות". הוא ציין שכדי להפסיק את החוזה עם הזכיין היה עליו להוכיח בבית המשפט כי בוצעו הפרות בוטות של החוזה - ואת זה לא עלה בידו לעשות.  

 

בקשות לתגובה נשלחו גם הפעם לאידן ולחברת "רענן בשטח" אך לא נענו. משרד הפנים מסר בתגובה: "תשובתנו תימסר כנהוג בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
מהיפים בארץ. חוף מכמורת
צילום: לע"מ
קיץ על החוף במכמורת. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים