שתף קטע נבחר

 

"הקיצוץ הזה יגזול לחם מהילדים שלי"

כתוצאה מהקיצוץ בתקציב הביטוח הלאומי צפויים להיפגע כ-16 אלף קשישים סיעודיים, 14 אלף ילדים נוספים יימצאו את עצמם מתחת לקו העוני. גם נשים, משפחות צעירות ונכים ייפגעו. "אנשים חושבים מה לקנות? אוכל או ספרים לבית הספר - כל קיצוץ יוביל לאסון חברתי כבד", מזהיר סמנכ"ל עמותת ידיד

גלית (שם בדוי) ובעלה מגדלים את ששת ילדיהם בעיירה דרומית מוכת אבטלה. היא עובדת במעון לתינוקות ומשתכרת שכר מינימום ובעלה עובד בעבודות מזדמנות עקב מצבו הבריאותי. "קצבאות הילדים זה משהו שמספיק לחלק מאוד קטן בצרכיהם הבסיסיים", אומרת גלית. אם תתקבל הצעת האוצר, ייפגעו ילדיה בעקבות הקיצוץ בקצבאות הילדים. ייפגעו גם קשישים, חולים סיעודיים, ואלמנות.

 

גלית מנסה לעשות הכול כדי שילדיה יחושו כמה שפחות בחסרונם של מצרכי יסוד, "למרות שמדובר בסכום קטן מאוד, אותם עשרות שקלים שרוצים לקצץ מאיתנו - זה לחם לילדים שלי. הקיצוץ הזה הוא פשוט פגיעה ישירה במעוטי יכולת. בשבילנו לכל שקל יש משמעות. גם ככה קשה לנו, ועכשיו רוצים לפגוע בנו עוד יותר".  

 

ביום ראשון הקרוב תדון הממשלה בהצעת התקציב לשנת 2009. בין היתר מתכננת הממשלה לקצץ 1.6 מיליארד שקלים בקצבאות הביטוח הלאומי, ו-80 מיליון שקלים מהכספים שהביטוח הלאומי משקיע בתוכניות למען קשישים, נכים וילדים.

 

ומי ייפגע בעיקר מהקיצוץ בקצבאות? כ-16 אלף קשישים סיעודיים, 14 אלף ילדים נוספים שימצאו את עצמם מתחת לקו העוני ויותר מ-40 אלף אלמנות. עוד עולה מהנתונים של המוסד לביטוח לאומי כי כתוצאה מקיצוץ בקרנות, ייפגעו יותר מאלף פרוייקטים קיימים וכאלו שאמורים להתחיל בקרוב. מדובר בעשרות אלפי ילדים ואלפי נכים שעומדים להיפגע מהקיצוץ.

 

20 אלף קשישים יפסיקו לקבל קצבה

אלפי מבוגרים וקשישים ייפגעו אם הקיצוץ יתקבל. היום כל אדם שהגיע לגיל 70 מקבל קצבת זיקנה מביטוח לאומי, ללא קשר להכנסתו ומצבו כלכלי. באוצר מציעים להעלות את הגיל ל-85 , בביטוח הלאומי מעריכים כי 20 אלף קשישים יפסיקו לקבל את הקצבה.

 

מי שעוד עלול להיפגע מהגזרות שמתכננים באוצר הן היולדות, שעל-פי התוכנית יקבלו מענק לידה רק על הילד הראשון. כתוצאה מכך ייפגעו הכנסתן של כ-100 אלף נשים. בנוסף, חופשת לידה, שהוארכה ל-14 שבועות במקום 12 שבועות, תקוצץ בחזרה כפי שדורש האוצר ל-12 שבועות. "כבר עכשיו אנשים התחילו לחשוב אם יש להם יכולת כלכלית להביא עוד ילד. זו מחשבה נוראית, הרי הממשלה אמורה לעודד ילודה", אומרת שראל שפירא, העובדת בנעמת - אם לילד בן שנה הנמצאת בחודש השלישי להריונה.

 

"אנחנו זוג צעיר וכל שקל משמעותי עבורנו" היא אומרת. "כל המצרכים עולים המון כסף. המדינה פוגעת בי גם כאמא וגם כאזרחית. הרי גם חופשת לידה שהיא כה קצרה לא מאפשרת לאמא להתאושש ולחזור לעבודה בכוחות מחודשים וגם גורמת להרבה זוגות לחשוב שלקחת מטפלת לתינוק זה הרבה פחות משלם מלצאת לעבוד". עוד מסבירה שפירא כי הקיצוץ המתוכנן רק יקשה עוד יותר את חייהם של זוגות צעירים. "והממשלה עוד תוהה מדוע יש כל כך הרבה צעירים שעוזבים את הארץ", היא שואלת.

  

אריקה יואל, בת 67, מירושלים, עובדת סוציאלית לשעבר ומתנדבת בעמותת "כן לזקן", אמרה ל-ynet: "אני ובעלי ממש בחרדה מהקיצוץ. עבדנו עשרות שנים ושילמנו לביטוח לאומי ועכשיו זה מאוד מתסכל שאולי כתוצאה מהקיצוץ נהפוך לנטל על הילדים שלנו. הם לא לוקחים בחשבון, שאנשים מבוגרים מבזבזים המון כסף לתרופות. אני למשל עברתי ניתוח ואני משלמת מאות שקלים בחודש על תרופה שלא נמצאת בסל התרופות".

 

יואל עלתה לארץ לפני 35 שנה מרומניה יחד עם בעלה ושני ילדיה הקטנים. "עשינו הכול לבד", היא מספרת. "אף פעם לא ביקשנו גרוש. גם עכשיו אני רק מבקשת שלא יקצצו לנו, כדי שנוכל להישאר עצמאיים. כל החיים שילמנו ועכשיו אנחנו לא מבקשים טובות, אלא רק מה שמגיע לנו".

 

פגיעה בנכים ובנזקקים

הקרנות של המוסד לביטוח לאומי מהוות רשת ביטחון עיקרית עבור שירותי הרווחה. הן מספקות מענה לאוכלוסייה הנזקקת לתמיכה של הביטחון סוציאלי - קשישים, ילדים, נוער בסיכון ונכים. מאות פרויקטים לשילוב נכים בקהילה, מעונות יום לקשישים, פרויקטים לילדים שנפלו קורבן לתקיפה מינית נמצאים כעת בסכנת סגירה.

 

גם עמותות הרווחה, כגון איל"ן, אקי"ם, אלו"ט, האגודה למלחמה בסרטן ועוד, הפועלות למען בעלי צרכים מיוחדים בישראל, התאגדו והם קוראים לשרי הממשלה לא לאשר את הקיצוץ בתקציבי הרווחה. "אחת הדוגמאות לקיצוץ האכזרי בתקציב הוא של 50 אחוזים מתקציבי הקרנות השונות של הביטוח לאומי. צעד זה פירושו גזר דין מוות לכל תוכניות הפיתוח של עמותות הרווחה. קיצוץ זה יביא לביטול מיידי של תוכניות בינוי, שיקום, הצטיידות ורכישת אביזרים וכדומה. בנוסף בתקציב יש סעיפים רבים שגורמים לפגיעה ישירה בתחום הטיפול בנכים שלא באמצעות עמותת הרווחה", אמר שמעון צוריאלי מנכ"ל עמותת איל"ן.

  

סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד: "לצערנו הרב, אנו עדים להצגה חוזרת של הגזרות משנת 2002, כאשר ההבדל היום שמאז היתה צמיחה והבטיחו לשכבות החלשות שגם הם יהנו מהפירות שלה. הדבר היחיד שעניים מקבלים היום, זה פירות רקובים. כבר היום אנו מגלים שאנשים חוזרים להחליט על מה לשלם או מה לקנות קודם - אוכל או ספרים לבית הספר, לרכוש תרופות או לשלם חשבון חשמל. כל קיצוץ יוביל לאסון חברתי כבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
העניים ימשיכו לשלם את המחיר
צילום: גבי מנשה
צילום: אלכס קולומויסקי
בתי התמחוי ימשיכו להיות מלאים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים