קרחון שנסדק בגרינלנד מדאיג את המומחים
הסדק, שאורכו 11 ק"מ ורוחבו 3 ק"מ התגלה בצילומי לוויין בקרחון בצפון גרינלנד, אזור שנחשב עמיד בפני השלכות של התחממות כדור הארץ. רוב המדענים חוששים שהדבר מעיד על תבנית הולכת ומואצת של התמוטטות הקרחונים
סדק שנפער בקרחון בצפון גרינלנד מדאיג את המומחים משום שהתגלה באזור שנחשב עמיד בפני פגעי התחממות כדור הארץ.
הסדק, שאורכו 11 ק"מ ורוחבו 3 ק"מ, אותר בצילומי לוויין בקרחון בשם פיטרמן. באותם צילומים זוהתה גם התמוטטות של קצה אותו קרחון והינתקות של פיסת קרח בשטח של 17 קמ"ר לים.
מדענים חוששים כעת שהסדק יתרחב ומצבו של הקרחון יחמיר. הם מעלים אפשרות שגם קרחונים אחרים בגרינלנד יחלו להפשיר ולהתמוטט לתוך הים, והדבר יגביר את קצב עליית מפלס פני הים, שעולה ממילא בשל התמוססות הקרחונים בדרום האי הענק.
"התמונות מדברות בעד עצמן", אמר ג'ייסון בוקס, מומחה קרחונים ממרכז "בירד" לחקר הקטבים באוניברסיטת אוהיו. הוא התייחס להתמוטטות של קצה הקרחון ולסדק שנוצר והביע חשש שהסדק יתרחב ופיסה ענקית של הקרחון תינתק גם היא ממסת הקרח שעל האי. "זה רק עניין של זמן. זה עומד לקרות בקרוב מאוד", אמר.
בוקס העריך, על פי צילומי הלווין, שקצה הקרחון התמוטט בין 10 ל-24 ביולי. פיסת הקרח שניתקה ממנו היא כמחצית שטחו של האי מנהטן. אך הוא מודאג פחות מהתמוטטות קצה הקרחון; פיסה גדולה יותר ניתקה ממנו בשנת 2000. הוא מודאג מאוד מהתמונה הכוללת ומהתפתחות הסדק באמצע הקרחון.
השאלה עימה מתמודדים כעת המדענים היא האם הסדקים הם חלק מהלחץ הנורמלי שמופעל על הקרחון או שמדובר בהשלכות של התחממות כדור הארץ.
"כשאנו רואים את התופעה הזו מתרחשת באזורים צפוניים יותר - וקרחון פיטרמן הוא בין הצפוניים ביותר - זה בהחלט מעורר דאגה", אמר ואליד עבדלאטי, ראש מכון חקר כדור הארץ והחלל באוניברסיטת קולורדו.
"זה בהחלט מאורע בולט", אמר ג'יי זוואלי, מדען בנאס"א. "זה סימן אבל איננו יודעים בדיוק מה המשמעות שלו. מוקדם מדי לקבוע בוודאות שמדובר בתוצאה של התחממות כדור הארץ. מדענים לא אוהבים ליצור זיקה בין אירוע אחד לתופעה כלל עולמית אך לעיתים אירועים כאלה משתלבים בתבנית", הוא הוסיף.
מרבית המדענים קושרים בין האירועים הללו לנסיגה ולהפשרה של הקרחונים בדרום גרינלנד. לדבריהם, התופעה הזו הולכת וצוברת תאוצה וככל הנראה גם מתרחבת כלפי חלקו הצפוני של האי.
לעומתם, ישנם חוקרים שאינם מודאגים כלל. קונרד סטפן, חוקר בכיר מאוניברסיטת קולורדו שחקר במשך שנים את הקרחון המדובר, אמר שמה שנראה כעת בתצלומים אינו שונה ממה שהוא ראה בעצמו בשנות ה-90. "הסדק אינו מדאיג כלל. הוא נורמלי לחלוטין".