על חודו של קול: השרים אישרו את תקציב 2009
בתום דיון של יותר מ-16 שעות, הצליחו ראש הממשלה ושר האוצר לשכנע את השרים המתנגדים מ"קדימה" ואת שרי הגמלאים לתמוך בתקציב. 13 שרים תמכו בהצעת האוצר, 12 התנגדו ואחד - חיים רמון - נמנע. לפני ההצבעה עוד הספיקו אולמרט וברק להתנצח
אפשר לנשום לרווחה? הממשלה אישרה הלילה (יום ב') את תקציב המדינה לשנת 2009, על חודו של קול. בתום דיון מרתוני של יותר מ-16 שעות, הצביעו 13 שרים בעד התקציב, 12 התנגדו ורק השר חיים רמון נמנע. 13 התומכים התקציב היו שרי קדימה - למעט השר שאול מופז - ושרי הגמלאים. המתנגדים הם שרי העבודה, שרי ש"ס והשר מופז.
הקרב על התקציב:
- החלופות של בר-און: ביטחון או רווחה
- המודל של ברוורמן: להגדיל הוצאות
- אזהרה מאמריקה: עמידה במסגרת - תנאי לערבויות
- בניגוד לספין / צבי לביא על חוק ההסדרים
- הייתה מלחמה? / רון בן-ישי על תקציב הביטחון
- שירת הברבור
/ רוני סופר על הקרב האחרון
להצבעה קדמו ויכוחים רבים ופגישות אל תוך הלילה. ההצבעה אמורה היתה להתקיים ב-23:00, אולם עד הרגע האחרון נדמה היה כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושר האוצר, רוני בר-און, מתקשים להשיג רוב לתקציב, לאחר שמופז הצליח לגייס מתנגדים נוספים. אולמרט הכריז בתום ההצבעה: "הצלחנו לשדר יציבות".
בעד ונגד. לבני ומופז בישיבת הממשלה
כשהתכנסו השרים להצביע, עוד ניסה יו"ר העבודה ושר הביטחון, אהוד ברק, לדחות את ההצבעה בשבוע. "השעה מאוד מאוחרת. איך מצפים מאיתנו עכשיו להצביע אחרי מה שקרה עם הקיצוץ הרוחבי לפני חודש?", שאל. אולם ראש הממשלה תקף אותו ואמר: "אילו היית טורח לשבת כל היום בישיבת הממשלה, אדוני שר הביטחון, אולי היית יכול להבין בשעה זו את מה שקורה".
אולמרט סירב לדבר עם ברק לפני ההצבעה על התקציב בישיבת הממשלה. ברק, שהבין כי איבד את רוב המתנגדים לתקציב, ביקש לשוחח עם עימו, אולם אולמרט אמר למזכיר הממשלה, עובד יחזקאל: "אני לא עובד אצלו".
במהלך יום הדיונים הארוך הבהיר ראש הממשלה כי לאחר ההצבעה יפטר שרים שיוסיפו להתנגד לסעיפים עליהם סוכם. ראש הממשלה תקף את ברק וטען כי הוא העלים מידע ושיקר לשריו. זאת, משום שלא דיווח להם כי סיכם עמו על העברת מיליארדי שקלים בהתאם להנחיות ועדת ברודט.
בסביבת ראש הממשלה האשימו את שר הביטחון בהתנהלות "פוליטית מניפולטיבית", שנועדה לפגוע בהעברת התקציב. בכירים בלשכת אולמרט אמרו בעקבות ההצבעה: "זה הפסד פוליטי גדול מאוד לברק שהימר על הכל והאמין שיסחוב אחריו את מופז, דיכטר ואברהם-בלילא".
הגמלאים: הישגים נפלאים
ראש הממשלה זימן ללשכתו שלושה משרי קדימה, זאב בוים, רוחמה אברהם ואבי דיכטר, כדי לנסות לשכנעם לתמוך בתקציב. במקביל, הפעילו אנשי האוצר לחץ על שרי הגמלאים. אולמרט ובר-און נענו לחלק ניכר מתביעות השרים הסוררים. את השר לביטחון פנים שכנעו השניים במתן תקציבים נוספים למשטרת ישראל, ומלשכתו נמסר שרוב תביעותיו נענו.
לפני ההצבעה על התקציב נודע לשר האוצר בר-און על פשרות נוספות שהסכים להן ראש הממשלה עם השרים "המורדים", שקיבלו מאות מיליוני שקלים. "אני לא יכול לעמוד בחשיפות כאלה, מדובר במאות מיליונים", התרעם בר-און בפני אולמרט. "אי אפשר לסגור עניינים בפתקים לראש הממשלה. מרמים את ראש הממשלה. איש לא שאל אותי". אולמרט השיב כי "בגלל קוצר הזמן, לא הספקנו לדון בפירוט על כל דבר".
במפלגת הגמלאים התהדרו "בהישגים נפלאים". השר רפי איתן אמר, כי "מעולם אף מפלגה, כולל המפלגות החברתיות, לא השיגה עבור הציבור שלנו את מה שהצלחנו להשיג הלילה. ואף אחד לא נלחם על זכויות הגמלאים כפי שאנו עושים זאת כשרים בתוך הקואליציות".
בהפסקה: רה"מ נפגש עם ברק
בזמן פגישות השכנוע הליליות של ראש הממשלה, לא התנהל דיון באולם הממשלה. מ-20:00, עת הופסקה ישיבת הממשלה לטובת ארוחת ערב של סנדוויצ'ים שהזמין משרד ראש הממשלה, חדר המליאה היה מאויש באופן חלקי בלבד.
בין השרים והחדרים הסתובבו עד לשעת לילה מאוחרת מזכ"ל ההסתדרות, עופר עיני, ובמשרד ראש הממשלה שהה כל היום הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, החרד לתקציב צה"ל על רקע המאבקים הפוליטיים על תקציב 2009. אולמרט ניצל את ההפסקה האחרונה בדיון המרתוני כדי להיפגש עם שר הביטחון, אהוד ברק. השניים ניסו למצוא פתרון למשבר התקציב, על רקע התנגדותו של ברק לקיצוץ בתקציב הביטחון.
הדיון נפתח מוקדם בבוקר בטונים צורמים, כשראש הממשלה, אהוד אולמרט,
כינה את המתנגדים "צעקנים, ברברנים ואינטרסנטים", והבהיר כי לא יאפשר פגיעה בכלכלה בשל אינטרסים פוליטיים. בשעות הערב נראה כי ראש הממשלה אינו מצליח לגייס את הרוב הדרוש, כש-17 משרי הממשלה הביעו את התנגדותם לתקציב, לעומת שבעה תומכים בלבד.
גם לאחר אישור התקציב, צפוי תהליך ארוך מאוד עד שיאושר על-ידי הכנסת לקראת ה-31 בדצמבר. בן היתר, עלולים להיות פיטורים של שרים שיתנגדו לתקציב, בהם שרי העבודה וש"ס. כמו כן, עלולה מסגרת התקציב להיפתח ולהשתנות לאחר תום הפריימריז שיקבעו מי יהיה מנהיג קדימה הבא, כאשר גם ציפי לבני וגם שאול מופז מבקשים לערוך בתקציב 2009 שינויים על פי הבנתם.