קטנות בצלחת: סנדוויץ'
הלורד סנדוויץ' בכלל לא המציא אותו, ארצות הברית הכניסה אותו לשירות קרבי ובאנגליה אוכלים אותו עם ממרח שעשוי משאריות של בירה. לכבוד החזרה הקרובה לבי"ס, הנה עובדות שלא ידעתם על אחד המאכלים הפופולריים ביותר
- הו לורד: בניגוד למה שמקובל לחשוב, ג'ון מונטאגיו, הדוכס הרביעי מסנדוויץ' שחי במאה ה-18, לא המציא את הכריך, ורק נתן למאכל את שמו המוכר. לפי האגדה, מונטאגיו היה מהמר כפייתי, שלא הסכים להפסיק את משחק הקלפים שלו, אפילו לא בשביל לאכול. כדי שבכל זאת לא ימות מרעב הכינו לו משרתיו ארוחת ערב של בשר שכרוך בין שתי פרוסות לחם, אותה אכל ליד שולחן ההימורים, והשאר היסטוריה.
- פלפולי לשון: מקור המילה סנדוויץ' הוא מסקסונית (שם היא נקראה סנדוויק). פירוש המילה הוא מקום חולי, או מקום על החול.
- לא למאכל: בשל צורתו המובנית מושאל המונח "סנדוויץ'" לעניינים שאין להם כל קשר למזון. כך למשל, "ילד הסנדוויץ'", המתייחס לילד האמצעי במשפחה, "עץ הסנדוויץ'", המתייחס ללוח המורכב משכבות לבדים, וכן "דור הסנדוויץ'", המתאר תופעה של אנשים בוגרים הסועדים את הוריהם המזדקנים, במקביל לטיפול בילדיהם הקטנים.
- מגה סטארים: הסנדוויץ' הוא אחד המאכלים הפופלריים בעולם, אבל סוגים מסויימים מוכרים ואהובים במיוחד. כך למשל, ה"ביק-מק", של חברת מקדונלד'ס, שכולל שתי קציצות המבורגר ושלוש שכבות של לחמניה; "פילי צ'יז סייטק" שמקורו בעיר פילדלפיה שבארצות הברית; "קלאב סנדוויץ" המורכב ממספר שכבות ומוגש עם קיסמים; "B.L.T", ששמו נובע מראשי התיבות של מרכיביו העיקריים - בייקון, חסה ועגבנייה; נקניקיה בלחמניה, סנדוויץ' תוניסאי ועוד רבים וטובים.
מלך הסנדוויצ'ים. ביק מק (צילום: איי.פי)
- בית הלל: כאמור הסנדוויץ' היה קיים בתקופות שונות ובצורות שונות, כבר מאות בשנים, אולם אגדה נוספת המתייחסת להמצאתו מדברת על הלל הזקן, שהכין סנדוויץ' דווקא ממצות. לפי הסיפור לקח הלל בשר מקורבן הפסח ביחד עם מרור, ואכל אותם בין שתי מצות.
- תרבחו ותסעדו: מסתבר שיש מופלטה שבכלל לא קשורה למימונה. בתחילת המאה ה-20 הומצא בעיר ניו-אורלינס, שבארצות הברית, סנדוויץ' מלחם איטלקי עגול שעליו מונחים גבינה, סלמי, האם וזיתים קצוצים. מקורות יודעי דבר מספרים שהמקום, שנחשב בידי רבים כמי שהמציא את הסנדוויץ' ב-1906, עדיין מכין את המופלטות הטובות ביותר.
אין קשר לניו-אורלינס. מופלטה מרוקאית (צילום: גלי ניר)
- שירות קרבי: ארצות הברית הכניסה לשירות הצבאי סנדוויץ' קרבי נסיוני שיוכל לשמור על טריות במשך 3 שנים. הכריך יכול לשרוד הצנחה ממטוס והוא ממולא בנקניק פפרוני, או נתחי עוף, שאליהם הוחדר חומר בשם "היומקטאנט", ששומר על הלחות בתוך נתחי הבשר. חיילים בצבא ארצות-הברית לא השתגעו על הטעם, אבל העידו על כך שהוא בהחלט אכיל.
- מנת ילדים: רוב הילדים שמביאים לבית הספר אוכל מהבית, לוקחים איתם כריך. הממרח האהוב ביותר על ילדים בישראל הוא ממרח שוקולד, כאשר "השחר העולה" שולט בכיפה. בארצות הברית ובקנדה הכריך הפופולרי ביותר בקרב הילדים הוא של חמאת בוטנים וריבה. לפי סקר שנערך בשנת 2002, האמריקני הממוצע יאכל 1,500 כריכים כאלה לפני שיסיים את בית הספר התיכון.
- שווה עוגייה: מתודת הסנדוויץ' לא פסחה על אגף המתוקים, שם ניתן למצוא את עוגיות הסנדוויץ', ביניהן האלפחורס, עוגיות המקרון וכן עוגיות האוריאו האמריקניות - שמחזיקות בתואר "העוגייה הנמכרת ביותר במאה ה-20'". כריך מתוק אחר, ולא פחות מפורסם, הוא גלידת הקסאטה שמקורה בדרום איטליה.
מי שם לי סנדוויץ' בעוגייה? אלפחורס (צילום: ירון שטרית)
- הגודל כן קובע: לפחות שמונה אנשים נדרשו כדי להניח את הפרוסה העליונה על הסנדוויץ' הגדול ביותר שהוכן אי פעם, בחודש אפריל 2004, במקסיקו סיטי. לפי ספר השיאים של גינס הכריך העצום שקל 3178 קילוגרם והוא כלל גבינה, חסה ונקניק האם.
- זיהוי פלילי: רוברט דארסט, מיליונר בעל נדל"ן רב במנהטן, נתפס בשנת 2001 כשהוא מנסה לגנוב סנדוויץ' בשווי 5 דולר בסופרמרקט שבפנסילבניה, ארצות הברית. לא רק שבזמן הגניבה היו בכיסו 500 דולר במזומן, אלא שתפיסתו חשפה שדארסט בעצם חשוד בשלושה מקרי רצח, עליהם הועמד לדין בעקבות התפיסה.
- לא סופרים קלוריות: מספר הסנדוויצ'ים הנמכר בארצות הברית מדי יום מוערך ב-300 מיליון. המשמעות היא שכל תושב במדינה (גברים, נשים וטף) אוכל כסנדוויץ' אחד מדי יום. בתאבון.
- שווה משקלו בזהב: אחד הכריכים היקרים ביותר שהוצעו למכירה אי פעם היה "מקדונלד סנדוויץ'" - ולא, אין לו כל קשר לרשת ההמבורגרים העולמית. באפריל 2006 פתח סקוט מקדונלד, אחד מבעלי הכלבו המפורסם "סלפרידג'ס", מעדנייה יוקרתית שהציעה למכירה כריך בעלות של 85 פאונד. הכריך אמנם שקל 595 גרם והכיל נתחים של בשר וגאיו היקר, מיונז בטעם כבד אווז וגבינה יוקרתית, אולם מחירו היקר במקצת (מעל 550 שקלים) בכל זאת הרתיע את הקונים הפוטנציאליים.
כמו ארוחה זוגית במסעדת יוקרה. מקדונלד סנדוויץ' (צילום: גטי אימג')
- קיבוץ גלויות: את הסנדוויץ' הבא תוכלו למצוא רק בישראל: באגט (צרפתי), חומוס וטחינה (ערביים), פסטרמה (רומנית), סחוג (תימני) וסלט ירקות (ישראלי). אולי זה מה שהופך אותו לנפוץ כל כך.
- גרים בכר(י)ך: גם בארצות הברית וגם באנגליה יש ערים הנקראות סנדוויץ'. בארצות הברית מונה העיר 22 אלף תושבים, והיא יושבת על חוף הים ליד קייפ קוד במסצ'וסטס. סנדוויץ' הבריטית נמצאת במחוז קנט, בדרום מזרח אנגליה, והיא אחת הערים השמורות ביותר במדינה, שנותרו מתקופת ימי הביניים.
- שי צנוע: אכילת לחם קלוי היתה נפוצה במשך אלפי שנים, אבל הטוסטר החשמלי הומצא מאוחר יחסית למוצרי חשמל אחרים. ישנה בדיחה ידועה שקשורה לטוסטר, שנפוצה בקרב הקהילה הלסבית. לפי הבדיחה, לסבית שתצליח "להפיל ברשתה" אשה סטרייטית, תזכה בטוסטר במתנה.
- לעצור את העוף: הסצינה המפורסמת ביותר מתוך הקלאסיקה הקולנועית "רסיסי חיים" עם ג'ק ניקולסון, מתרחשת במסעדת דרכים, שם ניקולסון מבקש להזמין לחם טוסט, אולם המלצרית העקשנית מסרבת, כיוון שאין טוסט בתפריט. בתגובה מזמין ניקולסון כריך עוף ומבקש שלא ישימו בו מיונז, חמאה, חסה, וגם לא עוף. "אתה לא רוצה את העוף?", שואלת המלצרית. "אני רוצה שתדחפי אותו בין הרגליים", הוא עונה לה.
- הסנדוויץ' של המלכה: אחד הסמלים המובהקים של בריטניה הוא ממרח שמרים בשם "מרמייט"
שמיוצר משאריות של שמרי בירה, וטעמו מלוח, מריר - יש שיגידו שהוא מזכיר בטעמו ציר בקר. אנגלים רבים רואים בממרח הפופולרי מאכל לאומי, ואייקון תרבותי. למרמייט נוצרו כמה חיקויים - "ווג'ימייט", "פרומייט" ו"בובריל", שנפוצים במדינות אנגלו-סקסיות - בשאר העולם לא נרשמה התלהבות.
- על הסכין: קשה לדמיין את התפתחות הכריכים במהלך המאה ה-20 בלי המצאתו של אוטו פרדריק רואדר, שאחראי להמצאת מכונת פריסת הלחם - שהחלה לפעול בשנת 1928. לא בכדי הפך המשפט, "הדבר הכי טוב מאז הלחם הפרוס", לקלישאה שחוקה שבאה לתאר המצאות גאוניות.
מה ההמצאה הכי טובה מאז? לחם פרוס(צילום: ויז'ואל פוטוס)
- על ספסל הלימודים: כל בוגרי מערכת החינוך בישראל, מקום המדינה ועד היום, מכירים היטב את המונחים "הפסקת 10" או "הפסקת אוכל". בנוסף לכריך ולפרי שכיכבו בשעה זו של היום, יש עוד כמה פריטים המתקשרים לשעת האוכל בבית הספר (בהתאם לתקופה): תיק אוכל מבד, מפית רקומה, מגבת, מימיה, וגם הלאנץ' הבוקס האמריקני המצוייר (עם או בלי התרמוס הנלווה).
מרמייט. פופולרי בבריטניה
צילום: Getty Images Imagebank
השחר העולה. פופולרי בישראל
צילום: אורן אגמון
חמאת בוטנים. פופולרי בצפון אמריקה
צילום: איי אף פי
מומלצים