שתף קטע נבחר

אושר לחפש נפט בשמורת "מדבר יהודה"

מליאת רשות הטבע והגנים אישרה בקשה של חברות פרטיות לבצע קידוח לחיפוש נפט בשטח שמורת הטבע, בניגוד לחוות דעת מקצועיות שטענו כי אתר הקידוח יגרום נזק אקולוגי חמור לחי ולצומח. החברה להגנת הטבע: הם נכנעו ללחצי היזמים

בניגוד לחוות דעת מקצועיות, אישרה היום (ג') מליאת רשות הטבע והגנים לבצע קידוחי ניסיון לחיפוש נפט באתר "צוק תמרור 4", שנמצא בשטחי שמורת הטבע "מדבר יהודה".

 

המליאה אישרה לשתי החברות הפרטיות "גינקו" ו"דלק אנרגיה" פרק זמן של חצי שנה לבצע קידוח ניסיון לחיפוש נפט באתר. ועם זאת קבעה המליאה תנאים מחמירים לביצוע קידוח הניסיון, שיצמצמו את הפגיעה בטבע ויאפשר שיקום אקולוגי ונופי של האתר לאחר מיצוי הקידוח. עוד נקבע כי בעוד שקידוח הניסיון יתבצע בשטח השמורה, במידה ויימצא נפט בכמות מסחרית את קידוחי השאיבה יבצעו בצורה אלכסונית מחוץ לשטח השמורה - כדי לצמצם את הנזק האקולוגי.

 

ברשות הטבע והגנים הדגישו כי מליאת הרשות היא גוף חיצוני המורכב מנציגי משרדי הממשלה השונים כגון משרד התשתיות ומשרד החינוך - ולפיכך השיקולים שהוא לקח בחשבון אינם רק שיקולי סביבה.

 

ההחלטה התקבלה בניגוד לחוות דעת של מדעני סביבה ואקולוגיה של רשות הטבע והגנים עצמה, שטענו כי האזור הוא בעל רגישות אקולוגית גבוהה, וקידוח נפט וכל הכרוך בו - הכשרת השטח, הצבת מיכלי דלק ומתקני תשתית ומגורים, רעש, אור וזיהום אוויר - יגרמו לנזק אקולוגי חמור לחי ולצומח באזור.

 

"הקידוח והפקת הנפט עלולים לפגוע באוכלוסיות של מינים נדירים, לעודד מינים מלווי אדם ומינים פולשים, ולטווח ארוך עלולה פגיעה זו לגרום לניתוק של אוכלוסיות של מינים מדבריים, שמדבר יהודה מהווה עבורם גבול תפוצה עולמי. אנו סבורים שהתפוקה הצפויה אינה מצדיקה מתן היתר לפגיעה חמורה וקבועה בחי, בצומח, בנוף ובמטיילים בתחום של שמורת טבע מוכרזת", כתבו המומחים.

 

החברות: לא יהיה נזק אקולוגי

מן העבר השני נמצאות החברות, שסבורות כי באתר הנוכחי יש כמויות מסחרית של נפט, ושלאור מחיר הנפט בעולם, מדובר במיזם רווחי. עוד טוענות החברות כי מדובר גם במהלך בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, שתלויה באספקת נפט ממדינות זרות.

 

החברות, שהשקיעו כספים רבים בקידוחי ניסיון באתרים אחרים ובדיקות שונות לבירור סיכויי מציאת הנפט באתר הנוכחי, סבורות כי הנזק האקולוגי לשטח יהיה זעום.

 

"אני מכיר היטב את האזור ומדובר בסך-הכל בעוד מקום במדבר. לא באזור עם ערכי טבע", אמר השבוע ל-ynet נציג החברות, שר הפנים לשעבר אברהם פורז. הוא ציין חוות דעת של לפיה יש באתר פוטנציאל לכ-6.5 מיליון חביות נפט, ששוויין כ-700 מיליון דולר. "מדינת ישראל איננה מדינה עשירה מספיק כדי להרשות לעצמה לוותר על פוטנציאל שכזה", הוסיף פורז.

 

החברה להגנת הטבע: זו כניעה ליזמים

בחברה להגנת הטבע מתחו ביקורת על ההחלטה. "החברה להגנת הטבע מצרה על כך שחברי מליאת רשות הטבע והגנים שהצביעו בעד התוכנית נכנעו ללחצי היזמים, לא קיבלו את חוות הדעת של הוועדה המקצועית ואישרו בקשה שתגרום לפגיעה מיותרת בשמורת הטבע".

 

"מדבר יהודה הוא אחד האזורים היחידים בארץ המקיים מערכת אקולוגית מלאה, מצמחים ועד לטורפי על (כמו נמרים למשל) הדורשים בית גידול גדול יחסית ובלתי פגוע. כיוון שכך האזור הוכרז כשמורת טבע, שתאפשר תנועת בעלי חיים, הפצת מיני צמחים מקומיים והגנה על המגוון הביולוגי - וכדי למנוע פעולות שהשפעתן על ערכי הטבע והנוף עלולה להיות הרסנית.

 

"על אזור זה של מדבר יהודה ישנם לחצי פיתוח כבדים כמו מתיחת קווי תשתיות ומחצבות. כל פיתוח באזור רגיש זה עלול היה לפגוע משמעותית בבית הגידול הייחודי. פיתוח שדה נפט בתחום השמורה יפגע ביכולת להדוף איומים אלה ולשמר את המעט שנותר כיחידה שלמה ושמורה", לשון תגובת החברה להגנת הטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמייה של קידוח הנפט בשמורה
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים