בנק ישראל: הפרטים המלאים של הסכם השכר
פחות מענקים, פחות תוספות, פחות ותיקים: עובדי בנק ישראל יוצאים מהסכם השכר החדש עם הרבה פחות ממה שנכנסו אליו - אבל עדיין נותרים מעל ליגת השכר המקובל בשירות הציבורי. העובדים החדשים כבר ייהנו פחות
ההסכם החדש מבוסס על כמה עקרונות מרכזיים: פגיעה בתנאי העובדים הוותיקים; הפחתת התנאים של העובדים שיתקבלו מעתה ואילך; הסדרת השיטה להשוואת השינויים בשכר העובדים לשינויים בשכר עובדי השירות הציבורי; והסכמתם של העובדים לשיתוף פעולה עם תהליך הרה-ארגון בבנק.
ההסכם, שנחתם בסוף השנה שעברה, נתקל בקשיים ועבר לערכאות. בשבוע שעבר הוא נחתם בעקבות פסק דינו של שופט בית הדין לעבודה בירושלים אייל אברהמי, שהכריע במחלוקת "על דרך הפשרה" - כלומר, באמצעות מתן פסק דין ללא נימוקים וללא זכות ערעור. בכך באו לסופן שלוש שנים של דיונים אינטנסיביים ושל מחלוקות קשות, שלאורכן סירב הממונה על השכר הקודם באוצר, אלי כהן, לאשר את ההסכם, ובמקומו אישר אותו שר האוצר רוני בר-און.
חלק חשוב בהשגת ההסכם נזקף לזכותם של רפי לנקרי, מנהל מחלקת משאבי אנוש בבנק והממונה על החשבות (שמו הוזכר גם כמועמד לתפקיד מנכ"ל הבנק), שהחל ליזום את ההסכם כשכיהן בתפקיד יו"ר ועד העובדים ב-2003; של יעקב אלימלך, יו"ר ועד העובדים הנוכחי בבנק ישראל ושל אהרון עוזיאלי, הסגן הבכיר של הממונה על השכר באוצר.
שכר מופחת לעובדי דור ב'
מהסכם השכר מתבררים הפרטים הבאים:
מענק מצוינות: עד מחצית מעובדי בנק ישראל יהיו זכאים לקבל מדי שנה מענק עידוד מצוינות, בגובה של עד משכורת אחת. מדובר בכלי ניהולי חדש המקובל בגופים עסקיים, שוועדת זוסמן כבר המליצה להפעילו בקרב עובדי המגזר הציבורי, ויישומו יחל כבר השנה. את העובדים שיקבלו את המענק תבחר הנהלת הבנק לפי שיקולים של מצוינות, וללא מעורבות של נציגות העובדים. בנק ישראל ייחד למענק תקציב שיסתכם בכ-4% מהשכר: 2.5% מהם מכספים שיופנו לעובדים בעבר, והוועד ויתר עליהם במהלך המשא ומתן, כגון תשלומים עבור קופות גמל, וה-1.5% הנותרים מכספי הבנק.
העובדים החדשים: עובדים חדשים שייקלטו לעבודה בבנק ייחשבו לעובדי דור ב', ויועסקו בתנאי שכר פחותים: עובדים מקצועיים חדשים ישתכרו בין 15% ל-30% פחות מעובדים ותיקים, ועובדים מינהליים חדשים ישתכרו בין 40% ל-50% פחות מעובדים ותיקים. בבנק נערכים לקליטת עובדי דור ב' רק מ-1 בספטמבר.
ביטול מקדמות השכר: עד היום היו עובדי הבנק רשאים למשוך מקדמות בגובה משכורת חודשית שש פעמים בשנה. נוהג זה יבוטל מעתה.
ביטול מענק ההתייעלות: המענק, בשיעור של 12% מהשכר, ניתן לעובדי הבנק מ-1994. למעשה, הוא בוטל עוד ב-2003 על ידי הממונה על השכר הקודם, יובל רכלבסקי. בנק ישראל הגיש לבית הדין לעבודה תביעה לביטול החלטתו של רכלבסקי, אך עתה, עם חתימת הסכם השכר, הסכים לבטל את התביעה.
צבירת פדיונות: התקרה המותרת לצבירת פדיונות במועד הפרישה, המסתכמת ב-1.6 מיליון שקל לעובד, לא תכלול את הפדיון של 55 ימי חופשה רגילה וכמה רכיבי שכר נוספים. המשמעות היא כי בפועל תהיה התקרה גבוהה מזו שעליה סוכם. צבירת הפדיונות עד לגובה התקרה המותרת היא בסעיפים כגון ימי מחלה, ימי השתלמות, חופשות מיוחדות ומענק הסתגלות. עובד שסך הצבירות שלו יהיה גבוה מתקרה של 1.6 מיליון שקל, לא יוכל לנצל את הסכומים העודפים.
תוספת פרישה לבכירים: שיעור התוספת שיקבלו עובדים הפורשים מהבנק בדרגה הגבוהה ביותר, דרגה ל', יקטן מ-16% ל-10%. גובה הגמלה החודשית לפורשים בדרגה זו ובשיא הוותק יסתכם מעתה בכ-33 אלף שקל, לעומת כ-31.5 אלף שקל עד כה.
מענקי הסתגלות: כל עובד שיפרוש מהבנק יקבל מענק הסתגלות בגובה שלוש משכורות. מענקים זהים היו נהוגים בבנק בעבר, אולם תשלומם הוקפא בשלוש השנים שבהם התנהל המשא ומתן על ההסכם החדש. עם החתימה על ההסכם חודש גם נוהג זה.
פרישה מוקדמת: עובד שמבקש לפרוש מהבנק פרישה מוקדמת חייב להודיע על כך בתוך ארבעה חודשים מיום מתן פסק הדין (20 באוגוסט 2008). לאחר מכן יוכל העובד לפרוש במהלך "חלון פרישה", שיימשך שמונה חודשים מיום מתן פסק הדין. עובדים שיפרשו מהבנק מאוחר יותר יקבלו תנאי פרישה טובים פחות, למשל במתן דרגות הפרישה.
עובדים מחוץ להסכם: עובד שאינו רוצה שהסכם השכר הקיבוצי החדש יחול עליו, חייב להודיע על כך לבנק בכתב בתוך 30 יום.
הארכת יום העבודה: לפי בקשת הממונה על השכר באוצר, יוארך משך יום העבודה בבנק ישראל בעשר דקות, ויימשך משעה 8:00 עד שעה 16:15, במקום עד 16:05, כפי שהיה קודם לחתימת הסכם.