מיכה חריש: אנו חוששים לעתיד הקולנוע הישראלי
יו"ר מועצת הקולנוע הישראלי מתריע מפני קריסת הענף, אם תאושר תכנית האוצר לקיצוץ של 8 מיליון שקל. "מדינות אירופיות קטנות מישראל תומכות בקולנוע פי שניים מאתנו"
מזה שבועות מתקיים משא ומתן מרתוני בין נציגי משרד התרבות ואנשי תעשיית הקולנוע לפקידי האוצר על תקציב 2009. בסוף השנה האזרחית הנוכחית יפוג תוקפו של חוק הקולנוע המתוקן, ובגופי הקולנוע חוששים מפגיעה ממשית בתקציב 58 מיליוני השקלים שנקבעו במסגרת ההסכם הרב שנתי.
בתעשיית הקולנוע החליטו לשלב כוחות ולפעול נגד גזירות שעלולות לעצור את נסיקת הענף בשנים האחרונות והצלחת התוצרת בארץ ובעולם. מועצת הקולנוע הישראלי מתריעה היום כי אם יאושרו קיצוצי האוצר, עתיד הקולנוע הישראלי בסכנה.
הסרט "בופור". אם מועמדויות לאוסקר לא מספיקות, מה כן?
בדיון חירום שנערך אתמול (ג') בהשתתפות נציגי הגופים, הקרנות ומועצת הקולנוע, סקר יו"ר המועצה, מיכה חריש, את הצעתו של ראובן קוגן, הממונה על הנושא מטעם האוצר, לקצץ 8 מיליון שקל מתקציב הקולנוע לשנה הקרובה. בנוסף על כך, על פי תכניות האוצר, עתיד התקציב המוקטן להיות כפוף לקיצוצי רוחב, זאת בניגוד להסכם הקיים מתוקף חוק הקולנוע.
"קיצוץ נרחב זה יביא לפגיעה קשה ולגדיעתה של היצירה הקולנועית בישראל", אומר חריש. מבדיקה שערכה המועצה נקבע כי על מנת להמשיך ולקדם את פעילות הקולנוע בנקודה בה הוא נמצא כיום, יש להוסיף לתקציב השנתי של הענף כ-120 מיליון שקל. סקר שערכה המועצה מציג תמונה עגומה על מצב התמיכה בקולנוע בישראל מול מדינות קטנות ממנה באירופה. אפילו בפינלנד וברומניה, מדינות שבהן היקף התוצרת קטן בהרבה מזה המתקיים בישראל, תקציב הקולנוע כפול מהתמיכה הממשלתית בקולנוע בארץ.
כתריאל שחורי, מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי ומראשי התעשיה שפעלו לכינונו של חוק הקולנוע, אומר היום ל-ynet: "דיברנו בפגישה על היערכות לקראת צעדים שאנחנו מקווים מאד שלא נצטרך לעשות. עד לרגע זה אנחנו לא מקבלים מהאוצר תשובות ברורות לגבי תקציב 2009 ולדעתנו מן הדין שייכנסו אותנו להצעה קונקרטית שפויה. האוצר שם על השולחן הצעה של 50 מיליון שקל, שחשופה לקיצוצי רוחב. זה לא מקובל עלינו ואם נצטרך, נפעל בכל דרך לקבלת הצעה הגיונית, בטח לאור המהפכה שקרתה בתחום הקולנוע הישראלי. כל הגופים, האיגודים והקרנות מאוחדים בזה ואיתנו גם מועצת הקולנוע. נפעל בכל הזירות האפשריות: אם זה מול האוצר, הממשלה והכנסת או דעת הקהל והציבור, שער מאד להצלחות.
58 מיליון השקלים שבהם הסתפקנו עד כה אינם מספקים יותר וברור מאליו שההצעה של האוצר לא מקובלת עלינו. ביום שחוק הקולנוע עבר ברוב גדול בכנסת וכולנו התחבקנו, אמרו לנו חברי הכנסת שהובילו את המהלך, שהם את שלהם עשו ושכעת עלינו להוביל את הקולנוע הישראלי לדרך חדשה וחובת ההוכחה עלינו.
"אני חושב שכולנו, כענף, לקחנו את האמירה הזו בשיא הרצינות והוכחנו מעל לכל צל של ספק שהבאנו תוצאות אמיתיות וקונקרטיות בפרק זמן קצר ביותר. מעטים החוקים שהכנסת חוקקה ושבפרק זמן כל כך קצר, עשו מהפך שכזה. אנחנו לא באים לשולחן בידיים ריקות, אלא עם הוכחות קשיחות והישגים שאיש לא יכול להתווכח איתם. הכסף שהושקע בקולנוע הניב ובענק".
מלשכת שר התרבות, ראלב מג'אדלה, נמסר: "השר פועל ללא ליאות, בשיתוף עם גורמים באוצר, להבטחת הסכם קולנוע ראוי ושפוי לשנים הבאות ומקווים שלאור הצלחות הקולנוע הישראלי המוכחות בארץ ובעולם, לא ייפגע התקציב ואף ייגדל".