בתי מלון "גונבים" עובדים זה מזה בגלל המחסור
תופעה: בתי מלון "גונבים" עובדים אלה מאלה בגלל מחסור חמור ומספרים כי "המצב על סף קטסטרופה". בעקבות כך יתקיימו בחודש הבא שלושה ירידי תעסוקה והכשרה בתחום התיירות כדי לנסות לגייס 5,000 עובדים
מחסור חמור של 5,000 עובדים בבתי המלון גורם ל"גניבה" של עובדים בין בתי המלון. התופעה שכיחה יותר בבתי המלון באילת ובים המלח, והיא גורמת לכך שבתי המלון נאלצים לשפר את תנאי עבודתם של עובדים ובלבד שלא יעברו למלון המתחרה.
מנכ"ל אחד מרשתות המלונות הגדולות אמר אתמול (ד') כי יש מחסור בכל התחומים בבתי המלון, אבל הוא מורגש במיוחד בתחום העובדים הבלתי מקצועיים וכן בחדרניות, בטבחים ובקציני בטחון. "אנחנו נמצאים על סף של קטסטרופה. במדינת ישראל אין מספיק טבחים ואי אפשר להביא טבחים מחו"ל. קציני בטחון מעדיפים לעבוד באזור המרכז ובאילת לא יכולים לעמוד בשכר שהם דורשים".
הוא מוסיף כי "קשה למצוא נשים שמוכנות לעבוד כחדרניות ולכן יש ניצול לרעה של המצב: מלונות פשוט מציעים הטבות לעובדים של בתי מלון אחרים ואלה עוזבים, פשוט 'נגנבים'. מנהל בית מלון יכול להתעורר בבוקר ולגלות שאין לו עובדים".
לדבריו, המחסור החמור בענף גורם לקידום מהיר מאוד בתחומי העבודה שונים. זהו קידום המנוגד לכל היגיון: "מגיע בחור מהצבא ומתחיל לעבוד כעובד רגיל, אחרי ארבעה חודשים הוא יכול להיות כבר מנהל משמרת, ואחרי חצי שנה או שנה הוא מנהל מחלקה מבלי שיש לו מושג מה הוא עושה".
המחסור רק יחמיר
בעקבות המחסור החמור יקיימו משרד התיירות, התאחדות המלונות ושירות התעסוקה בחודש הבא ירידי תעסוקה בשלושה מוקדים ברחבי הארץ, שמטרתם לגייס ולהכשיר עובדים לענף. על פי משרד התיירות בענף המלונות יש מחסור של 4,500 עובדים, ו-500 עובדים נוספים חסרים בענפים אחרים בתחום התיירות.
"בשנים הקרובות צפוי המחסור בעובדים בענף התיירות להחמיר נוכח הגידול בתיירות הנכנסת לישראל. בירידים שיתקיימו בכפר המכביה בתל אביב, בירושלים ובחיפה מצפים להתעניינות של אלפי מבקרים, בהם חיילים משוחררים, סטודנטים ובני 40+ ועולים חדשים", נמסר ממשרד התיירות.
בירידי התעסוקה יהיו כ-40 דוכנים ובהם יחשפו בפני המבקרים היצע תעסוקה רחב הכולל, בין היתר: מגוון מקצועות המלונאות, מורי דרך בשפות השונות, סוכני נסיעות, מארגני תיירות נכנסת ועוד. כמו כן יוצגו בפני הבאים והמתעניינים מגוון אפשרויות הלימוד וההכשרה הקיימות בתעשיית התיירות למקצועות הנ"ל.
שרת התיירות, רוחמה אברהם-בלילא, אמרה אתמול כי "הגידול הרב בתנועת התיירות הנכנסת לישראל יצר מחסור משמעותי בעובדים. משרד התיירות רואה חשיבות רבה בפיתוח ובהעשרת כוח האדם בתעשיית התיירות, הן כחלק ממדיניות המשרד בקידום התיירות והן לאור הגידול הצפוי בתיירות הנכנסת ל-5 מליון תיירים משנת 2012".
לדברי נשיא התאחדות המלונות, אלי גונן, "בימים אלו, כאשר סימני מיתון והאטה בצמיחה מעיבים על המשק הישראלי, עולה חשיבותה של תעשיית התיירות כאחד ממנועי הצמיחה והתעסוקה החשובים במשק. מלונות ישראל מעסיקים כ-30 אלף עובדים והם חלק מתעשיית התיירות, המעסיקה מעל ל- 100 אלף איש. דווקא בעיתוי הנוכחי, יכולים ירידי התעסוקה להיות בסיס לקליטת עובדים חדשים בכל הארץ, ובין היתר בישובי הפריפריה, אשר ממשלת ישראל שמה לה למטרה לקדמם".