שתף קטע נבחר

 

פעילי השמאל הפליגו מעזה ולקחו פלסטינים

הפעילים, שעגנו בחופי עזה לפני ימים ספורים, ישובו לקפריסין יחד עם עוד שבעה פלסטינים, בהם חמישה ילדים. 12 פעילים נשארו ברצועה, וינסו לבסס קו ימי בין עזה לקפריסין. לפרופ' ג'ף הלפר, שנעצר כשחזר לישראל: "ישראל מונעת חופש תנועה, כמו במשטר טוטליטרי"

שוברים את המצור. פעילי זכויות האדם, שהגיעו בספינות לעזה במטרה לשבור את המצור הישראלי, עזבו אחר הצהריים (יום ה') את נמל עזה. לטענתם, הם לקחו שבעה פלסטינים, בהם חמישה ילדים. עדיין לא ברור אם צה"ל ינסה לעצור אותם.

 

בין היתר, מפליגים אב ובנו בן ה-16 שמחכה לרגל תותבת. מוקדם יותר טענו שיקחו על הסיפון גם סטודנטים פלסטינים, שיציאתם מעזה נאסרה משיקולים ביטחוניים. הפעילים טוענים כי אין לישראל את הזכות למנוע את יציאתם של הפלסטינים מעזה.


המטרה: קו ימי בין עזה לקפריסין (צילום: AP)

 

חווידה ערף, מרצה למשפטים באוניברסיטת אל-קודס ואחת מפעילי זכויות האדם שבאו מקפריסין לעזה, אמרה ל-ynet כי היא וחבריה מוכנים לאפשרות שישראל תמנע את יציאתם בכוח. "אין להם דרך אחרת למנוע מאיתנו לצאת מפה עם הפלסטינים שכבר קיבלו ויזה והתקבלו ללימודים ברחבי אירופה. זו זכותם הלגיטימית", הצהירה. 

 

רמי עבדו, דובר "הוועד לשבירת המצור על הרצועה", אמר כי עם הספינה עזבו את הרצועה חמש משפחות פלסטיניות המחזיקות באשרות שהייה בקפריסין. מדובר בקרובים של תושבי האי, שעד כה לא הצליחו לעזוב בשל המצור וכן פצוע אחד שזקוק לטיפול דחוף ברגלו הקטועה ואינו מצליח לקבל את הטיפול. אחרים המתינו לתשובת הרשויות הקפריסאיות לבקשה לאשרה.


ספינת פעילי זכויות האדם בחוף עזה (צילום: AP)

 

עבדו הוסיף כי 12 מן הפעילים הבינלאומיים נשארו ברצועה, ויעזבו תוך שבועיים - במטרה לנסות לבסס קו ימי בין עזה לקפריסין כדי לאפשר את יציאתם של פלסטינים הזקוקים לכך.

 

"רק אזרחים פרטיים יכולים לשבור את המצור"

פעיל השמאל הישראלי ג'ף הלפר, שנעצר בדרכו חזרה מעזה לישראל וכבר שוחרר בערבות, סבור שיציאת הפלסטינים היא המבחן האמיתי לניסיון לשבור את המצור. "בישראל טוענים שהם מהווים סיכון ביטחוני", אומר הלפר, "אבל אנחנו סבורים שהם לא מבוקשים".

 

לדבריו, "אין לנו שום התנגדות שישראל תבדוק את הספינות האלה ואנחנו מוּדעים לדאגה הביטחונית הישראלית. אולם כל עוד ישראל לא חושפת את החומר שיוכיח מדוע הפלסטינים אסורים ביציאה, היא לא יכולה למנוע מאנשים חופש תנועה. זו הפרה של זכות האדם, לדעת איזה חשדות יש נגדו. אחרת זה משטר טוטליטרי".

 

את הדרך לקפריסין, לא יוכל לעשות הלפר יחד עם חבריו. "הבנתי שהמדינה מתכוונת כנראה להגיש נגדי כתב אישום ולכן לא אוכל לצאת חזרה לקפריסין. לקחתי את זה בחשבון כשעשיתי את מה שעשיתי. רציתי לומר שהשלום והקשר בין העמים לא יכול להיות מוגבל על ידי צו צבאי".

 

הלפר מוצא מקור להשראה, כשהוא נזכר בפועלו של אייבי נתן, שהלך אתמול לעולמו. "אייבי נתן פגש את יאסר ערפאת ונכלא פעמיים. היום נשיא המדינה וראש הממשלה מספידים אותו. אז המצב היה בדיוק אותו הדבר כמו היום. נתן האמין

שכאזרח הוא חייב לקום ולעשות מעשה, גם אם ישלם על כך מחיר אישי. אילו היו שומעים בקולו אז, ניתן אולי היה למנוע את הכיבוש, לעשות שלום עם מצרים ולחסוך מישראל אלפי הרוגים".

 

פרופ' הלפר, העומד בראש הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, אומר כי הניסיון לשבור את המצור על עזה "יכול להתבצע רק על ידי אזרחים פרטיים. ממשלות בעלות סדר יום פוליטי לא מסוגלות לרוב לעשות זאת, ורק לאחר שאזרחים פורצים את החומות הללו, נפתחת האפשרות לממשלות להיכנס למשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילד שנזקק לטיפול
צילום: רויטרס
"פורץ חומות". פרופ' הלפר
הנייה העניק "אזרחות כבוד"
צילום: רויטרס
הפעילים בעזה
צילום: AFP
מומלצים