ר"מ בריטניה: לא ניתן לרוסיה "אחיזת חנק"
במאמר נוקב שפרסם גורדון בראון, הוא הזהיר את הרוסים מ"תגובה אירופית נחושה" על רקע העימות בגאורגיה, וקרא למצוא מקורות חלופיים לנפט וגז
המתיחות בין רוסיה למערב לא שוככת, וראש ממשלת בריטניה מבהיר: לא ניכנע לאיומים. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, טוען שהמערב לא יסכים להיות מוחזק תחת דרישה ל"כופר" בכל הנוגע לנושאי אנרגיה, וקרא לבחינה כוללת של היחסים בין האיחוד האירופי לקרמלין לאור העימות בגאורגיה.
המשבר בין רוסיה למערב - דיווחים אחרונים:
- פוטין: ארה"ב יזמה את העימות מגאורגיה משיקולי בחירות
- גאורגיה החליטה לנתק את הקשרים עם רוסיה
- מדבדב לסרקוזי: הכוחות הגאורגים צריכים לסגת
- צרפת חוששת: חצי האי קרים - היעד הרוסי הבא
במאמר שפורסם הבוקר (יום א') ב"אובזרוור", כתב בראון שפעולותיה של רוסיה בגאורגיה מדגישות את הצורך של אירופה למצוא מקורות חלופיים לנפט ולגז הרוסי, כדי למנוע "אחיזת חנק" מצד מוסקבה. לקראת מפגש מנהיגי האיחוד מחר בבריסל, אמר בראון שידרוש מרוסיה לכבד את ריבונותה של גאורגיה בדרום אוסטיה, ולהסיג כוחותיה מהמחוז הבדלני.
לדברי בראון, הוא הזהיר אתמול בשיחת טלפון את עמיתו הרוסי, דמטרי מדבדב, "מתגובה אירופית נחושה בנושא גאורגיה". זאת לאחר שרוסיה הפריחה איומים מרומזים בנושאי מאגרי האנרגיה.
במאמרו כתב ראש הממשלה הבריטי שמוסקבה הפכה למעצמה כלכלית באמצעות "קצירת הפירות מסדר עולמי יציב המבוסס על הסכמים המאפשרים סחר והשקעה לאפשריים ויציבים". לפיכך, "כאשר לרוסיה יש בעיה עם נושא כמו דרום אוסטיה, היא חייבת לפעול בשיתוף פעולה ובהסכמה, ולא באופן עצמאי ובכוח".
"עם הזכויות באה האחריות"
המסר של בראון לרוסיה, לדבריו, פשוט: "אם ברצונכם להיות רצויים בארגונים הבינלאומיים כמו ה-G8, ארגון הסחר הבינלאומי ו-OECD, עליכם להבין שעם הזכויות באה גם האחריות".
במאמרו הדגיש בראון שתפקידה של רוסיה כספקית נפט וגז בולטת, מחייבת את אירופה לפעול במהירות לגיוון מקורות האנרגיה שלה: "אף אומה לא תורשה ליצור 'אחיזת חנק' לאירופה...
ללא פעולה דחופה אנו מסתכנים מהידרדרות לתלות באנרגיה על שותפים פחות אמינים או יציבים".
ביום חמישי אמר שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, כי מנהיגי האיחוד האירופי שוקלים להטיל סנקציות על רוסיה. קושנר, שארצו מכהנת כנשיאה התורנית של האיחוד, סירב למסור פרטים על הצעדים שנבחנים לקראת פסגת המנהיגים. עם זאת, יממה לאחר מכן אמר גורם בארמון האליזה כי הטלת סנקציות אינה עומדת בשלב זה על הפרק. לדבריו, הסכם הפסקת האש יישאר תחת פיקוח.