שתף קטע נבחר

תלמידים מפגינים בירכא: "תנו ללמוד בכבוד"

1.5 מיליון תלמידים שבו הבוקר לבתי הספר, אולם ביישוב ירכא התייצבו הילדים והוריהם מחוץ לבניין המועצה ולא בכיתות, במחאה על הזנחת מערכת החינוך. "הקירות סדוקים, הדלתות שבורות והשירותים סתומים", סיפרה אחת האמהות. ועד ההורים פנה למועצה ולמשרד החינוך, אולם נותר ללא מענה. "רצינו לשמוח עם הילדים אבל לא יכולנו כשבתי הספר נמצאים בסכנת קריסה", אמר יו"ר ועד ההורים

בשעה שרוב תלמידי ישראל שבו ללימודים, נאלצו הילדים ביישוב ירכא שבגליל המערבי להפגין מחוץ לכותלי בית-הספר. כ-500 הורים וילדים הפגינו הבוקר (יום ב') מול בניין המועצה במחאה על הזנחת מערכת החינוך ביישוב. הילדים שהפגינו לצד הוריהם נשאו שלטים, עליהם נכתב: "החינוך ייחרב", "תנו ללמוד בכבוד", ואף "מה אני אשם, תלמיד מירכא".

 

ההורים מוחים על מפגעי בטיחות שהתגלו בבתי הספר, והשביתו את פתיחת שנת הלימודים. ועדי ההורים אף איימו, כי תושבי היישוב ישקלו להחרים את הבחירות לכנסת. ועד ההורים החליט להשבית את הלימודים בשל שורה של ליקויי בטיחות ומפגעים בבתי הספר ביישוב ובדרכים אליהם, מחסור בתקציבים, תקנים ומבנים.

 

סאלי אבו-ג'אנם הייתה אמורה להתחיל הבוקר את לימודיה בכיתה א'. היא קנתה את כל הציוד הדרוש לכיתה א': ילקוט, מחברות וכלי כתיבה, אלא שהבוקר, במקום ללכת ללמוד קרוא וכתוב, למדה סאלי שיעור באזרחות כשהלכה עם אמה נסארין להפגין יחד עם 500 תושבים נוספים מול בניין המועצה בירכא. יחד עימה לא החלו את לימודיהם עוד 5,000 תלמידים ביישוב.


המחאה בירכא. מפגינים במקום ללמוד (צילום: מתי אלמליח)

 

סאלי היתה אמורה להצטרף לבית הספר "אל-אמל ב'" בירכא, אבל בית הספר עומד בפני קריסה. אמה סיפרה כי כל קירותיו סדוקים, בכיתות הלימוד ישנה רטיבות ונזילה של מים. "כל הדלתות שבורות והשירותים סתומים, מקולקלים ומסריחים", סיפרה.

 

המצב בבית השני, "אל-אמל א'", אינו טוב יותר: שם אין כלל שירותים לתלמידים. "בית הספר לא נקי, לא מוכן ולא בטיחותי לילדים", סיפרה איליאן מהדי, אמה של דוניה שחיכתה אף היא בהתרגשות ליום הראשון בכיתה א'.

 

"זו אכזבה מאוד גדולה בשבילה, היא היתה מוכנה כבר ליומה הראשון ללימודים, הכינה את הילקוט, נפגשה עם המורה שלה, אבל היום החלטנו שצריך להפגין ולהשבית את המערכת עד שניתן יהיה ללמוד בה בבטחה". טענה.

 

"התלמידים מוחזקים כבני ערובה"

ראשי הנהגת ההורים ביישוב, בראשות עו"ד ארז חביש,  ציינו כי לכל אורך השנה שעברה התנהלו דיונים ותכתובות מול משרד החינוך בנושא הליקויים ותיקונם, אולם דבר לא נעשה. בין הלקויים: סכנת התמוטטות בבית ספר יסודי וגן, מפגעי חשמל, נזילות ביוב, מחסור מקלטים, בציוד בסיסי ועוד. מחר יפגינו מול משרד ראש הממשלה ומשרד הפנים בירושלים. 

 

לדברי חביש, המועצה מחזיקה את התלמידים כבני ערובה כשאינה מעבירה תקציבים למוסדות החינוך. "יש דרכים לגיטימיות להילחם בתופעה של אי תשלום מיסים, אבל אי העברת תקציבים למוסדות החינוך אינה אחת מהם. הילדים שלנו מוחזקים בדרך זו כבני ערובה בידי המועצה. משרד הפנים יודע זאת ומאפשר את העוול". אמר.

  

בנוסף ציינו ההורים כי ביישוב, המונה יותר מ-13 אלף תושבים, עדיין חסרים שני בתי ספר יסודיים וכן גני ילדים, דבר הגורם לצפיפות בלתי נסבלת בכיתות. במכתב לשרת החינוך ולשר הפנים, מציין ארגון ההורים בירכא נושאים המחייבים חקירה משטרתית: תקציבי החינוך שלא הועברו למוסדות עצמם במשך שנים, ושימוש בתשלומי החובה של ההורים, למטרות שלא לשמן נועדו.

 

חביש קרא לתושבי ירכא להחרים את הבחירות לכנסת ואת הפריימריז הצפויים בקדימה. "אנחנו זוכים עכשיו לביקורים של הרבה חברי כנסת ומתמודדים שרוצים את עזרתנו, אנחנו אומרים - אנחנו צריכים את עזרתכם. לא נשתתף בבחירות אם לא ייענו לדרישות שהעברנו אתמול למשרד החינוך ובהם ציוד מינימלי החסר בבית הספר כמו שולחנות וכיסאות וניקיון של מוסדות החינוך", טען.

 

"רצינו לשמוח עם הילדים שלנו בפתיחת שנת הלימודים, אבל לצערנו לא יכולנו לעשות את זה כאשר בתי הספר נמצאים בסכנת קריסה, מלוכלכים, וכאשר הילדים עלולים להיפגע במשחק חצר הגן או הבית הספר", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין צעיר בירכא
צילום: מתי אלמליח
תושבי היישוב מול המועצה
צילום: מתי אלמליח
עו"ד חביש. להחרים את הבחירות
צילום: מתי אלמליח
מומלצים