רוסיה למערב: אל תתמכו ב"משטר סאאקשווילי"
שר החוץ הרוסי שיגר לארה"ב ובעלות בריתה אזהרה על רקע ההכנות האחרונות לכינוס מיוחד של מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל. הוא קרא להטיל אמברגו נשק על גאורגיה עד להחלפת ממשלתה והפיכתה "למדינה נורמלית". בריטניה: להשעות השיחות על הסכם חדש בין האיחוד האירופי לרוסיה
רוסיה הזהירה היום (ב') את המערב מפני תמיכה בהנהגתה של שכנתה גאורגיה וקראה להטיל על טביליסי אמברגו נשק עד שממשלתה תוחלף. הקריאה הרוסית באה על רקע ההכנות האחרונות לקראת כינוס מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, לדיון מיוחד בדרכי התגובה לפעולות רוסיה בגאורגיה.
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר בנאום שנשא בפני סטודנטים במכללה העיקרית לדיפלומטיה במוסקבה, כי ארצות-הברית ובעלות בריתה יעשו "טעות היסטורית" אם ימשיכו לתמוך במה שכינה "משטר סאאקשווילי". דבריו צפויים להכעיס את המערב ואת נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי, בעל בריתה של וושינגטון בקווקז.
"אם ארה"ב ובעלות בריתה יבחרו בסוף שלא לפעול בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלהם, לא לפי האינטרסים של העם הגאורגי, אלא לפי אלו של משטר סאאקשווילי, תהיה זו טעות בעלת מימדים היסטוריים", אמר לברוב, "כהתחלה, יהיה זה נכון להטיל אמברגו נשק על המשטר הזה, עד שרשויות אחרות יהפכו את גאורגיה למדינה נורמלית".
לברוב הגן על החלטת ארצו לשגר כוחות לגאורגיה ואמר כי היא הציבה סטנדרט חדש של הגנה על האינטרסים הלאומיים של ארצו. "באמצעות תגובתה לתוקפנות הגאורגית, רוסיה הציבה סטנדרט של תגובה מסוג חדש, העולה בקנה אחד עם החוק הבינלאומי", אמר לברוב בנאום שנשא לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית במכללה היוקרתית.
שר החוץ הרוסי הבהיר שארצו לא תיכנע ללחצים בינלאומיים: "רוסיה שבה לבמה העולמית כמדינה אחראית שיכולה להגן על אזרחיה. אם למישהו היו ספקות בנושא, פעולותנו לאכיפת השלום בגאורגיה, שאולצו מכורח הנסיבות, וההכרה בעצמאות דרום אוסטיה ואבחזיה שבאה בעקבותם, היו צריכות להזים אותם".
כינוס ראשון מסוגו מאז 2003
לברוב דיבר על רקע ההכנות האחרונות לקראת פסגת מנהיגי האיחוד האירופי, שתעסוק ביחסים עם רוסיה. היחסים בין רוסיה למערב הידרדרו, מאז פרוץ הלחימה בגאורגיה ב-7 באוגוסט, לשפל שלא היה כמותו מאז קריסת ברית המועצות ב-1991. הכינוס בבריסל בא בעקבות שבועות של דיונים בין נציגי המדינות החברות על דרכי התגובה לצעדים הרוסיים בגאורגיה.
שר החוץ השוודי, קארל בילדט, ציין אמש כי עצם כינוס הפסגה המיוחדת הוא צעד נדיר. "זה קורה לעתים נדירות מאוד, למיטב ידיעתי, זה קרה רק פעם אחת בעידן המודרני - ב-2003, בעקבות המלחמה בעיראק", אמר בילדט. הוא ציין כי "זה מעיד על חשיבות המאורע... מלחמת חמשת הימים שינתה את אירופה".
לקראת הוועידה קרא ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון לאיחוד האירופי להשעות את השיחות על הסכום שותפות חדש עם רוסיה. "לאור פעולותיה של רוסיה, עלינו להשעות את השיחות על הסכם שיתוף פעולה ושותפות חדש בין האיחוד האירופי לרוסיה", אמר בראון לעיתונאים בלונדון, "אנו חושבים שיש לערוך בחינה של היחסים של האיחוד האירופי עם רוסיה".
עם זאת, מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי חלוקים על דרכי התגובה. בעוד שבריטניה ומדינות במזרח אירופה קראו לנקוט בצעדים דיפלומטיים מול רוסיה, גרמניה וצרפת הודיעו שאינן מעוניינות בבידודה. ברקע ישנו נושא תלותן של מדינות האיחוד האירופי במוסקבה בכל הנוגע לאספקת הנפט והגז ורצונן של מדינות המערב להמשיך לשתף פעולה עם רוסיה בהתמודדות עם נושאים כגון משבר הגרעין האיראני.