מחלוקת: מי אחראי לפציעתם של 3 רצים בת"א
שלושה ממשתתפי המירוץ אמש בתל אביב מאושפזים במצב קשה בבית החולים, לאחר שהתמוטטו במהלך הארוע. במד"א מפנים אצבע מאשימה כלפי חברת "אמבולנס חדרה" שלא נערכה כראוי. מנגד, טוענים אנשי הרפואה כי פעלו לפי הנחיות מד"א, שסירב בתחילה להגיש סיוע לרצים
המירוץ שנערך אמש ברחובות תל אביב סחף כעשרת אלפים רצים, אולם לא כולם גמרו את הריצה בקו הסיום: שלושה מהם, בשנות ה-30 לחייהם, נפגעו באורח קשה ומאושפזים בבית חולים. בירור המקרה מעלה חלופת האשמות בין הגורמים הקשורים לארגון ואבטחת האירוע, המטילים את האחריות זה על זה.
חברת ההפקה שארגנה את הארוע שכרה את חברת "אמבולנס חדרה" כדי להעניק טיפול רפואי במידת הצורך, לאחר שהעדיפה אותה על פני מגן דוד אדום.
על פי חוק הארועים הציבוריים, מד"א היא הקובעת את סדר הכוחות של חברות רפואה פרטיות בארועים המוניים. כך היה גם במקרה הנוכחי, במהלכו נאלצו הכוחות לטפל בחמישה רצים שפונו לבית החולים איכילוב בעיר. שלושה מהם אושפזו במצב קשה במחלקה לטיפול נמרץ.
מנהל חדר המיון בבית החולים, ד"ר פיני הלפרין, עידכן כי הנפגעים נפלו קורבן לשילוב של התייבשות וחשיפה למאמץ גבוה, חום גבוה ולחות גבוהה. "הרצים סבלו מעלייה בחום הגוף שגרמה לפגיעה בשרירים ובכליות. הם מאושפזים עדיין בטיפול נמרץ, אבל מצבם של שניים מהם מעט השתפר. אני מעריך שהם חשבו שבלילה לא ניתן לקבל מכת חום ולכן לא שתו מספיק", אמר.
עם תום הארוע מתחו גורמים במד"א ביקורת על התנהלותה של "אמבולנס חדרה", שלטענתם לא נערכה כנדרש לאפשרות של תגבור הכוחות בשטח. "מד"א קובעת סדרי כוחות, אולם כשמד"א מאבטחת ארוע ישנם עוד אמבולנסים מעבר לכוחות שנקבעו מראש, אשר נמצאים בכוננות במידה והמצב יחריף - כפי שקרה אתמול", אמר מנהל מרחב דן במד"א, יוסי כהן.
"אתמול לא היו להם תשובות, משום שהאמבולנסים שברשותם לא נמצאים בתל אביב", הוסיף. לדבריו, כשפנתה חברת "אמבולנס חדרה" למד"א לשם סיוע בפינוי הפצועים התעוררה בעיה, משום שמד"א לא הותיר כוחות בכוננות מאחר שלא היה אמור לטפל בארוע. "בגלל שהארוע לא היה שלנו, לא הותרנו כוחות כגיבוי למירוץ. בסופו של דבר נאלצנו להעביר כוחות מהפעילות השגרתית. לא חוכמה לקחת אירוע ולאבטח אותו רפואית - החוכמה היא להיות אחראי עליו מ-א' ועד ת'", טען.
כהן אף הזכיר ארוע דומה שהתרחש לפני כשנה, בו נפצעו שמונה נערים לאחר נפילת שער הכניסה, במהלך הופעה. גם אז, מציין כהן, היתה זו חברה פרטית שלא נערכה כנדרש למקרה של הידרדרות בשטח.
"מד"א סירבו לסייע כי לא נשכרו לארוע"
מנגד, ב"אמבולנס חדרה" דחו בתוקף את טענות מד"א, שלטענתם מנסה להעביר את האחריות אל כתפיהם בשל התחרות בין החברות. לדבריו של בעל החברה, דייב בר יוחאי, היקף הכוחות שהועמדו לצורך אבטחת האירוע היו לפי דרישת מד"א.
"במד"א דרשו מאיתנו להציב במקום ניידת טיפול נמרץ, שלושה אמבולנסים רגילים, טרקטורון ותחנת עזרה ראשונה ניידת וכן חמישה צוותי עזרה ראשונה", אמר בר יוחאי. "בנוסף לכוחות הללו, הצבנו ניידת טיפול נמרץ נוספת, כך שאי אפשר לבוא אלינו בטענות שלא התכוננו כנדרש".
בר יוחאי טען כי מד"א סירבו לסייע לחברה בהענקת סיוע רפואי דחוף, משום שלא נשכרו לאבטח את הארוע. "הצוות עמד בנקודת הסיום וטיפל בעשרות המשתתפים ששכבו על הרצפה תשושים. כשהבנו את גודל הארוע, פנינו למד"א בהנחיית החפ"ק המשטרתי. לצערי, התשובה שקיבלתי היתה שבגלל שהמפיק הזמין חברה אחרת, מד"א לא תשלח למקום ניידות בנסיעה דחופה. אמרתי - 'תקשיבו, אני צריך דחוף עזרה'. במד"א השיבו - המפיקים לקחו אתכם".
לדבריו, מד"א לא מילא כראוי את תפקידו כגוף ציבורי, שאמור להעניק עזרה לכל. "העזרה ממד"א הגיעה בסופו של דבר בזמן והפצועים פונו בזמן סביר - 20 דקות,
בהכרה מלאה ובמצב טוב לבית החולים. ההתנצחות בינינו והניסיון להטיל את האחריות אחד על השני נובעת מכך שאנחנו משחקים כבר זמן רב משחקי חתול ועכבר - רק בגלל שאנחנו מתחרים במד"א. מד"א הוא גוף ציבורי וכגוף ציבורי הוא חייב לתת עזרה לכל דבר, גם אם היא בתשלום", הוסיף.
מעיריית תל אביב, שהיתה בין מארגני הארוע, נמסר כי העירייה עמדה באופן קפדני בדרישות מד"א. "רישיון עסק ואישור הבטיחות הניתנים לארוע מחייבים עמידה בדרישות מד"א לסיוע רפואי, והעירייה פעלה בדיוק על פי הדרישות. בסך הכל באירוע התייבשו חמישה רצים וכולם קיבלו מענה רפואי הולם ומיידי".