שתף קטע נבחר

 

מנהיגי אירופה: היחסים עם רוסיה על פרשת דרכים

טיוטת הצהרת הסיכום של ועידת מנהיגי אירופה שמתכנסת הערב בבריסל, קוראת לרוסיה שלא לבודד עצמה מיתר מדינות היבשת ומזהירה כי היחסים עם מוסקבה יועמדו במבחן ועלולים להשתנות בעתיד. נוסף הטיוטה אינו כולל אפשרות להטלת סנקציות אירופיות על רוסיה. בתוך כך, הפגינו מיליון אזרחים גאורגים נגד הכיבוש הרוסי וההכרה בחבלים הבדלנים

מנהיגי האיחוד האירופי יודיעו כי היחסים בין רוסיה לאירופה נמצאים "על פרשת דרכים" ויקראו למוסקבה שלא לבודד עצמה מיתר מדינות היבשת - כך עולה מטיוטת הצהרת הסיכום של ועידת המנהיגים שתתכנס הערב (יום ב') בבריסל, בלגיה. עוד עולה מהטיוטה כי יחסי רוסיה-אירופה יהיו מושפעים בעתיד מעמידתה של מוסקבה בהסכם הפסקת האש אשר סיים את הלחימה בקווקז.

 

המנהיגים, ובראשם נשיא צרפת והנשיא התורן של האיחוד האירופי ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, יודיעו כי פלישת רוסיה לגאורגיה בחודש שעבר "אינה מקובלת במסגרת החוק הבינלאומי" ומעמידה את היחסים עם מוסקבה במבחן. אירופה מגנה בטיוטה בחריפות את רוסיה על ההכרה במחוזות הבדלנים, אבחזיה ודרום אוסטיה, וקוראת למדינות נוספות שלא לעשות כן.

 

"האיחוד האירופי ימשיך לעמוד על המשמר ועשוי לקבל החלטה על שינוי אופי היחסים העתידיים בין רוסיה לאירופה בתחומים מגוונים. הנציבות האירופית מודאגת מאוד מהעימות הפתוח שפרץ בגאורגיה, כתוצאה מהאלימות והתגובה הלא פרופורציונית של רוסיה", נכתב בטיוטת הצהרת המנהיגים. עם זאת, היא אינה כוללת התייחסות לאפשרות להטלת סנקציות על רוסיה, כפי שהעלה שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, בשבוע שעבר.


בראון וסרקוזי עם ר"מ לוקסמבורג, הערב בבריסל (צילום: AFP)

  

מנהיגי אירופה חלוקים בדעתם ביחס לאופן שבו צריך האיחוד לנהוג ביחס למשבר בקווקז. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, מוביל קו נוקשה יחסית הקורא להשעות את הדיונים על חתימת הסכמים חדשים בין רוסיה לאירופה. אתמול אמר בראון כי אירופה לא תעניק לרוסיה "אחיזת חנק" והזהיר את מוסקבה מתגובה אירופית נחושה.

 

לעומתו מעוניין סרקוזי לקדם גישה מתונה יותר כלפי רוסיה, בד בבד עם ניסיונותיו לקדם משימת תיווך חדשה בין גאורגיה לרוסיה. מרקל אמרה עם בואה לוועידה כי על אירופה "להצהיר על מחוייבותה לשלמות הטריטוריאלית של גאורגיה, אך אסור לה לנתק הקשרים עם מוסקבה".

 

מוקדם יותר, הזהירה רוסיה את המערב מפני תמיכה בהנהגת גאורגיה וקראה להטיל על טביליסי אמברגו נשק עד שממשלתה תוחלף. שר החוץ, סרגיי לברוב, אמר כי ארה"ב ובעלות בריתה יעשו "טעות היסטורית" אם ימשיכו לתמוך במה שכינה "משטר סאאקשווילי".

 

לברוב הבהיר שארצו לא תיכנע ללחצים בינלאומיים: "רוסיה שבה לבמה העולמית כמדינה אחראית שיכולה להגן על אזרחיה. אם למישהו היו ספקות בנושא, פעולותנו לאכיפת השלום בגאורגיה, שאולצו מכורח הנסיבות, וההכרה בעצמאות דרום אוסטיה ואבחזיה שבאה בעקבותם, היו צריכות להזים אותם".


מפגינים ברחובות טביליסי, היום (צילום: AFP) 

 

מיליון גאורגים נגד הכיבוש הרוסי

כינוס המנהיגים בבריסל בא לאחר שבועות של דיונים בין נציגי המדינות החברות באיחוד על דרכי התגובה לצעדי רוסיה בגאורגיה והוא אחד הסממנים הבולטים להידרדרות המשמעותית ביחסי מוסקבה-אירופה. הפעם האחרונה בה התכנס פורום המנהיגים באופן דומה היתה ב-2003 בעקבות המלחמה בעיראק. "זה קורה לעתים נדירות מאוד. זה מעיד על חשיבות המאורע... מלחמת חמשת הימים שינתה את אירופה", אמר אמש שר החוץ השוודי קארל בילדט.

 

ובעוד מנהיגי אירופה דנים בצעדיהם כלפי רוסיה, הפגינו יותר ממיליון אזרחים גאורגים ברחבי המדינה נגד הכיבוש הרוסי ונגד הגיבוי שהעניקה מוסקבה לאבחזיה ודרום אוסטיה. רבים מהמפגינים צעדו ברחובות הבירה טביליסי תוך שהם מנופפים בדגלי הלאום האדומים-לבנים. המפגינים גם ערכו "שרשרת אנושית" ברחבי העיר וקראו "תחי גאורגיה" ו-"לעצור את רוסיה".

 

"היום אנו יכולים להגיד שגאורגיה איננה לבד כיוון שכל העולם עומד לצדנו" אמר נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי לקהל המונים שהגיע לכיכר המרכזית בטביליסי. "הכוח הברוטאלי החליט כי תחייתו של האימפריאליזם הרוסי תתחיל בגאורגיה, אך אני רוצה לומר להם שתחייתם תיקבר לתמיד בגאורגיה". סאאקשווילי ציין גם הפגנת המיליון היום ברחבי גאורגיה היא הגדולה ביותר שנערכה במדינה מאז קיבלה את עצמאותה ב-1991.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לברוב. טעות היסטורית
צילום: AFP
ההפגנה בטביליסי
צילום: AFP
מומלצים