ביהמ"ש: הרשות תשלם מיליונים לנפגעי טרור
בית משפט בארה"ב הורה לרשות לשלם 116 מיליון דולר לבני משפחתם של ירון ואפרת אונגר, שנרצחו בפיגוע לפני 12 שנים. המשפחה ביקשה לאכוף את פסק הדין בישראל, בעוד הרשות טענה כי הדבר ימוטט אותה כלכלית. כעת פסקו השופטים בישראל: הרשות תשלם
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אהרון פרקש, קבע היום (יום ב') כי ניתן לאכוף בישראל פסק דין שניתן בארצות הברית לפני כארבע שנים, לפיו חויבה הרשות הפלסטינית בתשלום פיצויים של למעלה מ-116 מיליון דולר למשפחות נפגעי טרור. בית המשפט דחה את בקשת הרשות שלא לקבל את התביעה, בנימוק כי הדבר עשוי להביא להתמוטטותה הכלכלית.
בני משפחתם של אפרת וירון אונגר, שנרצחו במתקפת מחבלים על רכבם ביוני 1996, הגישו לפני שמונה שנים תביעה אזרחית לבית משפט בארצות הברית נגד הרשות הפלסטינית.
העתירה הוגשה בארה"ב בשל היות בני הזוג אזרחים אמריקנים, ובה נטען כי הרשות אחראית לפיגוע שבוצע על-ידי אנשי תנועת חמאס שהופעלו ונעזרו במנגנוני הביטחון של הרשות.
בחודש יולי 2004 קבע בית המשפט הפדרלי כי על אש"ף והרשות הפלסטינית לשלם פיצויים בסכום של 116 מיליון דולר לבני משפחתם של בני הזוג אונגר. כמה חודשים לאחר מכן פנתה המשפחה לבית המשפט המחוזי בירושלים, בדרישה שיקבע כי פסק הדין האמריקני ניתן לפי המשפט הישראלי.
הרשות הפלסטינית ואש"ף התנגדו לבקשה, וטענו כי לאכיפת פסק הדין בישראל עשויות להיות השלכות ציבוריות, מדיניות, ביטחוניות וכלכליות ועל תושבי מדינת ישראל. השופט דחה את טענות הרשות וקבע כי פסק הדין האמריקני עומד על-פי החוק בתנאים לפיהם אפשר להכריז עליו כפסק דין אכיף בישראל.
סכנה לפשיטת רגל - לא תבטל חובת התשלום
השופט אף דחה את טענת הפלסטינים, לפיה לאכיפת פסק דין בסכום כה גדול תהיינה השפעות קשות על הרשות: היא עשויה להביא להתמוטטותה הכלכלית ולריקון קופת הפיצויים שלה, ואף תביא להגשת גל תביעות דומות נגד הרשות.
"כיצד ניתן לקבל טענה כי אין לאכוף פסק חוץ, בשל כך שהאכיפה עשויה למוטט את החייב?
היעלה על הדעת לקבל טענה של נתבע כי קבלת התביעה נגדו עשויה להביאו לפשיטת רגל ומשום כך בלבד יש לדחותה?", כתב השופט פרקש בפסק דינו.
לדבריו, משפחת אונגר הוכיחה את קיומם של התנאים לאכיפתו של פסק חוץ, ולאחר שנדחו טענות ההגנה השונות הוא מקבל את הבקשה. עם זאת, ציין השופט כי העיקולים הזמניים שהוטלו על כספי הרשות הפלסטינית ומוחזקים בידי מדינת ישראל יעמדו בתוקפם עד לביצועו של פסק דין זה.