דעה: עזבו את נערת ה-iPhone במנוחה
נערה סינית שעובדת במפעל ליצור iPhone הפכה לידוענית לאחר שתמונתה פורסמה ברשת. אבל אסור לטעות, זה לא קרה בזכות הדאגה הכנה לתנאי העובדים הסינים במפעלים
ידועני רשת נוטים להיות אנשים טרגיים. מפורסמים בעל כורחם כמו נער מלחמת הכוכבים, דמותה המוגחכת והאומללה של בריטני ספירס, זמר העבר ריק אסטלי ואחרים - כולם חלק מפריק שואו שנועד לשעשע ההמונים.
אנחנו אוהבים את גיבורי הרשת שלנו עלובי החיים - מצ'אק נוריס ועד טיי זונדיי (Chocklate Rain), מפרז הילטון ועד פריז הילטון, מכריס (עזבו את בריטני במנוחה!) קרוקר ועד נער הנומה נומה. כולם הקריבו את פרטיותם - או שנכפה עליהם להקריבה - על מזבח תאוות המציצנות של הקהל.
"טעות נפלאה" או קמפיין מתוחכם?
נדמה שאין שום מכנה משותף בין כל אלה לנערת ה-iPhone, הכינוי שדבק בנערה הסינית שעובדת במפעל פוקסקון בשנזן שבדרום סין ומייצרת מכשירי iPhone ו-iPod עבור פרוטות, על מנת לספק את תאוות המערב לגאדג'ט הנחשק. נערת ה-iPhone זכתה ב"תהילה" לאחר שבריטי בשם מרק מיטשל שרכש iPhone 3G בקינגסטון בצפון אנגליה גילה במכשיר שלוש תמונות בהן הנערה יוצרת את סמל השלום באצבעותיה על רקע פס הייצור במפעל. הוא פירסם את התמונות בפורום MacRumors ב-20 באוגוסט, 2008 ותוך שעות הן עוררו עניין עצום ברשת.
אנשים ביקשו לגלות את זהות הנערה ואם פוטרה בעקבות ה"פשלה". דובר ממפעל פוקסקון נדרש מהר להתייחס לסוגיה. היא בהחלט לא פוטרה, כך אמר לעיתון ננדו דיילי וכינה את פרשת התמונות "טעות נפלאה".
מדובר באותו מפעל שנחשף לגביו ב-2006 כי הוא משלם לעובדיו שכר חודשי של 120 דולרים עבור 15 שעות עבודה ביממה כאשר נאסר עליהם לדבר זה עם זה. העובדים מתגוררים באולמות שינה במתחם המפעל. כל 100 עובדים מצטופפים יחד באולם ואוחזים במספר קטן של מטלטלין, בהם דלי מים שנועד לרחצת הבגדים. אפל נאלצה להודות בעובדות האלה בעקבות הביקורת הציבורית אך ספק אם משהו השתנה מאז.
חלק מהפריק שואו
אסור לטעות. נערת ה-iPhone לא הפכה ללהיט רשת בזכות הדאגה הכנה לתנאי העובדים הסינים במפעלים. ממש לא. תוך ימים היא הפכה לכוכבת אינטרנטית חדשה. פורומים שלמים של חובבי מק עסקו בהפצת תיאוריות על זהותה והעלו את השאלה אם התמונות הופצו בטעות או שמדובר בקמפיין ויראלי סודי של אפל.
היא כיכבה בראש הידיעות הנצפות באתר החדשות החברתיות Digg, נוצר ערך על שמה בוויקפדיה, נפתחו בלוגים ואתרים שעוסקים אך ורק בחדשות על הנערה ועשרות כלי תקשורת מרחבי העולם דיווחו על התופעה האינטרנטית החדשה. צלמי פאפארצ'י החלו לעקוב אחריה במטרה לפצח את זהות העובדת המסתורית ועיתונאים זרים התדפקו על שערי המפעל בניסיון להשיג תשובות לשאלות הקשות.
העיתון South China Morning Post דיווח: "היא בסך הכל נערה צעירה שהגיעה לשנזן מכפר מרוחק. היא מעולם לא הייתה במצב דומה. העניין התקשורתי העצום מפחיד אותה. היא רוצה לעזוב את עבודתה ולחזור לביתה על מנת לברוח מכל זה".
הנערה לא האמינה שחייה ישתנו מהקצה אל הקצה בגלל כמה תמונות תמימות שהופצו בטעות. עמיתיה לעבודה צילמו את התמונות כדי לבחון אם המכשיר הורכב כראוי. חלק מהמשתמשים שהשתתפו בדיון על זהות הנערה ב-MacRumors הביעו "אכזבה" על כך שהמכשיר שרכשו הגיע ללא תמונות של הנערה. רבים מהם היללו את יופיה של הנערה או סברו שהיא "חמודה" והפכו את תמונתה לשומר מסך ב-iPhone שלהם. אחד מהם הציע, ספק בצחוק ספק ברצינות, כי כל עובד סיני המייצר מכשירי iPhone עבור אנשי המערב ישאיר תמונה שלו לצורך ברכת שלום לקונה השבע שלא יפגוש בו לעולם, סוג של גלובליזציה הלכה למעשה.
ההפתעה העיקרית בסיפור היא על כך שהנערה לא פוטרה - כל מי שעוקב אחר אפל מקרוב יודע כי החברה רחוקה מאוד מהתדמית הציבורית הנקייה שדבקה בה. מיליונים כמו נערת ה-iPhone מעניקים את מיטב שנותיהם למפעלים בסין תמורת שבריר מהשכר הממוצע במערב. הם משתדלים לחייך למרות החיים הקשים ולעמוד בתפוקה המצופה מהם כדי שהקונים השבעים במערב יוכלו לרכוש iPhone חדש ונוצץ בעונת החגים.
הבאז של נערת ה-iPhone לא עוסק בסיפורם של עובדי הכפיים המודרניים האלה ותמים מי שיחשוב שהמודעות הציבורית תשנה את מצבם. העולם רואה וקונה. נערת ה-iPhone לא ביקשה לעצמה את 15 דקות התהילה הזו וספק אם יש בידיה כלים להפיק ממנה תועלת אישית. אילו יכלה להתבטא בחופשיות, סביר להניח שהייתה מבקשת שיניחו לה במנוחה. תחינה כזו תיפול על אוזניים ערלות, כמובן, היא כבר חלק מהפריק שואו.