אושר בוועדה: דיור חלופי למפוני משכנתאות
ועדת חוקה חוק ומשפט אישרה סעיף ברפורמה בהוצאה לפועל: דיירים חסרי אמצעים שלא יעמדו בתשלום המשכנתא יקבלו מהבנק דיור חלופי לשנה וחצי לפני שיפונו מביתם
דיירים חסרי אמצעים שלא יעמדו בתנאי פירעון משכנתאות, לא יפונו מבתיהם והבנק ולא יוכל למכור את הבית אלא אם הבנק יסדיר להם דיור חלופי לתקופה של שנה וחצי. כך נקבע בסעיף בהצעת חוק הרפורמה בהוצאה לפועל, שוועדת חוקה חוק ומשפט אישרה היום (ג') לקריאה שניה ושלישית.
כפי שפורסם אתמול ב-ynet, יינתן הדיור החלופי לדיירים בשכירות באזור המגורים ממנו פונו ובדירה שהולמת את צרכיהם. רשם ההוצאה לפועל יקבע את התקופה, ובנסיבות חריגות הדיירים יקבלו פיתרון אף ליותר משנה וחצי. הדיירים יוכלו לגור בדירה עד 9 חודשים לפני הפינוי בפועל. הזכאות תאושר רק אם החייב והבנק הופיעו לפני הרשם והחייב הוכיח כי הוא חסר אמצעים ומשפחתו עלולה להישאר ללא קורת גג.
הוועדה טרם הכריעה לגבי ההצעה להרחיב את ההסדר גם על מאות האלפים שלקחו בעבר הלוואות במשכנתא וטרם פרעו את הלוואותיהם. זאת, לאחר שהבנקים עקפו חוק קודם בעניין זה ואילצו אותם, בעת חתימת חוזה המשכנתא, לוותר כאילו מרצון על זכות הדיור החלופי כתנאי לקבלת ההלוואה.
יו"ר הוועדה ח"כ מנחם בן ששון (קדימה) העמיד להצבעה את נושא הרטרואקטיביות, וכשנוכח שאין רוב להחלטה בעד החלת החוק למפרע, בניגוד לדעתו - הוא פסל את ההצבעה. בכך נדחתה ההכרעה למועד אחר, בתקווה שעד אז יצליח לשכנע את חברי הוועדה כי מדובר בהחלטה חריגה אך נדרשת - לטובת האוכלוסיות החלשות שנוצלו על ידי הבנקים.
לגבי התחולה הרטרואקטיבית של החוק עלו קודם לכן מספר אפשרויות: אפשרות אחת היא שההסדר יחול רטרואקטיבית באופן גורף; אפשרות נוספת היא שרק מי שחתמו על חוזה המשכנתא עד לפני 5 שנים והיו להם עד 6 פיגורים בתשלומים יהנו ממנו. מי שחתמו על החוזה ב-5 השנים האחרונות יוכלו לבטל את הוויתור הכפוי על הדיור החלופי תמורת תשלום מסוים שיקבע שר המשפטים בהסכמת המפקח על הבנקים.
בן ששון, לאחר שפסל את ההצבעה על ההחלה הרטרואקטיבית, הציע חלופה, כי במקרה שיתברר לרשם ההוצאה לפועל שהבנק העלים מידע מהלווה והחתים אותו ללא ידיעתו על ויתור על זכאותו לדיור חלופי - הרשם יקבע כי החייב זכאי לדיור החלופי גם אם חתם על הסכם המשכנתא לפני קבלת החוק החדש.
הבנקים התנגדו לדיור החלופי והזהירו שהוא עלול לייקר את המשכנתאות. היום הגיב איגוד הבנקים על ההחלטה באומרו ש"הכנסת בחרה לממש מטרה חברתית ראויה באמצעות הבנקים למרות שהיא צריכה להיות מוטלת על הממשלה. התוצאה תהיה שהבנקים יצטרכו לממן דיור החלופי לאנשים שלא שילמו את חובותיהם והדבר יפגע בפריפריה ובשכבות החלשות".
האגודה לזכויות האזרח דרשה שהדיור החלופי יינתן למשך 3 שנים. נציגה, עו"ד עודד גיל-מור אמר כי "הבנקים הם הנהנים הגדולים מהפרטת שוק המשכנתאות, ולכן סביר להטיל עליהם גם הגבלות לצורך שמירה על זכויות האדם הבסיסיות, כמו הזכות למגורים. גם אם בטווח קצר הדבר יוביל לעלייה מסוימת בריבית, הרי בטווח הארוך התוצאה תהיה התנהלות מרוסנת ואחראית של הבנקים כלפי לווים שנקלעו למצוקה".