גורמים בפרקליטות: נחליט על אישום במהירות
ביום א' צפויה המשטרה להעביר את המלצותיה בנוגע לפרשות "מרכז ההשקעות", "מעטפות הכסף" ו"ראשונטורס" - ובפרקליטות נערכים להודיע אם יוגש כתב אישום אחרי החגים. יועצו של רה"מ: המלצת המשטרה - משחק מכור מראש
בפרקליטות לא מתכוונים להתמהמה בכל הנוגע להחלטה על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט. היום (ה') יתכנסו חוקריו של אולמרט כדי לסכם את חומר החקירה שנאסף בפרשות "מעטפות הכסף", "ראשונטורס" ומרכז ההשקעות, וככל הנראה יעבירו את המלצותיהם לפרקליטות בתחילת שבוע הבא.
בפרקליטות מתכוננים למסקנות החוקרים והבהירו, כי יעשו מאמץ שלא להאריך את התהליך. גורמים בפרקליטות אמרו ל-ynet כי לאחר הגשת ההמלצות, בכוונתם לעבוד על התיקים בזריזות ולהגיש את מסקנותיהם בנושא "כמה שיותר מהר". ההערכה היא כי כבר לאחר החגים, בסוף חודש אוקטובר, תפורסם ההחלטה האם יוגש כתב אישום נגד ראש הממשלה, ובאיזו פרשה.
המלצות המשטרה ומסקנות החקירות לא צפויות להתקבל בהפתעה בפרקליטות, לאור העובדה שלחוקרי ראש הממשלה הוצמד מאז תחילת החקירות פרקליט צמוד מטעם המדינה, שליווה אותם בכל החקירות. בנוסף, במהלך חקירות חלק מהחשדות אף נסעו גורמי פרקליטות לחו"ל יחד עם חוקרי המשטרה, לצורך חיקורי דין.
יועצו של אולמרט: זה משחק מכור
עדכונים שוטפים בפרשות מועברים ישירות ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ולכן ההערכה היא שלא יידרש לפרקליטות וליועץ המשפטי לממשלה זמן רב מדי כדי לדון בהמלצות ולגבש החלטה בנושא. בתקופה האחרונה אף שבו ואמרו גורמים במערכת אכיפת החוק, כי בידיהם תשתית ראייתית להעמיד לדין את אולמרט בעבירות שונות.
זאת גם ההנחה בקרב מקורבי אולמרט, אולם הם מצביעים על סיבות שונות לגמרי. לטענת יועצו של ראש הממשלה, אמיר דן, "זה משחק מכור כבר מהיום הראשון. דן טען כי עוד טרם חקירתו הראשונה של אולמרט, נשמעו גורמים במשטרה שציינו כי בסופו של דבר ימליצו החוקרים על העמדת ראש הממשלה לדין.
"זה משחק מכור מראש כבר מהיום הראשון. עוד לפני שבכלל שנחקרו הדברים, כבר יצאה המשטרה בהצהרות בהן התחייבה שתמליץ על הגשת כתב אישום", טען. לדבריו, עובדה זו מייתרת למעשה את ה"דיון" המשטרתי בנוגע להמלצותיה לפרקליטות. "לא ברור בשביל מה בכלל טורחת המשטרה לקיים דיונים לכאורה, כאשר המסקנות הוכתבו ונקבעו מראש", אמר.
שלוש פרשות על שולחן הדיונים
צוות חוקרי המשטרה, בראשות ניצב יוחנן דנינו, ידון במסקנות שלוש פרשות עיקריות, בעניינן נחקר אולמרט שבע פעמים בחודשים האחרונים: "מעטפות הכסף", "ראשונטורס" ומרכז ההשקעות.
בפרשה הוותיקה מכולן, פרשת מרכז ההשקעות, נחשד אולמרט כי פעל בניגוד עניינים שעה שהתערב בהליכים ובהחלטות במרכז ההשקעות שבאחריות המשרד, לטובת חברת "סיליקט דימונה" שיוצגה על-ידי מקורבו, עו"ד אורי מסר.
הפרטים נחשפו בדו"ח שפרסם מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בו קבע כי מפרטי הפרשה "עולים חשדות פליליים וחשש לפגיעה בטוהר המידות". בעקבות הדו"ח פרסמה לשכת ראש הממשלה תגובה חריפה, בה נטען כי אין לתת עוד אמון במבקר המדינה.
הפרשה השנייה, "מעטפות הכסף", הסעירה את המדינה בשל צו איסור הפרסום שהוטל בתחילה על פרטיה. ראש הממשלה חשוד כי קיבל כספים מהנדבן היהודי-אמריקני, מוריס טלנסקי. ראש הממשלה טען בחקירותיו הרבות כי המזומנים - שזרמו אליו דרך ראש לשכתו שולה זקן ומקורבו אורי מסר - נועדו למימון הבחירות בעיריית ירושלים ולפריימריז בליכוד.
במוצאי יום-העצמאות, עת צומצם הצו הגורף ופרטי הפרשה פורסמו סוף-סוף גם בתקשורת הישראלית, התייצב אולמרט מול המצלמות והצהיר: "מעולם לא קיבלתי שוחד, לא לקחתי אגורה אחת לכיסי". מלבד ראש הממשלה, נגבו עדויות גם ממעורבים אחרים, לרבות מראש לשכתו לשעבר שולה זקן, ומעורך הדין אורי מסר.
העד המרכזי הוא טלנסקי עצמו, שאף העיד בבית המשפט בהליך חריג של עדות מוקדמת. עם זאת, לפני כשלושה שבועות הפתיע טלנסקי
כשהודיע כי לא ישוב לעדות נוספת בישראל, בשל חקירה שנפתחה נגדו בארצות הברית.
לפני כחודשיים התפוצצה הפרשה השלישית, "ראשונטורס". בהודעה משותפת שפרסמו המשטרה ומשרד המשפטים דווח על חשדות נוספים וחמורים נגד ראש הממשלה. לפי החשד, אולמרט ומשפחתו נהנו ממאות אלפי דולרים שהתקבלו במרמה, כאשר כמה גופים התבקשו במקביל לממן מסעות רשמיים לחו"ל בעת תפקידיו הקודמים.
על פי החשד, כל אחד מהגופים התבקש בנפרד לממן את אותה הטיסה. בין הגופים הממשלתיים שמימנו לכאורה הנסיעות: אקי"ם, על"ה, האגודה למען החייל, משרד התמ"ת, מכון ויזנטל ו"יד ושם".