כמו-ריזוטו: אורז עם חלמון וגבינה צהובה
רבים אוהבים ריזוטו, אבל לא מנסים להכין במטבח הביתי בגלל הטרחה הכרוכה בהכנה. חיים כהן ואלי לנדאו מגישים מתכון ל"כמו-ריזוטו", מנה מהירת הכנה של אורז אליו מוסיפים חלמון ביצה וגבינה צהובה. מנה שגדולה מסכום חלקיה
סגולותיה הבריאותיות והתזונאיות של הביצה הטרייה (נאה) ידועות מאז ימי היפוקרטס בן האי קוס, אשר לא רק קבע והכתיב לעולם את נורמות האתיקה הרפואית, אלא המליץ בכל פה על אכילת ביצה טרייה מדי יום כסגולה לבריאות ולאריכות ימים. כאשר נחנך בית הספר לרפואה של סלרנו, במאה ה-16, קבעו מייסדיו על שערו את הפסוק הלטיני האומר (בתרגום חופשי): "אכול מדי יום ביצה טרייה". בדיוק כך.
אכילת ביצה טרייה (נאה) היא כיף אמיתי, אולם למרות סגולותיה הטעימות והתזונאיות, לביצה הטרייה יש יחסי ציבור לא כל כך טובים. אצל קוראי עיתונים התפתח חשש לא מוצדק מזיהום הסלמונלה, למרות שהסיכון האמיתי לזיהום סלמונלה הוא 0.003%, כלומר ביצה אחת מכל 30,000 באזורים שנחשבים לנקיים. במילים אחרות, אדם סביר ייתקל בביצה נגועה בסלמונלה פעם אחת כל 42 שנים (ילדים, שרגישים יותר ממבוגרים, עדיף להאכיל בביצים מבושלות היטב).
החשש מסלמונלה - מוגזם (צילום: מיקי קרצמן)
המנה הבאה היא מנה ששלמותה גדולה בהרבה מסה"כ חלקיה. היא יפה ואצילית למראה, היא מדיפה ניחוחות מגרים של גבינה והיא מחליקה בחיך ברכות נעימה עד כדי חטא. החלמונים הנאים לכאורה מתבשלים בעצם בחום האורז, שממיס באנינות את רסיסי הגבינה והתוצאה – מקרבת לבבות. בלשון המעטה.
אורז עם חלמון וגבינה
המרכיבים:
1/2 קילו אורז עגול
5 חלמונים טריים
150 גרם גבינה צהובה עדינה (אמנטל למשל), קצוצה לקוביות קטנות
50 גרם חמאה
גבינת פרמזן מגוררת
מלח
(צילום: מיקי קרצמן)
אופן ההכנה:
- שמים את האורז בסיר בינוני, מוסיפים שפע מים מומלחים קלות. מרתיחים ומבשלים עד לריכוך.
- את זמן הבישול מקדישים לטריפה נמרצת של החלמונים יחד עם הגבינה הצהובה ומעט מלח.
- ברגע שהאורז מוכן, מסננים במהירות ומעבירים אותו לקערת ההגשה. מוסיפים לאורז את החלמונים הטרופים. מערבבים במהירות עד שכל גרגרי האורז מצופים בקטיפה צהבהבה של חלמון וגבינה. מוסיפים את החמאה ומערבבים. מוסיפים פרמזן לפי הטעם, מערבבים ומגישים.
מתכונים נוספים, טיפים לבישול ומדריך קולינרי ב"מבשלים ", אתר האוכל של חיים כהן ואלי לנדאו
מומלצים