העליון דורש: לאפשר צעדת ימין באום אל פאחם
בית המשפט שמע את טענת המשטרה לפיה צעדת פעילי ימין בלב אום אל פאחם עלולה להפוך למהומה המונית - אך הורה לפרקליטות ולמשטרה למצוא "פתרון יצירתי" שיאפשר אותה. בן גביר: חופש הביטוי והזכות לצעוד הם לא רק של הערבים והשמאלנים. ח"כ ברכה: בג"ץ הכשיר קבוצה שאמורה להיות מחוץ לחוק
תהלוכת הדגלים הנפיצה תאורגן "באופן יצירתי". בית המשפט העליון קבע הבוקר (יום ה') כי הפרקליטות והמשטרה צריכים לשבת עם פעילי הימין הקיצוני, איתמר בן גביר וברוך מרזל, בניסיון למצור פתרון יצירתי לאפשר את תהלוכת הדגלים, שאותה הם מתכננים לקיים במרכז אום אל פחם. בית המשפט קבע כי הפתרון יוצג תוך 15 יום.
בדיון בעתירתם טענו בן גביר ומרזל כי עצם מניעת הצעדה היא פגיעה חמורה בחופש הביטוי שלהם. לדבריהם, לא ייתכן כי אנשי "הבית הפתוח" צועדים בירושלים בליווי אלפי שוטרים ופעילי שמאל מפגינים בחברון, והכל בשם חופש הביטוי, ואילו כאשר הם רוצים לקיים מצעד בעיר ריבונית השייכת למדינת ישראל - המדינה לא מאפשרת להם, בנימוק כי הדבר יפגע בביטחון הציבור.
לעומת זאת טענה נציגת הפרקליטות, עו"ד מיכל צוק-שפיר כי קיום התהלוכה בלבה של העיר יוכל לגרום להתלהטות יצרים ופגיעה ברכוש, בגוף ואף בנפש. לדבריה, הועלתה בפני בן גביר וחבריו הצעה חלופית, לפיה הצעדה תעבור בפאתי העיר, אולם זו נדחתה.
הפרקליטות אף טענה כי יש בידיה חומר חסוי של המשטרה והשב"כ, המצביע על כך שהמצעד אכן יגרום לפגיעה בביטחון הציבור.
במהלך הדיון קרא השופט אדמונד לוי לצדדים לבחון את המתווה החלופי שהציעה הפרקליטות. לוי טען בפני המדינה כי יש לאפשר לפעילי הימין לצעוד בתוך העיר עצמה, ולכן על הפרקליטות למצוא פיתרון יצירתי בשיתוף עם פעילי הימין הקיצוני כדי לאפשר את קיום התהלוכה.
לבסוף קבע הרכב השופטים אדמונד לוי, חנן מלצר ועדנה ארבל כי על הצדדים להתכנס בתוך 15 יום, לאחר שיסכמו ביניהם פתרון שיאפשר את קיום התהלוכה.
לאחר הדיון אמר בן גביר: "אנחנו מרוצים מהחלטת בית המשפט, אם כי לא במאה אחוז. יחד עם זאת, חשוב שבפרקליטות יפנימו את המסר של חופש הביטוי והזכות לצעוד היא לא רק זכותם של הערבים והשמאלנים".
יו"ר תנועת חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, התייחס להחלטה וטען כי כי "בג"ץ חצה גבול מסוכן כשהכשיר קבוצה שאמורה להיות מחוץ לחוק".
"לקבוצה זו יש דעות קיצוניות בעלות אופי טרוריסטי. אנו בעד חופש ביטוי, אבל בו בזמן אנחנו נגד שיסוי והסתה", אמר ברכה. ברכה השווה את הפרשה לאירועים התרחשו בשנות ה-70 בעיירה סקוקי שבאילינוי, אז ביקש ארגון נאו-נאצי לקיים תהלוכה דווקא בעיירה, בה מתגוררים ניצולי שואה יהודים רבים.
בתגובה, הוגשה עתירה נגד קיום המצעד בשל פגיעה ברגשות התושבים המקומיים, ובית המשפט החליט לאסור על קיום המצעד. "אום אל פאחם אינה סקוקי, והאזרחים הערבים ושוחרי השלום והדמוקרטיה היהודים ידעו לעמוד מול הפרובוקציה", אמר.