שתף קטע נבחר

קרן לייבוביץ', הבמאית שלה ועוד 40. משלחת הנכים

42 ספורטאים ייצגו את ישראל במשחקים הפראלימפיים בבייג'ינג, ביניהן הגיבורה מסידני והבמאית שהפכה לחותרת, פסקל ברקוביץ'. הנה הרשימה המלאה, מי יחזור עם מדליה?

במהלך המשחקים הפראלימפיים בסידני נכנסה קרן לייבוביץ' לתודעה. השחיינית הנכה השכיחה לגמרי אולימפיאדה 'רגילה' מלאה בכמעטים והוכיחה שהמונח 'גיבור ישראלי' עדיין בתוקף. שמונה שנים עברו מאז ולייבוביץ' הספיקה להשתתף ולזכות במדליות גם במשחקים באתונה, להדליק משואה ביום העצמאות ולהביא לעולם דור המשך.

 

 

ביום שבת (15:00, ערוץ 1) היא תצעד בטקס הפתיחה של האולימפיאדה השלישית שלה ביחד עם 41 ספורטאים ישראלים נוספים שהחליטו לקרוא תיגר על גורלם ולאתגר את קצה גבול היכולת האישית שלהם. כבר עכשיו ברור שהשלל עימו הם יחזרו מסין יהיה גבוה יותר מהמדליה היחידה איתה שבו 43 הספורטאים שהתחרו בגרסה הראשונה של בייג'ינג 2008.


תביא מדליה נוספת? קרן לייבוביץ' בפעולה (צילום: AFP)

 

מאולימפיאדת הנכים באתונה חזרו 24 הספורטאים של ישראל עם 13 מדליות, 4 מהן מזהב, ולמרות שמספר המשתתפים הכחולים-לבנים כמעט הוכפל, יהיה להם קשה לשחזר את ההישג מלפני ארבע שנים. הסיבה העיקרית היא שיצחק ממיסטבלוב, שזכה בשתי מדליות זהב (ובאחת מכסף) באתונה, נשאר בבית, לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית, בה נהרגו שני בני אדם.

 

קרן מחפשת מדליה שמינית, ענבל זהב ראשון

לייבוביץ', שברזומה שלה כבר שבע מדליות אולימפיות, עדיין כאן. לאחר שנפצעה במהלך השירות הצבאי ורגליה שותקו חלקית, החלה לייבוביץ' לשחות באופן מקצועי, ועשתה זאת מצוין. בסידני היא זכתה בשלוש מדליות זהב, באתונה הוסיפה זהב אחד, שתי מדליות כסף ואחת מארד. בגיל 35 היא כבר לא הבכירה בסגל הישראלי, אבל כאחת המנוסות, וכמנהיגה טבעית, קרן בהחלט עשויה להעשיר שוב את מצבור המדליות הלאומי.


ענבל פיזארו. תסתער על 'קוביית המים' בבייג'ינג (צילום: איגוד הנכים)

 

מלבדה יצאו לבייג'ינג שישה שחיינים נוספים. ענבל פיזארו בת ה-21, שזכתה באתונה בשתי מדליות (כסף וארד) תסתער גם על הבריכה ב'קוביית המים'. פיזארו, שהתנדבה לשירות בצה"ל למרות העובדה שהיא סובלת מנכות מולדת ומרותקת לכסא גלגלים, היא אחת התקוות העיקריות לזהב בסין.

 

פיזארו היא המדורגת ראשונה בעולם ב-100 מ' גב וגם במשחי החופשי (50, 100 ו-200 מ') היא נמצאת בצמרת. ליעוז עמר, נכה צה"ל וחברה של פיזארו, קבע את הקריטריון ב-100 מ' חזה ועבורו בייג'ינג תהיה האולימפיאדה הראשונה בקריירה.


יזהר כהן (משמאל) יישא את הדגל בפתיחה (צילום: ראובן שוורץ)

 

20 שנה אחרי סיאול: יזהר כהן יישא את הדגל

ענבל שוורץ בת ה-23, שהשתתפה גם באתונה, תחזור לאולימפיאדה שנייה ברציפות במטרה להעפיל לגמר.

 שוורץ, נפגעת שיתוק מוחין, תנסה להמשיך את המומנטום מהמקום הרביעי באליפות העולם 2006 (ב-50 מ' פרפר) ותקווה להפתיע ולזכות במדליה. איאד שלבי, מוסלמי משפרעם המשותק בשתי גפיו התחתונות, חירש ואילם, מתחרה באחת מדרגות הנכות הגבוהות ביותר וינסה להעפיל לגמר.

 

שני הוותיקים בסגל השחייה הם יזהר כהן וזיו בטר. כהן בן ה-44, לו זו תהיה האולימפיאדה השישית, יישא את הדגל בטקס הפתיחה באיצטדיון 'קן הציפור'. בסיאול 88' זכה כהן העיוור, נכה צה"ל, בשלוש מדליות זהב, ומאז הוא לא הפסיק לשחות. בטר, בן 43, זכה בשבע מדליות (חמש מארד ושתיים מכסף) בברצלונה ובאטלנטה, בייג'ינג תהיה האולימפיאדה החמישית ברציפות שלו.


הכל מוכן לפתיחת אולימפיאדת הנכים (צילום: AP)

 

השייטים מועמדים למדליה, הכדורסלנים על המפה

מלבד השחייה, בישראל מצפים (כרגיל) שגם ענף השייט ישוב עם מדליה. המשימה הזו מוטלת על כתפי דרור כהן, ארנון אפרתי ובני וקסלר, המתחרים בדגם סונאר. השלושה זכו במדליית הזהב באתונה וינסו לשחזר את הזכייה בבייג'ינג. כהן הסקיפר (בן 40), שהשתתף גם בראלי דקר, נפגע בתאונת דרכים בעת שירותו בצבא כטייס קרב, וקסלר (46) נפצע במלחמת לבנון הראשונה ואפרתי (56) במלחמת יום הכיפורים.

 

הנבחרת הקבוצתית היחידה שתייצג את ישראל במשחקים הפראלימפיים בבייג'ינג היא נבחרת הכדורסל על כסאות גלגלים. המאמן אריק פינטו הוביל את ישראל למקום הרביעי באליפות אירופה והצליח להחזיר אותה לבמה המרכזית. הסגל מורכב מהקפטן רותם פיליפס, דותן מישר, רועי רוזנברג, ליאור דרור, דוד דרעי, חן פורמן, לירן הנדל, אבי לרמן, אלון דור-און, חיים שי, רועי פיין ואריאל אוטולנגי.


נבחרת השייט נכים. תחזור גם היא עם מדליות? (צילום: ד"ר רפי חרותי)

 

פסקל ברקוביץ' - המתעדת שהפכה לחותרת

פרט לכדורסל, הענף שישלח את מספר הנציגים הגבוה ביותר לבייג'ינג הוא החתירה. שמונה ישראלים ישתתפו בענף שיעשה את הופעת הבכורה שלו במשחקים הפראלימפיים. אלי נאווי ופסקל ברקוביץ' יתחרו בסירת יחיד, איגור ומרי קוגן בזוגית וברביעייה ישתתפו ראובן מג'נאג'י, אנדריי זוכאביה, שיר קלמנוביץ' ואנסטסיה דוברובולסקי.

 

הסיפור המרתק ביותר שייך לברקוביץ'. החותרת בת ה-41 היא קטועת שתי רגליים, כתוצאה מתאונת רכבת שעברה בגיל 17 בצרפת. פחות משנה אחר כך היא כבר עברה לישראל, שקלה להתחרות בשחייה במשחקים הפראלימפיים בברצלונה, אבל בחרה בסופו של דבר בקריירה של עיתונאית, סופרת ובמאית.


שמונה ישראלים יתחרו בחתירה (צילום: אברהם תשובה)

 

הסרט התיעודי המפורסם ביותר שלה היה כנראה זה שעשתה על קרן לייבוביץ' ומשלחת הנכים לסידני 2000. הפעם, אחרי שברקוביץ' דורגה שנייה בגביע העולם במינכן והשיגה את הקריטריון בחתירה, השתיים יהיו שוב שותפות לאותה משלחת, הפעם כספורטאיות.

 

הדוגמניות הגיעו לבייג'ינג, דרך פריז

ענף נוסף שעשוי לשוב עם מטען חריג (לטובה) הוא הטניס. שרגא ויינברג, שנולד כשהוא משותק בפלג גופו העליון, דורג בעבר במקום הראשון בעולם בטניס בכסאות גלגלים ויקווה לעבור את מחסום רבע הגמר, בו נעצר באתונה. בזוגות יתחרה עימו בועז קרמר, שינסה להפתיע ולהצליח גם ביחידים.


שרגא ויינברג. מקווה הפעם לעבור את רבע הגמר (צילום: אברהם תשובה)

 

הכוכבת החדשה בסגל היא אילנית פרידמן. אחרי שנפצעה במהלך השירות הצבאי, החלה פרידמן לשחק כדורסל על כסאות גלגלים ואחר כך עברה לטניס. השנה היא השתתפה בלא פחות מ-26 טורנירים כדי להשיג את הקריטריון לבייג'ינג והצליחה לטפס עד העשירייה הראשונה בעולם (כמו ויינברג). לפני המשחקים, פרידמן השתתפה גם בתצוגת אופנה מיוחדת בפריז, ביחד עם פיזארו ודוברובולסקי.

 

בטניס שולחן יתחרו ארבעה ישראלים. זאב גליקמן, האלוף האולימפי מברצלונה 1992, יחזור לאולימפיאדה נוספת, וגם דוד אלטרץ (רבע גמר באתונה) ינסה להגיע לשלבים הגבוהים. לשמוליק שור וללירן גבע בן ה-34 (נפגע בתאונת דרכים) יהיו אלה המשחקים הפראלימפיים הראשונים.


גם בטניס שולחן יהיו לנו נציגים באלימפיאדה (צילום: אברהם תשובה)

 

רק בנכים: קשת וסייס ישראלים

אף ישראלי לא השתתף באולימפיאדה הרגילה בחץ וקשת או ברכיבה על סוסים, אבל באולימפיאדת הנכים יהיו נציגים בשני הענפים. הקשת עמית דרור, שהתחרה גם באתונה, ינסה להפתיע ולעלות לשלבים הגבוהים במתחם היפהפה באתר האולימפי בבייג'ינג, עומר בן דור יהיה הנציג הכחול-לבן היחיד שיתחרה בהונג-קונג, ביחד עם סוסו.


דורון שזירי. חניכו של גיא סטריק רוצה מדליה נוספת (צילום: איגוד הנכים)

 

אחד הפייבוריטים לזכייה במדליה בבייג'ינג הוא דורון שזירי. הקלע בן ה-41, חניכו של גדול קלעי ישראל בכל הזמנים גיא סטריק, כבר מחזיק ברזומה חמש מדליות אולימפיות, אבל עדיין מחכה לזהב הראשון. שזירי נפגע בעת שעלה על מוקש בלבנון ב-1987 ובין הפצועים באותה תקרית היה גם זיו בטר, שישתתף ביחד איתו גם באולימפיאדה הנוכחית.

 

נבבה יצליח יותר מסטאין?

נתי גרובר יהיה הנציג הישראלי היחיד באופני יד. גרובר, איש מחשבים בן 37, נפגע בתאונת אופנוע ב-1999

ובשנים האחרונות כבר השתתף גם במרתונים עם האופניים. אחרון המשתתפים הישראלים במשחקים יהיה המרתוניסט בזה נבבה.

 

העולה מאתיופיה, שהינו עיוור מלידה, מועמד להילחם על מדליה באירוע הנעילה ב'קן הציפור' וכדי לעשות זאת יצטרך להתקרב לשיאו האישי – 3:15 שעות, אותו קבע במרתון אמסטרדם. נבבה ילווה בלפחות שני רצים מתנדבים, שיהיו מוליכיו במסלול המפרך ל-42.195 ק"מ בבייג'ינג, מכיוון שאין כמעט רץ אחד שיכול לעמוד בקצב שלו לאורך מירוץ שלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
קרן לייבוביץ'
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים