שתף קטע נבחר

פרס: בעיית הגרעין האיראני לא תיפתר צבאית

בכינוס כלכלי-מדיני באיטליה אמר הנשיא פרס כי מתקפה צבאית על איראן איננה הפתרון לאיום הנשקף ממזרח."הבעיה לא תיפתר באופן צבאי, אלא פוליטי וכלכלי", הוא אמר. לגבי המשא ומתן לשלום עם סוריה, אמר: "אין תחליף לקיום משא ומתן ישיר בין אסד לראש הממשלה"

שולל תקיפה? נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר בצהריים (יום ו') כי הפתרון לאיום הגרעין הנשקף מאיראן צריך להיות פוליטי ולא צבאי. פרס, המבקר באיטליה שם נועד עם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, אמר לעיתונאים כי "הבעיה לא תיפתר באופן צבאי, אלא פוליטי וכלכלי". לדבריו, "כל עוד יש אפשרות לפעול בצורה פוליטית או כלכלית, זה עדיף".

 

בכינוס כלכלי-מדיני באיטליה, אמר פרס: "אינני תומך בפעולה צבאית נגד איראן, אך על העולם להתאחד כחומה בצורה ולהשליט סנקציות כלכליות חמורות ביותר נגד איראן. איראן איננה מייצגת היום את ההיסטוריה המפוארת והמכובדת שלה, אלא מייצגת קיצוניות, פנאטיות דתית והינה סכנה מוחשית וקיומית עבור כלל המזרח התיכון והעולם כולו. רוב מוחלט של מדינות ערב במזרח התיכון מתנגדות לאיראן גרעינית והן מבינות היטב כי איראן מנסה לבצע השתלטות דתית קיצונית על העולם המוסלמי תוך שהיא מטפחת מרכז טרור עולמי הפוגע בכולם".

 

הנשיא פרס התייחס בדבריו גם למשא ומתן עם סוריה. "אין תחליף לקיום משא ומתן ישיר בין אסד לראש הממשלה", הוא אמר. "על מנת לקדם את התהליך עליו (אסד - ר.מ) לפנות אל הציבור הישראלי ולרכוש את אמונו, כפי שעשו סאדאת והמלך חוסיין. על אסד להגיע ישירות אל ירושלים או להזמין את ראש הממשלה הישראלי לדמשק - אם הוא רציני בשלום ואם ברצונו לפרוץ את מעגל האיבה והחשדנות בין ישראלים לסורים".

  

הוא גם התייחס גם לתנועת החמאס. הוא אמר כי בבחירות הקרובות ברשות הפלסטינית צריכות להיעשות מתוך תפיסה דמוקרטית רחבה, האומרת כי דמוקרטיה אמיתית נבחנת לא רק ביום הבחירות אלא בעיקר ביום שאחרי. "לא ייתכן שגוף מנצל את הכלים הדמוקרטים להשלטת דיקטטורה צבאית, טרור, רצח ופנאטיות דתית - כפי שקורה הלכה למעשה עם החמאס ברצועת עזה", אמר הנשיא והוסיף כי אסור לתת לחמאס להשתתף בבחירות כל עוד אינו זונח את דרך הטרור.


משא ומתן אינטנסיבי. אבו מאזן ופרס

 

לגבי המשא ומתן עם הפלסטינים, אמר פרס כי קיימת התקדמות אמיתית וכי הפערים הקיימים בסוגיות הליבה ניתנים לגישור. לדבריו, המשא ומתן מתנהל תוך כבוד הדדי ואמון בין שני הצדדים, ובתקווה מלאה כי ניתן להגיע להסכמה בין ישראל לפלסטינים. "כשאני מסתכל על נקודת ההתחלה במשא ומתן לשלום ועל מצבנו היום - אנו קרובים יותר מתמיד לחוף מבטחים, למרות שספינת השלום עדיין בים".

 

אבו-מאזן תוקף את בוש

אבו-מאזן אמר בדבריו כי הבסיס למשא ומתן מדיני הינו פתרון של שתי מדינות לשני העמים, כאשר בירת פלסטין תקום במזרח ירושלים ויתקיים שלטון מאוחד בירושלים, בגדה ובעזה. "אנו מקיימים משא ומתן אינטנסיבי עם ישראל. ישנה התקדמות בסוגיות המרכזיות העומדות על הפרק וגם אם אני מעריך שעד סוף השנה לא נשלים הסכם מלא בסוגיות אלה, בכוונתנו להמשיך את המשא ומתן עם ישראל ללא הפרעות, במקביל לחילופי השלטון בארה"ב".

 

הנשיא הפלסטיני התייחס בביקורתיות לממשל בוש ואמר: "במהלך שבת שנות הכהונה הראשונות של הנשיא בוש לא התקיים שום משא ומתן. כשנקראנו לאנאפוליס, לפני קצת פחות משנה, הגענו במטרה לפתור 60 שנים של סכסוך. זה אינו עניין של מה בכך. אנו פועלים בשליחות ועל הממשל החדש בארה"ב להמשיך ולתמוך בתהליך. מחובתנו להמשיך לדבר ולהתקדם במו"מ עם ישראל עד להשגת הצלחה. אני מאמין שניתן להשיג שלום גם אם ידרש עוד זמן להמשך השיחות".

 

אבו-מאזן התייחס למשא ומתן של ישראל עם סוריה ואמר כי הוא רואה בכך כיוון חיובי ביותר. "הצלחה בתהליך השלום בין סוריה לישראל תקרין על כלל האזור ואני תומך בקיום משא ומתן ישיר בין הצדדים. ישראל חייבת להבין שאם היה שלום בינה לבינינו, באותו הרגע 57 מדינות מוסלמיות היו מוכנות לקיים עם ישראל נורמליזציה מלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. אין תחליף למשא ומתן
צילום: יותם פרום
אבו-מאזן. ביקורת על בוש
צילום: AFP
מומלצים