שתף קטע נבחר

 

רה"מ: לדון בפינוי-פיצוי כדי למנוע עינוי מיותר

כשברקע הטענות על תזמון תמוה, דנה הממשלה בהצעת חוק פינוי-פיצוי למתנחלים בגדה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בפתח הישיבה, כי בשעה שמתנהל משא ומתן רציני "צריך להתחיל ולחשוב על הנושאים האלו ולהיערך בהתאם"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס הבוקר (יום א') בפתח ישיבת הממשלה לדיון בהצעה לפצות מתנחלים שיסכימו להתפנות מרצון מביתם בגדה המערבית. "אנו לא מביאים את הנושא להחלטה, אך בשעה שמתנהל משא ומתן רציני ומתמשך שעשוי להגיע לכלל גיבוש, ראוי שנתחיל לחשוב על המשמעויות וההיבטים השונים", אמר.


לא לגרום עינוי מיותר. אולמרט בפתח הישיבה (צילום: AFP)

 

לדברי אולמרט, "לא אחת נטען נגדנו שהיישובים בעוטף עזה לא היו מוכנים מראש, ולכן נגרם עינוי מיותר להרבה אנשים. צריך להתחיל ולחשוב על הנושאים האלו ולהיערך בהתאם".

 

ראש הממשלה ציין כי הוא "נחוש בדעתו שממשלת ישראל ממשיכה לפעול כהרגלה ולטפל בנושאים החשובים ובהם הנושא של פינוי פיצוי".

 

הדיון בהצעתו של המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, נקבע בשבוע שעבר ועורר גל של תגובות - נזעמות בעיקר. לטענת המבקרים, מועד הדיון - שבועיים לפני הפריימריז במפלגת קדימה - אינו מקרי ונועד לסכל את סיכוייו של יו"ר המפלגה הבא להקים ממשלה בשיתוף מפלגות הימין.

 

חילוקי דעות בממשלה

שר האוצר, רוני בר-און, אמר לפני הישיבה כי הוא אינו סבור שקיימת להצעה "מוכנות ציבורית ומוכנות של ההנהגה הישראלית". לדבריו, "השאלה היא לא שאלה רק של כסף, השאלה היא של תיזמון, מוכנות הציבור וההנהגה הישראלית, ושל כלל העניינים שצריכים להיפגש כדי שהנושא יהיה רלוונטי".

 

השר יעקב אדרי מקדימה אמר כי הוא סבור שאין זה הזמן לדון בחוק זה. השר יצחק הרצוג מהעבודה דווקא תומך בהעלאת הנושא בממשלה: "אנו דנים על התפיסה ואנו מאמינים שבכל הסכם מדיני, אנו בעד חלוקה של חלקי הארץ. לצד חיזוק גוש עציון, בקעת הירדן וצפון ים-המלח - צריך לבדוק איך ניתן להקל על הדברים הנדרשים לחלוקת חלקי הארץ מראש".

 

שני מתנגדים בולטים לדיון בחוק היו יושב ראש ש"ס, אלי ישי, והשר מאיר שטרית מקדימה. ישי אמר: "הדיון גורם לנזק בלתי הפיך במשא ומתן עם הפלסטינים. אנו ממשיכים בוויתורים החד צדדיים". השר שטרית אמר: "עם כל הכבוד, תפקידנו הוא לא לספק את רצונם של הפלסטינים, ולזה בעצם נועד הדיון בפינוי פיצוי, זו החלטה לא הגיונית ולא נכונה. אני אתנגד לה בכל תוקף, זה יביא להרס של קהילות מעבר לקו הירוק. לפני שמטפלים בפינוי פיצוי לגבי יישובים חוקיים, ראוי לטפל בהתנחלויות הלא חוקיות, במאחזים שבהם לא נעשה דבר".

 

מקורבי שר התחבורה, שאול מופז, המתמודד על ראשות קדימה,

אמרו בשבוע שעבר כי מועד הדיון תמוה. אחד משרי המפלגה אמר, כי "המהלך מתוכנן כנראה בידי מי שלא רוצה לאפשר למחליף של אולמרט להקים קואליציה עם ש"ס או עם מפלגות לאומיות אחרות". גם מקורבי שרת החוץ, ציפי לבני, המתמודדת על ראשות המפלגה, אמרו כי "העלאת הנושא מוקדמת מדי". לדברי השרה, פינוי מרצון יתאפשר רק לאחר קביעת גבול.

 

חיים רמון הצהיר לפני חודשים ארוכים על כוונתו להציע תכנית פינוי-פיצוי למתנחלים שיבקשו להתפנות מיישובים שבכוונת הממשלה לפנותם. מדובר, על פי ההערכה, בכמה עשרות אלפי מתנחלים המתגוררים בהתנחלויות שמחוץ לגושי ההתיישבות הגדולים. בכך, מתכוון רמון להקל את מלאכת פינוי יהודה ושומרון, בתקווה כי הפיצוי ימזער את התנגדות המתנחלים, שאיימו להחריף את ההתנגדות לאחר ההתנתקות מרצועת עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט היום. "ראוי לחשוב על המשמעויות"
צילום: AFP
צילום: גיל יוחנן
בר-און. יש מוכנות ציבורית
צילום: גיל יוחנן
ישי. נזק בלתי הפיך
צילום: זאב טרכטמן
צילום: גיל יוחנן
שטרית. לא לספק את רצון הפלסטינים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים