שתף קטע נבחר

 

מתי נזרוק את הארנק ונשלם עם הסלולר?

כבר שנים מדברים על היום שבו יחליף הטלפון הסלולרי את הארנק. בזכות היפנים, הרעיון הולך ומתקרב למציאות, אבל מה מעכב אותו?

למי אין ארנק בכיס המכיל כסף, רישיון נהיגה, כרטיסי אשראי וגם כרטיסי ביקור, תמונות של קרובי משפחה או סתם פתקים שאספנו על הדרך? כבר שנים שמומחי הטכנולוגיה מפנטזים על ארנק אלקטרוני שיחליף את הארנק האמיתי המתפקע. בינתיים, את רוב הניירת שנהגנו לאגור בארנק כבר החליף הטלפון הסלולרי.

 

הרעיון להשתמש בטלפון סלולרי כהתקן לתשלום נראה, לפחות בהיבט הטכנולוגי, מתבקש. הטמעת האלקטרוניקה הנדרשת במכשיר סלולרי היא פשוטה יחסית וכרוכה בתוספת זניחה לעלות המוצר. שילוב הפונקציונליות של כרטיס החיוב עם זו של מכשיר סלולרי מאפשרת יצירת תכונות ויכולות נוספות, כמו טעינת הכרטיס דרך האוויר ‭,(OTA)‬ צפייה ביתרה ועוד.

 

גם המשתמשים, כך נראה, עשויים לקבל בקלות את הטלפון כארנק אלקטרוני. הסלולרי הוא ממילא ידידו הצמוד ביותר (ולפעמים גם היחיד) של אדם בן זמננו. 

 

הפתרון היפני

רק מחסום אחד מונע את הפיכתו של הארנק שלנו לאלקטרוני לגמרי: הכסף. ביפן החליטה הממשלה לעשות מאמץ מוגבר במטרה למוטט גם את המחסום הזה. הארנק שמקדמת ממשלת יפן מורכב משבב קטן הקרוי ‭,FeliCa‬ שצפוי להיות מוטמע בכל מכשיר סלולרי בארץ השמש העולה.

 

FeliCa יכול לתקשר באופן אלחוטי עם קוראי שבבים שמותקנים בחנויות, בתחנות רכבת ובבתי עסק, כך שניתן יהיה לבצע קניות ולחייב את חשבון הבנק באמצעות הסלולרי, בלי לשלוף את כרטיס האשראי. FeliCa צפוי להישאר בגבולות יפאן. מדינות אחרות, כך מעריכים, יאמצו תקן דומה, המכונה ‭.NFC‬

 

החברה הראשונה שפעלה בתחום הזה מחוץ ליפן היא נוקיה הפינית, שהציגה כבר ב‭2004-‬ מכשיר סלולרי שהפך בזכות NFC לאמצעי תשלום משוכלל ומאובטח. הטלפון של נוקיה עמד למבחן כבר ב‭,2005-‬ במהלך משחק כדורסל שנערך באטלנטה שבארה"ב. כל שירותי האיצטדיון הופעלו באמצעות הטכנולוגיה החדשה, כך שהמשתמשים בה יכולים היו לרכוש באמצעות הטלפון כרטיסים אלקטרוניים, ארוחה במזנון וחולצות בחנות המזכרות. הניסוי עבר בהצלחה, אבל משום מה לא היה לו המשך משמעותי: מלבד יפן, מאז 2005 לא נעשתה בעולם אף פריצת דרך משמעותית בכל הנוגע לפיתוחו של ארנק אלקטרוני.

 

ביפן המהלך הצליח בעיקר בזכות בתי העסק הרבים שהסכימו להצטייד בקוראי השבבים ולבצע תשלומים באמצעות הטלפון הסלולרי. כיוון שהיפנים ממילא ממעטים להשתמש בכרטיסי אשראי הם לא התקשו לוותר עליהם לטובת הארנק שבטלפון.

 

יושבים על הגדר

לא רק החיבה לכרטיסי אשראי מעכבת את בואו של הארנק האלקטרוני. במחקר שפרסמה חברת ‭Chart Art‬ עלו מספר קשיים טכנולוגיים ועסקיים שעדיין אין להם פתרון: אבטחת התשלום, מניעת טעויות קריאה וחיוב, שאלות הקשורות במימוש העסקי, כמו מי הוא "גוף החיתום" - כלומר מי יהיה הגוף שיציע את השירות ללקוח ויהווה את הכתובת עבור כל השותפים לעסקה. האם יהיו אלה חברות האשראי, המפעילים הסלולריים או הרשתות הקמעונאיות?

 

אם יימצאו תשובות לשאלות האלה, הטלפון הסלולרי יוכל להפוך בתוך זמן קצר לאמצעי תשלום מקובל ונפוץ. המחקר צופה שבשנת ‭,2011‬ כ‭40%-‬ מהטלפונים הסלולריים בעולם יכללו שבבי ‭.NFC‬ בישראל נוכל לראות את הארנק הסלולרי נכנס לפעולה רק אם אחת מחברות הסלולר תחליט לקדם את הטכנולוגיה הזו במטרה לגזור קופונים מכל רכישה של הלקוח (בדיוק כמו חברות האשראי‭.(‬

 

עד שזה יקרה, ניאלץ להמשיך ולשאת את הארנק הישן שלנו בכיס בנוסף למכשיר הסלולרי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי יהיה לנו ארנק סלולרי?
צילום: liquidlibrary
מומלצים