נציגי יוצאי אתיופיה עותרים לבג"צ נגד הממשלה
נציגי קהילת יוצאי אתיופיה עתרו היום לבג"צ לאחר שממשלת ישראל התנערה, לדבריהם, במפתיע מהתחייבותה למימוש תוכנית החומש לקליטת יוצאי אתיופיה. התוכנית נוגעת להעברת תקציבים וטיפוח חינוך, תעסוקה, דיור ועוד ליוצאי אתיופיה בישראל
בצעד חריג פונים היום נציגי קהילת יוצאי אתיופיה לבג"צ לאחר שממשלת ישראל התנערה, לדבריהם, במפתיע מהתחייבותה למימושה של תוכנית החומש לקליטת יוצאי אתיופיה, הנוגעת לחינוך, תעסוקה, הגדלת מענקי דיור ועוד ליוצאי אתיופיה בישראל.
בפנייתם של העותרים –"מטה המאבק לשוויון חברתי של עולי אתיופיה בישראל" ו"האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה" – נתבעת ממשלת ישראל להסביר מדוע בחרה להפר את התחייבותה למימושה ותקצובה של תוכנית כוללת שנועדה להתחיל כבר בשנה הנוכחית ולהימשך לאורכן של 5 שנים.
עתירה זו היא צעד נוסף במחאת העדה נגד הקיצוצים הצפויים בתקציב המוקצה לפרויקטים, לאחרונה הפגינו מאות נגד החלטת הממשלה על קיצוץ ב"פרויקט האתיופי הלאומי".
"התסכול רב מאי-פעם ויש חשש גדול מהתפרצות"
לפני כשישה חודשים, התפאר אתר הכנסת בהודעה לעיתונות המתייחסת לוועדה לעליה
קליטה ותפוצות: "הוועדה משבחת על תכנית החומש המקיפה לשיפור קליטת בני העדה האתיופית וקוראת לשרי השיכון והאוצר להקצות לאלתר את תקציב הדרוש להגדלת ההלוואות לזוגות צעירים בני העדה, ולשיקום שכונות פיזי בשכונות עתירות עולים יוצאי אתיופיה". אך הכרזות לחוד ומעשים לחוד. הממשלה בחרה שלא לדון כלל בתקצוב התוכנית בשנת 2009, בשבתה לאשר את תקציב המדינה לשנה זו.
הדרישה בעתירה היא ליישומה של התוכנית בשנה הנוכחית ושילובה של עלות התוכנית בתקציב 2009. הדרישה מגיעה לאחר הכרזתו של השר לקליטת העלייה אלי אפללו, על העברת התקציב לשנה הנוכחית למשרדי הממשלה השותפים בתוכנית. אך העובדות שבשטח מעידות, שלא נעשה עד כה דבר למימוש התחייבויות הממשלה בעבור השנה הנוכחית.
"בניסיון אחרון ובצר לנו, אנו מתדפקים היום על שערי בג"צ, בבקשה שישמש לנו מגן מפני החלטת הממשלה להתעלם מהתחייבותה לתוכנית, שנועדה להיות בעלות כוללת של 870 מיליון שקלים". אומר דני אדמסו, מנכ"ל "האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה".
"בנובמבר 2006 יצאנו להפגנה שביטאה את כאבנו מהתנערות ממשלות ישראל לדורותיהן מגורל יוצאי אתיופיה בישראל. החלטתה התקדימית של הממשלה בפברואר השנה, לקחת אחריות ולהבטיח את קליטת קהילת יוצאי אתיופיה בישראל, הביאה משב רוח אדיר של תקווה". מוסיף אדמסו, "אבל מסתבר שדבר לא השתנה, ועתה התסכול רב מאי-פעם ויישנו חשש גדול מפני התוצאות שיהיו להתפרצותו".
"כמי שהיה שותף לתוכנית החומש לשילוב יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית ובירך את אישורה, אני מתבייש בשביל הממשלה על שהונתה ציבור רחב של אזרחים, בינהם קהילת יוצאי אתיופיה". מוסיף גדי יברקן, יו"ר מטה המאבק לשוויון חברתי של עולי אתיופיה בישראל. "התסכול הוא עצום, כיוון שאחרי הכל, מאחורי הנתונים לגבי מצבם העגום של יוצאי העדה נמצאים אנשים שזקוקים לתוכנית כאוויר לנשימה, אמצעי לשילוב בחינוך, בתעסוקה והיחלצות מגורל של עוני ודלות", מסכם ירקן.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הממשלה החליטה על יישום תכנית חומש לשיפור קליטת עולי אתיופיה כאשר
"המקורות למימושה יסוכמו בכל שנת תקציב בנפרד" (כך בלשון החלטת הממשלה). ב- 2008 עמד תקציב תכנית החומש על כ-84 מלש"ח מתוכם 50 מלש"ח כתוספת תקציבית ייחודית. ב- 2009 הוחלט כי למשרד הקליטה תנתן תוספת תקציבית של כ- 70 מיליון ש"ח, מתוך סכום זו יוחלט על הקצאת מקורות שיינתנו לטובת חיזוק קליטת עולי אתיופיה. בנוסף, חשוב לציין כי מדינת ישראל מקצה לנושא מאות מיליוני ש"ח כל שנה באמצעות תקציבי המשרדי קליטה, שיכון, חינוך, רווחה והתמ"ת".
- לפרוטוקול הישיבה בעניין תוכנית החומש לחצו כאן .
- לתוכנית החומש כפי שפורסמה באתר משרד ראש הממשלה לחצו כאן
.