קרובתו של בלייר: עזה - מחנה הריכוז הגדול בתבל
לורן בות' שנתקעה בעזה לאחר שהגיעה בספינה עם פעילי שלום - זועמת. "אתם הייתם במחנות ריכוז, ואני לא מאמינה שאתם מאפשרים להקים בעצמכם מחנה שכזה", אמרה בשיחה עם ynet
בניגוד לקרוב משפחתה שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, שיוצא ונכנס לישראל ולשטחים באופן קבוע, לורן בות' נתקעה ברצועת עזה. פעילת השלום עם היחוס המשפחתי, הגיעה לשטחי החמאס עם ספינת פעילי השלום שעשתה את דרכה מקפריסין, אך מאז נתקעה שם ואינה יכולה להיכנס לישראל או למצרים. בשיחה עם ynet, תקפה את ישראל: "עזה היא מחנה הריכוז הגדול ביותר שפועל כיום בעולם. אני הופתעתי שישראלים בכלל הסכימו לזה".
למרות השבועות הקשים שעוברים על בות', היא אינה מצטערת שנכנסה לרצועת עזה, "הילדים שלי הם אלה שסובלים, כי מונעים ממני לצאת מפה והם לא יכולים לראות אותי. אני לא מתחרטת, כי אני רציתי להגיע לכאן ולעזור לילדים פה, שסובלים באופן יום-יומי".
לורן בות' קיבלה דרכון עזתי (צילום: AFP)
לדבריה, המצור הוא לא תוצאה של מדיניות ממשלת החמאס ברצועה, "יש מצור כבר 20 שנה. חופש התנועה של הפלסטינים הוגבל כבר בשנות ה-80. זו שערוריה בינלאומית שאין לה שום תרוץ".
היא סיפרה על המצב בו נתקלה ברצועת עזה, "אתמול ביקרתי אמהות לילדים מתחת לגיל חמש. מצב התזונה הדרדר פי 3 במהלך השנתיים האחרונות, משום שאי אפשר להכניס מוצרי מזון דרך המחסומים. האבטלה גואה, לכן אנשים לא יכולים להרשות לעצמם לקנות את מה שעוד יש פה".
באשר לזכותה של ישראל להגיב על ניסיונות לפגוע בה, גייסה בות' את זכר השואה: "אין שום זכות להעניש את האנשים ככה. אין שום הצדקה לענישה קולקטיבית שכזו. אתם הייתם במחנות ריכוז, ואני לא מאמינה שאתם מאפשרים להקים בעצמכם מחנה שכזה".
עזה היא כמו דרפור
היא הוסיפה, "סבלם של הפלסטינים הוא פיזי, מנטאלי ורגשי. אין משפחה בה אין מישהו שנמצא בצורך עצום לעבודה, מגורים או מזון. זה אסון הומניטארי ברמה של דרפור. תקשורת אולי יש, אבל אמות המידה פגומות. מערבי אחד נתקע בעזה והתקשורת הופכת את זה לסיפור גדול. מיליון וחצי בני אדם תקועים בעה, וזה לא סיפור. אני אומרת לכם, מה שקורה פה זו טרגדיה. כל כמה שעושים, זה לא מספיק".
בות' לא חושבת שגיסה טוני בלייר תורם למצב בשטחים, "אני לא חושבת שיש לו מושג אמיתי מה קורה פה. אני חושבת שהממשלה הישראלית מאוד משתדלת כדי לשמור אותו בלי הידיעה הזו".
למרות הסיוע מהים, ברצועה חוששים מההשלכות של המצור הישראלי על החורף ונערכים לחודשים ארוכים ללא הספקה מספקת של דלק. מנהל הרשות הפלסטינית לאנרגיה ברצועה, הזהיר מפני החרפת המצור בדלקים במיוחד בעונת החורף.
לדברי מנהל הרשות לאנרגיה, הכמויות המוכנסות כעת לרצועה עונות על 35 אחוזים בלבד מהצריכה של הפלסטינים. בינתיים מנעו היום כוחות הביטחון המצרים משיירה של פעילים מקומיים, להגיע למעבר רפיח ומשם לרצועה. בחמאס גינו את החלטת המצרים ואמרו כי פעולת כוחות הביטחון, מהווה פגיעה ברגשות העם המצרי וברגשות העם הפלסטיני.