שתף קטע נבחר
 

דרעי, בירושלים כבר לא תשאג

אין בכוחם של אף גוף או סמכות לבטל את קביעת המחוקק, לפיה מורשע הנושא קלון לא יוכל להיבחר למשך שבע שנים

אריה דרעי יכול היה להיות ראש עיר נפלא. ירושלים הייתה עולה כפורחת תחת ניהולו. גם החילונים היו זוכים תחת שרביטו לעדנה מחודשת. אבל כל זה לא יקרה. ההרשעה שנושא אריה דרעי על גבו – ואישית תמיד היו לי ספקות ביחס לנכונותה, איננה יכולה להיות מסולקת משם אלא לאחר שבע שנים מיום שבו עזב דרעי את כלאו בפעם האחרונה. זה החוק – ואין בלתו. לא יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית ולא אף אחד אחר יש בכוחו לשנות זאת.

 

גם לא נשיא המדינה. שמעון פרס היה רוצה אולי לעשות משהו לטובת מי שבזמנו גנב אתו לא מעט סוסים – אבל הפעם זה לא ילך. פשוט משום שקיצור "תקופת הקלון" איננה בתחום סמכותו; הרי לא מדובר כאן בהקלה בעונש או במתן חנינה אלא בנורמה שלטונית שאותה קבע המחוקק. לטוב או לרע, זה מה שרצו חברי הכנסת.

 

אף מן הטענה שהנורמות הללו, האוסרות באורח קטגורי על סוג מסוים של אנשים מלהציג את מועמדותם לבחירת הציבור נקבעו בחוק לאחר שהורשע ודינו נגזר, לא יוכל דרעי להיוושע. זאת מכיוון שהקביעה שמי שנידון למאסר לא יוכל להציג את מועמדותו לבחירה לרשות מקומית במשך שבע שנים מיום שחרורו, אינה בבחינת תוספת לעונש שכבר נגזר. מדובר בקיבוע של נורמה שחברי הכנסת רצו שתתקיים במועמדים לבחירה, אלה שרוצים לנהל את הרשות המקומית או להיבחר לכנסת; ועיגון חוקתי מן הסוג הזה פועל מרגע קביעתו כמו בתיקונים בסדרי הדין.

 

דרעי לא יוכל אפוא לעמוד בראש העיר ירושלים. תוצאה זו מתחייבת מן הדין, אף כי יהיו בוודאי רבים שיפקפקו בהגיונה הצרוף של הוראת החוק. היא באה למעשה להגביל את שיקול דעתו של הבוחר. הרי ככלות הכל, מי שעומד לבחירה ניצב בעצם לשיפוטו של הציבור כולו, והוא זה שאמור לקבוע בסופו של יום אם הוא רוצה להפקיד את מפתחות עירו בידי מי שכבר נקבע לגביו בעבר בבית המשפט מה שנקבע.

 

לעתים, יחשבו רבים שדווקא מי שכבר נכווה ברותחין ייזהר גם בצוננים ויהיה זהיר שבעתיים ממי שטרם טעם את טעמו של השוט המייסר.

 

כלומר, היה צריך לתת לציבור לבחור באריה דרעי או באחר, תוך פרישת כל הנתונים הרלוונטיים בפניו. הקביעה השרירותית של המחוקק שפלוני או אלמוני אינו ראוי בעיניו להיבחר למשרה כזאת או אחרת, עד לתום שבע שנים מיום שבו סיים לרצות את עונש המאסר, פשוט שוללת מראש מהאזרח את האפשרות להכריע בעצמו מה הוא חושב לטוב עבורו.

 

אין לי ספק שלא כל מי שמבקש להיבחר לכנסת או לרשות המקומית, כישוריו ויכולותיו מספיקים כדי למלא את התפקיד, גם אם כפיו נקיות. זה תנאי חשוב – אבל לא מספיק. ברור גם שיש כאלה שהמשרה שהם חושקים בה פשוט תפורה לפי מידותיהם ושהם היו יכולים למלא אותה על הצד הטוב ביותר גם אם בעבר חטאו בעבירה שיש עמה קלון. ניקיון כפיים אין לראות בו את חזות הכל. גם יכולות מוכחות אחרות צריכות להילקח בחשבון, וההכרעה הסופית צריכה להיות בידי הבוחר.

 

שלילת הזכות הזאת מן הבוחר או ממי שמבקש להיבחר, כמוה כפגיעה בזכות יסוד המקובלת בכל חברה חופשית.

 

ד"ר חיים משגב, מרצה למשפט במכללה האקדמית נתניה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים