שתף קטע נבחר

 

אולמרט נפרד - גם מארץ ישראל השלמה

בישיבת הממשלה, אולי האחרונה שאותה הוא מנהל, הסביר ראש הממשלה מדוע זנח את רעיון "ארץ ישראל השלמה": "מי שמדבר כך רק משלה את עצמו". הוא הזהיר מהקמת מדינה דו-לאומית: "הקהילה הבינלאומית משנה את הפרספקטיבה"

בישיבת הממשלה האחרונה לפני הפריימריז בקדימה, שתיתכן ותהיה האחרונה שאותה הוא מנהל בטרם תהפוך לממשלת מעבר - פירט ראש הממשלה, אהוד אולמרט, את חזונו המדיני. "ארץ ישראל השלמה נגמרה. אין יותר דבר כזה. מי שמדבר כך רק משלה את עצמו", הוא אמר היום (א') בתום הדיון בהצעת חוק פינוי-פיצוי של המשנה לראש הממשלה, חיים רמון. התוכנית עצמה לא הועלתה להצבעה, אלא התקיים בה רק דיון ראשוני.

 

אולמרט, שסיכם את הדיון, אמר: "40 שנה אחרי מלחמת ששת הימים אנו כל הזמן מפתחים טיעונים - למה לא צריך לעשות שום דבר. זה לא עוזר לישראל. הקהילה הבינלאומית משנה את הפרספקטיבה שלה לקראת האפשרות שישראל תהיה מדינה דו-לאומית. אנו יכולים להוכיח שאנו היינו לאורך הדרך יוזמים ויצירתיים יותר והצד שכנגד היה עקשן יותר. אבל, כרגיל אנחנו מנצחים בוויכוח והולכים בהדרגה ובביטחון להפסיד את העיקר".


אולמרט, לבני, מופז ושטרית בדיון בממשלה (צילום: AFP)

 

ראש הממשלה הסביר בעניין זה כי "אפשר להביא נימוקים מצוינים למה לא כעת ולמה לדחות את הכול. אנחנו מסרבים לראות את פני המציאות. הזמן אינו פועל לטובתה של ישראל, לא כי איננו צודקים, אלא כי לזמן יש את ההשלכות של עצמו".

 

אולמרט הודה כי עמדתו בעבר השתנתה. "אני מודה שלא תמיד הייתי בעמדה הזאת. חשבתי וגם אמרתי לאהוד ברק שהוויתורים שלו בקמפ דייויד היו מוגזמים. חשבתי שמהירדן ועד הים הכול שלנו, שכן בכל מקום שחופרים מוצאים

היסטוריה יהודית. אך לבסוף, לאחר תהליך ייסורים והתחבטויות הגעתי למסקנה שאנחנו צריכים להתחלק עם מי שאנחנו יושבים איתו, אם אנחנו לא רוצים להיות מדינה דו לאומית", הוא אמר.

 

"חזקים - אבל צריכים לוותר"

הוא ציין כי ישראל היא המדינה החזקה באזור: "אנו חזקים כמו ששום מדינה באזור אינה חזקה. אין כוח שיכול לנו. האיומים האסטרטגיים לא נגזרים מהשאלה איפה עובר קו הגבול. אנו יכולים להתווכח על כל פרט אבל כשנגיע להסכם לא יהיה פרטנר ולא יהיה גיבוי בינלאומי. אנחנו רק נרגיש צודקים וחכמים כמו שאנחנו כבר מרגישים 40 שנה".


אולמרט. ישיבה אחרונה כראש ממשלה? (צילום: AFP)

 

אולמרט מזכיר שתמך ביוזמת האוטונומיה החד-צדדית של משה דיין ב-1980 ושתקף את תוכניתו המדינית של יגאל אלון. הוא אמר שעשה טעויות בעבר: "אני לא משלה את עצמי שאולי הכול יהיה יותר, טוב בעקבות השינוי עליו אני מדבר. יהיו איומים לאורך הגדר, איומים אסטרטגיים ואיומים פלסטיניים, שאין להם מנגנוני שליטה וביטחון - אך עם כל זה נוכל להתמודד טוב יותר מאשר לקבע את הנרטיב בקהילה הבינלאומית, לפיו ישראל צריכה להיות מדינה דו לאומית".

 

הוא ציין כי לעמדה זו יש תמיכה רחבה. "הרוב המכריע בציבור מבין זאת ויודע שצריך לדחוף את התהליך. 'פינוי מרצון' הוא חלק מההבשלה של הציבור הישראלי למה שמצפה לו. יגיע יום בקרוב, יותר קרוב ממה שנדמה לנו, שבו נרצה את הפיתרונות שכיום חלק מאיתנו דוחים - ואז נאמר איך טחו עינינו מראות. מדינת ישראל ידעה החלטות אמיצות וידעה להגן על עצמה ואף אחד לא פחד. השאלה היא כיום - האם צריך בגלל גבעה פה או שם להפסיד את היכולת לעשות משהו?.

 

"לכן, אני אומר, הדיון הזה על פינוי-פיצוי הוא בעיתו. צריך כעת להגיע לשלום עם הפלסטינים ועם הסורים. אם נדע לעשות זאת, יגיעו גם מדינות ערב שמקיימות איתנו יחסים של קריצה וטרם מוכנות לעשות זאת בפומבי. יש להמשיך ולקדם את הפינוי-פיצוי ובבוא היום להביא זאת לממשלה".

 

היורשים מתנגדים

ומה חושבים המועמדים לראשות קדימה? שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה: "לא צריכה להתקבל היום החלטה. מחשבה קדימה ותכנון זה דבר ראוי, אבל העיתוי אינו מתאים להחלטה. אני מאמינה שראוי לעודד התיישבות בנגב ובגליל, ולא לעודד התיישבות במקומות שנויים במחלוקת". היא הביעה חשש שהחלטה על פינוי פיצוי תפגע ביכולת להגדיר את הגבול ולחזק את ההתיישבות בצדו הישראלי.

 

שר התחבורה, שאול מופז, תבע בדיון שלא לקבל החלטות על חוק פינוי פיצוי בשלב זה. "פינוי פיצוי במציאות שבה אין תשתית הסכמית, רק תעלה את רף הדרישות של הפלסטינים ותגרום נזק", אמר.

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, אמר: "הדיון עתה שגוי במהות וגם בעיתוי. יש בדיון כזה משום רתימת העגלה לפני הסוסים. גם אם יהרסו בתים שניתן להרסם, הרי שהאכיפה כדי למנוע את בנייתם מחדש היא בעייתית, רווית קשיים ואולי גם אלימות. פינוי מהסכם רק יחליש ולא יחזק את ישראל".

 

באירוע אחר, שנערך אחר ישיבת הממשלה, אמר שר הפנים, מאיר שטרית: "אני מתנגד באופן חד משמעי להצעת פינוי פיצוי. כל עוד אין הסכם שלום, אתנגד לפנות אפילו בית אחד. לא נעשה צעד אחד מצד הפלסטינים לשלום".

 

גם בש"ס מנתגדים להצעה. סגן ראש הממשלה, אלי ישי, אמר: "מי שמוביל לפיצוי תושבים, יוביל גם לפינוי ירושלים ולמחיקת הזהות היהודית. מדובר בחוק שהוא מגה-טעות אסטרטגית, המציג את ישראל כחסרת עקרונות. עם ישראל עדיין לא שוקם מגירוש ארור, ויש מי שרוקם גירושים נוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. שינה את עמדתו
צילום: רויטרס
דיכטר. העגלה לפני הסוסים
צילום: גיל יוחנן
ישי. החוק יוביל לפינוי ירושלים
צילום: דניאל בראון – ג'יני
מומלצים