שתף קטע נבחר

 

הסכם פינוי-פיצוי: האם ארה"ב ואירופה יממנו?

ראש הממשלה והשר רמון מעוניינים לקדם את ההסכם במהירות האפשרית, אולם שאלות רבות עומדות על הפרק: מי יממן את התוכנית, בסך 15 מיליארד דולר, מי מהסיעות תתמוך בהצעה, וכיצד תתמודד המדינה עם התנגדות המתנחלים?

ישראל מקיימת מגעים עם גורמים באיחוד האירופי ובארצות הברית לבחינת אפשרויות מימון תכנית "פינוי-פיצוי" שנדון אתמול (יום א') בממשלה. עם זאת, לא נערך דיון בנושא עם איש מראשי הסיעות, וגם מקורות המימון של התוכנית היקרה לוטים בערפל.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והשר חיים רמון מעוניינים בהאצת התוכנית, שתביא לפינויים של רבבות ישראלים המתגוררים מזרחית לגדר ההפרדה. אתמול אמר רמון שהוא מצפה שהצעת ההחלטה תונח בפני הממשלה בתוך כמה שבועות.

 

על-פי תוכניתו, לאחר אישורה ברוב שיכלול חלק גדול משרי קדימה, שרי הגמלאים ושבעת שרי העבודה, תונח הצעת חוק ממשלתית

  

האפשרות למימון הפינוי היקר מבוססת ככל הנראה על מגעים שביצע המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, מול גורמים שונים באיחוד האירופי ובארצות הברית. בשלב זה, איש בלשכת ראש הממשלה או בלשכת רמון לא מוכן להתחייב שגורמים זרים אכן יממנו את התוכנית השאפתנית.

 

סכום הפיצוי עומד על כ-1.1 מיליון שקלים למשפחה במרכז הארץ, 1.375 מיליון שקלים למשפחה שתתיישב בנגב, ו-1.265 מיליון שקלים למשפחה שתעבור לגליל. סך כל עלות התוכנית בשלב ראשון תעמוד על כ-2.6 מיליארד שקלים, ולכן עלות ממוצעת למשפחה בסך 1.25 מליון שקלים תספיק לפינוי של כ-2,000 משפחות בלבד. רמון מצדו העריך כי הסכום יספיק לפינוי 11 אלף בני אדם המתגוררים כעת מעבר לגדר.

 

על-פי נתוני סקר שערך רפי סמית עבור משרד ראש הממשלה, ב-72 ההתנחלויות המיועדות לפינוי מתגוררים כיום כ-62 אלף בני אדם. כלומר, למימון הפינוי כולו ידרשו בסך הכל 15.6 מליארד שקלים, שכרגע לא ברור מהיכן יגוייסו.

 

סוגיות נוספות שמעלה התוכנית הן בין היתר חשש השר לביטחון הפנים והמשטרה מאי יכולתם לאכוף מניעת בניית בתים חדשים במקום אלה שיפונו ויהרסו, כמו גם אי נכונותם של מרבית המתנחלים להתפנות מרצון.

 

לקראת סיום: אולמרט ואבו מאזן יפגשו

גם אם תקודם תוכנית "פינוי-פיצוי", מעריך השר רמון כי הסכם עם הפלסטינים רחוק ו"ספק אם יתרחש בתוך שנה, שנתיים, חמש או שמונה שנים". למרות הפסימיות, ייפגשו מחר ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, במעון ראש הממשלה בירושלים. לפגישה יגיעו גם אנשי צוותי המשא ומתן בראשות ציפי לבני ואבו עלא. גורמים מדיניים בכירים מדגישים כי בין אולמרט ואבו מאזן יש הבנות מתקדמות יותר מאשר בין ראשי צוותי המו"מ.  

 

עיקר המחלוקות בין הצדדים עומדת על כך שהפלסטינים עדיין אינם מוכנים לאשר התייצבות על קו גבול, גם אם תצומצם הנוכחות הישראלית לגושי ההתנחלויות בלבד. שאלת ירושלים כלל אינה קרובה לפתרון, ואפילו אולמרט מציע לדחות את הדיון בה לטווח רחוק הרבה יותר.

 

בנוסף, חלוקים הצדדים בשאלת זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים, והפלסטינים אף דורשים הקמת כוח צבאי ריבוני בעוד ישראל תובעת פירוז מוחלט של שטחי יו"ש. מעל כל אלה מעיבה סוגיית שלטון החמאס בעזה, שישראל הבהירה כי ללא פתרונה לא ניתן להגיע להסכם.

 

המהלך המדיני מול הפלסטינים תקוע על רקע העובדה כי ראש הממשלה יתפטר מתפקידו בשבועות הקרובים. גם אבו מאזן יעמדו למבחן הבוחר בינואר הקרוב, כשסיכוייו להיבחר מחדש אינם ברורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רמון. מודה שדרוש זמן נוסף
צילום: AFP
מחפש מקורות מימון? אולמרט
צילום: רויטרס
אבו מאזן. גם עתידו אינו ברור
צילום: רויטרס
מומלצים