שתף קטע נבחר
 

גם השנה: מבצע ארצי לעידוד עיקור וסירוס כלבים

9,589 כלבים נותחו בשנה שעברה במבצע ראשון מסוגו לעידוד עיקור וסירוס כלבים בישראל. המטרה: צמצום באופן משמעותי מספר בעלי החיים הנטושים המומתים מדי שנה. "הגיע הזמן שבעלי הכלבים יהיו מודעים לאחריותם לדורות הבאים", אומרים היוזמים. "הדרך הבטוחה והבריאה היא ניתוח עיקור וסירוס"

שר החקלאות שלום שמחון והשר להגנת הסביבה גדעון עזרא, הכריזו היום (ב') על המשך קיומו של מבצע ארצי לעידוד עיקור וסירוס כלבים. המטרה: צמצום מספר ההמלטות הלא רצויות של גורים מדי שנה והפחתת מספר הכלבים המורדמים למוות בידי השירותים הווטרינרים.
 
עשרות אלפי כלבים ננטשים מדי שנה בישראל בידי בעליהם. בהיעדר בתים מאמצים, 50 עד 100 אלף כלבים מוצאים את מותם - מי ברחובות ומי בזריקת הרדמה במתקני הסגר ברחבי הארץ. לטענת משרד החקלאות, רק בעזרת פעולות של עיקור וסירוס הכלבים והכלבות בידי בעליהם, ניתן יהיה להתמודד עם התופעה.
 
שר החקלאות ציין במהלך הסיור במתקן אגודת "צער בעלי חיים בישראל" בתל-אביב, כי "המהלך הנוכחי יצמצם בסופו של דבר את היקף התופעה של נטישת כלבים ובעלי-חיים. אנו מקווים כי מדינת ישראל תיכנס למהלך יותר מוסדר בחקיקה שתאפשר הסדרת הנושא".
 


שמחון ועזרא בסיור בכלביית האגודה (צילום: ירון ברנר)
 
אם במבצע הקודם הוקצו שלושה מיליון שקל למימון הפעולות, השנה תקציב המבצע הינו על שני מיליון שקל בלבד. "זו ירידה לצורך עליה", מבהיר שמחון. "הגענו להסדר משותף עם משרד האוצר שהחל מהשנה הבאה ובשלוש השנים הקרובות, התקציב למבצע דווקא יגדל. אם המהלך ייכנס לתוקף, נוכל לדאוג למספר גדול יותר של כלבים בעתיד".
 
במהלך המבצע שהתקיים בשנה שעברה נותחו 9,589 כלבים, מתוכם עוקרו 6,078 נקבות וסורסו 3,511 זכרים. "אחד הלקחים שהפקנו בעקבות ההיענות הרבה של בעלי הכלבים והמרפאות שהוצפו בבקשות לעיקור כלבות, הוא לשנות את מדרג ההנחות המוענקות לבעלי הכלבים", אומרת ל-ynet דגנית בן-דב, הממונה על יישום חוק צער בעלי-חיים במשרד החקלאות. "לעיקור של כלבה ישנה השפעה חזקה על כמות הכלבים הנטושים העתידיים ולכן החלטנו לסבסד את ניתוחי העיקור בסכום גדול יותר ולהפחית את הסכום לניתוחי הזכרים".
 

כמה זה עולה לנו?

מעוניינים להצטרף למבצע? באתר משרד החקלאות ניתן לבחור את הווטרינר הקרוב למקום מגוריכם מתוך רשימת הרופאים ולתאם עימו מועד מתאים לניתוח במחיר מוזל. בתחשיב שערך משרד החקלאות מחירו הממוצע של ניתוח עיקור עומד על כ-750 שקל ועלות ניתוח סירוס הינה כ-550 שקל. כיצד תבוא לידי ביטוי השתתפות המדינה והווטרינרים במבצע? הווטרינר המנתח יעניק הנחה ללקוח בהתאם למין, גיל ומצבו הבריאותי של הכלב:
 
  • כלבה מעל גיל שנה וחצי - המדינה תישא בעלות של 200 שקל והווטרינר בעלות של 100 שקל. מחיר מקסימלי לתשלום: 450 שקל.
  • כלבה עד גיל שנה וחצי - המדינה והווטרינר ישאו בעלות של 100 שקל כ"א. מחיר מקסימלי לתשלום: 550 שקל.
  • כלבים זכרים - המדינה והווטרינר ישאו בעלות של 50 כ"א. מחיר מקסימלי לתשלום: 450 שקל.

 

יש לציין כי הווטרינרים מורשים לגבות סכום נוסף של עד 200 שקל במקרה שמדובר בבעל חיים שמן במיוחד השוקל מעל ל-25 קילוגרם, באם הוא מעל לגיל שבע שנים או שהכלבה נמצאת במצב של היריון. המבצע אינו מיועד לסיבסוד ניתוחים של עיקורים רפואיים, כלבות הסובלות מדלקות ברחם או כלבים בעלי גידול סרטני באשכים, אלא למנוע את רביית הכלבים בלבד.

 

"אחריות בעלי הכלבים לדורות הבאים"

רק בחודש שעבר משרד האוצר המליץ לבטל במסגרת חוק ההסדרים את החוק שנועד לצמצם את התרבותן הבלתי נשלטת של חיות משוטטות ואת התקציב השנתי שהוקצה למשרד החקלאות בסך 4.5 מיליון שקלים,  על מנת שיוכל להתמודד עם התופעה, בין היתר על ידי עיקור וסירוס.

 

"האוצר לא אוהב חקיקה פרטית, אלא דברים מוסדרים במסגרת הממשלתית ולאחר פשרה, הושג תקציב ממשלתי מוסדר בין שלושת המשרדים", מסביר שמחון. "אפשר להקפיא את החוק, אבל לא למחוק אותו מספר החוקים".

 
גדעון עזרא סבור כי יש לפרסם את הנושא על מנת להגיע לאזרחים רבים ככל האפשר. "רק כך נוכל להגדיל את המודעות אזרחי המדינה המגדלים כלבים ונצמצם את תופעת הכלבים הנטושים", אמר השר. "הדאגה כיום לבעלי החיים מתבססת ברובה על מתנדבים המסורים לעניין ודרושה גם הסדרת הנושא על ידי הממשלה".
 
התקציב הנוכחי שהוקצה למבצע אינו מתייחס לתופעת חתולי הרחוב. האם בכוונת המשרדים לטפל גם בסוגייה זו? במשרד החקלאות והגנת הסביבה מודעים לבעיה ושמחון הבטיח כי "בעקבות הלחצים, ייבחנו המשרדים מהלך דומה לטיפול בחתולים", בתקווה כי בשנים הבאות יהיו תקציבים לעידוד עיקור וסירוס חתולים.
 
להערכת בן-דב רק 10-15 אחוז מהכלבים יזכו למצוא בית חדש. "80 אחוז מאותם כלבים נטושים, ימותו ברחובו או בכלביות. הגיע הזמן שבעלי הכלבים יהיו מודעים לאחריות לדורות הבאים", היא מסכמת. "הדרך הבטוחה והבריאה היא ניתוח עיקור וסירוס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה טלמון
המטרה: צמצום הכלבים הנטושים ברחובות
צילום: דפנה טלמון
לוגו הקמפיין
מומלצים