דו"ח האו"ם: ייתכן שהירי בבית חנון - פשע מלחמה
שליח מועצת זכויות האדם, דזמונד טוטו, קבע כי ייתכן שהירי לעבר העיירה לפני שנתיים, שממנו נהרגו 19 פלסטינים - הינו פשע מלחמה. הוא הסביר כי השתמש במונח "ייתכן" בשל אי-שיתוף פעולה מצד ישראל - ותקף את ירי הרקטות מעזה
פגז קטלני - סיקור מיוחד ב-ynet
"בהעדר הסבר מבוסס מצד הצבא הישראלי... המשימה חייבת להסתכם בהכרזה שישנה אפשרות לפיה הפגזת בית חנון הייתה פשע מלחמה", נכתב בדו"ח. עוד צוין בו כי "ירי הארטילריה הישראלי לעבר בית חנון היה לא-פרופורציונאלי וללא שיקול דעת בנוגע לחיי האזרחים הפלסטינים".
עם זאת, טוטו התייחס בדיווחו גם לירי הקסאם לעבר ישראל, וכתב כי הוא חייב להיפסק וכי חייבים לחקור את הנושא. לדבריו, "ירי הרקטות לעבר אזרחים ישראלים הוא לא פחות חמור מפעולות הצבא הישראלי".
שעות אחדות לאחר התקרית הביעו ראש הממשלה ושר הביטחון צער על מותם של האזרחים, במה שככל הנראה נבע מתקלה או טעות של כוחות התותחנים. השניים הציעו לרשות הפלסטינית סיוע הומניטרי דחוף וטיפול רפואי לפצועים.
דיפלומט ישראלי: חבל שבכלל חקרו את התקרית
שגריר ישראל במטה האו"ם בז'נבה, אהרון לשנו-יער, סירב לדון בהאשמות בנוגע לפשע המלחמה, משום שישראל ממילא אינה מכירה בדו"ח טוטו. לדבריו, "המשימה של טוטו בבית חנון הייתה עוד תוצר מצער של מועצת זכויות האדם".
ישראל טוענת כי המועצה, הנשלטת בידי שילוב של מדינות מוסלמיות ואפריקניות,
מתמקדת אך ורק בביקורת על מדיניותה. "חבל שהמשימה בכלל יצאה לדרך", אמר לשנו-יער בראיון לסוכנות הידיעות AP.בדו"ח נטען כי ישראל סירבה להעניק לחברי משלחתו של טוטו אשרות כניסה, כאשר ביקשו לחקור את ההפגזה הישראלית במהלכה נהרגו 19 אזרחים. בסופו של דבר הגיעה המשלחת לבית חנון דרך מצרים בחודש מאי – 18 חודשים לאחר המועד המתוכנן.