שתף קטע נבחר

נשיא זימבבווה: הסכם חלוקת השלטון - משפיל

הרודן הקשיש התייחס להסכם שעליו חתם השבוע עם מנהיג האופוזיציה, במסגרתו ויתר על חלק מסמכויות השלטון, בשיחה עם בכירי מפלגתו. "אנחנו עדיין בכיסא הנהג", ניסה לנחם

נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה תיאר את הסכם חלוקת השלטון שהשוג עם האופוזיציה כהשפלה, אך הבהיר שבכוונתו "להישאר בכסא הנהג" - כך דיווחו היום (ה') כלי תקשורת ממשלתיים במדינה הדרום אפריקנית הענייה.

 

מוגאבה חתם ביום שני על הסכם היסטורי עם מנהיג "התנועה לשינוי דמוקרטי" (MDC) מורגן צ'נגיראי, וויתר לראשונה מאז נטל לידיו את השלטון לפני 28 שנים על חלק מסמכויותיו. הרודן הקשיש בן ה-84 חתם על ההסכם בעקבות לחץ גדול מצד מנהיגים אזוריים ועל רקע משבר כלכלי חריף. ואולם בשיחה עם בכירים ממפלגתו אמש כינה את ההסכם "משפיל".

 

מוגאבה צוטט היום בעיתון הממשלתי "הראלד", המשמש כשופר השלטון, כאומר באותה שיחה: "אנו עדיין בעמדה דומיננטית שתאפשר לנו ליטול כוח נוסף בעתיד. נותרנו בכיסא הנהג", אמר הנשיא. לפי הדיווח, בכירים משתי המפלגות העיקריות ייפגשו בהמשך היום כדי לדון בחלוקת התיקים.


יד ביד, מבקי, צ'נגיראי ומוגאבה. השבוע (צילום: AP)

 

במסגרת ההסכם תוקם ממשלת אחדות שבראשה יעמוד צ'נגיראי. מפלגתו של מוגאבה, ZANU-PF, תחזיק ב-15 מושבים בקבינט, מפלגתו של צ'נגיראי ב-13 ומפלגה שהתפלגה ממפלגת האופוזיציה בשלושה מושבים. ההסכם נועד לשים קץ למשבר הפוליטי הקשה במדינה.

 

מוגאבה, המכהן כנשיא מאז 1980, אז זכתה ארצו בעצמאות מבריטניה, נבחר מחדש לנשיאות בסיבוב השני והשנוי במחלוקת של הבחירות לנשיאות בחודש יוני, שבו לא התמודד למעשה מול אף מתמודד. הוא היה אמור להתמודד מול צ'נגיראי, אך זה פרש מהמרוץ, בטענה לאלימות מאורגנת כלפי תומכיו ברחבי המדינה הדרום אפריקנית הענייה.

 

צ'נגיראי ניצח בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, שנערך במרס, אך לטענת ועדת הבחירות, לא הצליח לזכות ברוב מוחלט ולכן נאלץ להתמודד בסיבוב שני. לטענת האופוזיציה, צ'נגיראי זכה ב-50.3 אחוז

מהקולות, וכלל לא נדרש להתמודד. בפרלמנט שולטת מפלגת האופוזיציה, שזכתה בכמחצית מהמושבים. 

 

אזרחי המדינה מקווים שההסכם הפוליטי יסייע בפתרון המשבר הכלכלי הקשה במדינה. שיעור האבטלה הגיע בשנה האחרונה לכ-80 אחוזים ושיעור האינפלציה ל-11 מיליון אחוזים. עקב כך נוצר מחסור גדול במזון ובדלק ומיליונים חצו את הגבולות למדינות השכנות בחיפוש אחר עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מוגאבה: הסכם משפיל
צילום: AP
ראש הממשלה הבא: צ'נגיראי
צילום: רויטרס
מומלצים