שתף קטע נבחר

חמינאי: אנחנו ידידי הישראלים? לא הגיוני

המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, ניסה לשים קץ לסערה שהתחוללה בעקבות דברי סגן הנשיא בנושא כאוב: "ידידות עם העם בישראל". על הדרך הוא הביע תמיכה בנשיא אחמדי-נג'אד ואף טרח להסביר - מיהו ישראלי?

בניסיון לשים סוף לסערה שהתחוללה באיראן בחודשיים האחרונים ולביקורת הגוברת נגד ממשלתו של אחמדי-נג'אד, הבהיר היום (ו') המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, כי דבריו של סגן הנשיא באשר ל"ידידות עם העם בישראל" היו שגויים, לא נכונים ולא הגיוניים. בדברים שאמר חמינאי הוא ציין, כי הוא מתייחס לסוגיה על מנת לסיים את הדיון בה.

 

מבלי לציין את שמו של סגן הנשיא, אספנדיאר רחים משאי, אמר חמינאי בדרשת יום השישי בטהרן כי "כשמישהו מביע את דעתו על העם שחי בישראל, כמובן שהבעת הדעה הזאת היא שגויה. כשהוא אומר שאנחנו ידידים של העם בישראל כמו עם עמים אחרים בעולם, זה דבר לא נכון ולא הגיוני", אמר.


מתפללים איראנים מפגינים נגד ישראל וארה"ב, היום (צילום: רויטרס) 

 

חמינאי, שבידיו הסמכות הפוליטית והדתית הגבוהה במדינה, הסביר מדוע אין אפשרות שהדברים האלה ייאמרו. "מיהו העם הישראלי? אותם אנשים שגוזלים בתים, גוזלים שטחים, גוזלים שדות וגוזלים סוחרים", הסביר חמינאי.

 

לדבריו, "לא ייתכן שהמוסלמים יישארו אדישים כלפי אנשים אלה, שמשמשים כלי ביד האויבים המרכזיים של עולם האיסלאם". חמינאי חזר על עמדת המשטר האיראני, לפיה " אין לנו שום בעיה עם היהודים, אין לנו בעיה עם הנוצרים, אבל עם העושקים של אדמות פלסטין - כן, יש לנו בעיה". בנוסף, הבהיר כי "זאת עמדת המשטר, זאת עמדת המהפכה וזאת עמדת העם".

 

אחמדי-נג'אד מתקרב לכהונה נוספת?

דבריו של חמינאי מהווים אות נוסף לתמיכתו באחמדי-נג'אד, בפעם השנייה בתוך פחות מחודש. לאור העובדה שביוני 2009 ייערכו בחירות לנשיאות, יש בכך משום סימן ברור כי חמינאי מעוניין בכך שאחמדי-נג'אד יכהן כהונה נוספת. חמינאי התייחס לביקורת נגד ממשלת אחמדי-נג'אד בנושאי הפנים, ואמר: "אם יש למישהו פתרונות לבעיות הקיימות, כמו המחירים הגבוהים והאינפלציה, שיאמר אותם. פגיעה באנשי ההנהגה ובממשלה היא לא האינטרס של איראן".

 

משאי, סגן הנשיא לענייני תיירות, הוא אחד מהאנשים הקרובים ביותר לאחמדי-נג'אד ובתחילת השנה נישאה בתו לבנו של הנשיא האיראני. לפני כחודשיים נאם בכנס באיראן וחרג מהקו הרשמי של המשטר בטהרן כלפי ישראל, כשאמר כי "שום עם בעולם אינו אויב שלנו, איראן כיום ידידה של העם בארצות הברית ובישראל".

 

יום לאחר מכן דאג להכחיש את דבריו, תיקן את עצמו וטען כי התכוון "ליהודים המקוריים של פלסטין, ולא לאלה שהיגרו אליה בעקבות הפלישה הציונית". בתגובה לדברים גברו באיראן הקולות מצד אנשי דת לפטר את משאי מתפקידו והפרלמנט פרסם הודעת גינוי הקוראת לנשיא "לטפל בו בחומרה". כלומר, לדאוג לסילוקו.

 

רק אתמול התייחס לראשונה לסוגיה נשיא איראן אחמדי-נג'אד,

במסיבת עיתונאים שערך בטהרן. בניגוד לחמינאי, טען הנשיא כי דברי משאי, מקורבו וחותנו, מייצגים את עמדת ממשלת איראן, אך הם לא התייחסו לאלה "שהגיעו לשם תוך שקר ורמייה" והוסיף כי "אין זה אומר שניתן לגזול את זכויות הפלסטינים". בניגוד למה שמצויין באתר הרשמי של סגן הנשיא משאי, אחמדי-נג'אד הסביר כי "משאי מעולם לא הזכיר את המילה 'עם ישראל'", והוסיף כי "נגרם למשאי עוול בנושא הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי, היום. הביע תמיכה באחמדי-נג'אד
צילום: AFP
מומלצים