שתף קטע נבחר
 

ויכוח בווליום גבוה

אתר חדשות פלסטיני דיווח על הצעתה של ח"כ אסתרינה טרטמן להגביל את עוצמת הרמקולים של המואזינים במסגדים. התגובות למאמר חשפו את הויכוח הפנים-פלסטיני בנושא. "מי שמתעצבן מכך הם אויבי אללה והכופרים", כתב אחד. גולש אחר השיב: "מי שרוצה להתפלל, שיילך למסגד, אבל שלא יטריד את האחרים בדרגה שכזאת"

לא בטוח שלזה התכוונה ח"כ אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) ובכל זאת - נראה כי גולשים פלסטינים רבים לא ישכחו את הדיווח על פנייתה לשר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, בדרישה להנמיך את עוצמת הקולות הבוקעים מרמקולי המואזינים מהכפר הפלסטיני אל-ג'יב, הסמוך למקום מגוריה שבגבעת זאב.

 

הפנייה בנושא הרגיש, בעיצומו של חודש הרמדאן, הפכה לשיחת היום באתרים ערביים לא מעטים. אתר האינטרנט הפלסטיני "דוניא אל-ווטן" דיווח בהרחבה על הנושא והביא את נימוקיה של ח"כ טרטמן, כנראה מתוך כוונה לנגח אותה ולהעמידה באור שלילי. אולם, עד מהרה קיבל כל הנושא תפנית אחרת ויצר וויכוח רבתי ומרתק בין הטוקבקיסטים.

 

בתגובות למאמר - גולשים רבים החלו להתווכח על עוצמת הרמקולים של המואזין הקורא לתפילה חמש פעמים ביום. מתגובות הגולשים התברר במהרה כי אוזניה של טרטמן אינן היחידות שמוטרדות מקולות המואזינים.

 

מרבית המגיבים תקפו את עמדתה של ח"כ טרטמן והגנו בחירוף נפש על המואזינים. "אם זה מעצבן אותך – לכי למקום שממנו באת, ואל תתקרבי לארץ הקדושה אשר טימאת, ציונית!", כתב "אבו עלי" מירושלים. "תפקידו של המואזין הוא להזהיר את מי שאינם מאמינים שאין אל מלבד אללה ושמוחמד הוא שליחו", כתב הגולש ריחאן. "אחרי שבעבר לקחנו מעמי הספר (הכוונה ליהודים ולנוצרים תחת שלטון האסלאם – ר.נ.) מס גולגולת, עכשיו הם באים ואומרים לנו שהמואזין מפריע? מתי יגיע ניצחון האל? (בערבית – נסראללה). ניצחון האל קרוב!", כתב גולש אחר.

 

"מי שמתעצבן מכך הם אויבי אללה והכופרים", כתב שיהאב. "טרטמן מבקשת זאת ואני לא מתפלא על כך", כתב חמדאן. "היא אוייבת וכובשת, דתה אינה מוסלמית והיא נלחמת באסלאם. אולם, מה שמצער הוא שישנן מדינות ערביות ומוסלמיות שדורשות זאת".

  

ארבע לפנות בוקר - לא נרדמת

מרבית התגובות הללו היו אולי צפויות, אך עד מהרה התפתח פולמוס, בין-דתי בעיקרו, בין נוצרים למוסלמים. "קול המואזין הגבוה מציק ומי שאומר ההיפך - צוחק על עצמו", כותב מי שמזדהה כפלסטיני מבית לחם. "אינני תוקף את העיקרון של הקריאה לתפילה כמצווה בדת האסלאם, אלא את השיטה והקול הרם אשר בוקע, במיוחד עם עלות השחר. מדוע יש כאן קיצוניות בתגובות? זה טבעי שנמתח על כך ביקורת, שכן זוהי עובדה מטרידה", כתב.

 

"האם הקוראן ציווה עליכם שתשימו רמקולים עם קול רם שכזה כדי להטריד את האחרים", תוהה הגולש מבית לחם. נוצרי אחר מאותה עיר כתב: "אל אחיי המוסלמים: ראשית, חודש רמדאן מבורך ושנה טובה. איננו אומרים שהמואזין מזיק או כל דבר אחר, אלא שהוא מציק. כשאנו וילדינו הקטנים ישנים, מה עשינו שאנו נאלצים לקום בגלל הקול הרם מאד של המואזין? מי שרוצה להתפלל, שיילך למסגד או ישמע את השידור ברדיו, אבל שלא יטריד את האחרים בדרגה שכזאת. אני מבקש שתבינו למה אני מתכוון. זוהי הארץ של כולנו, זוהי גם ערש הנצרות, ואל תגידו לי 'לך לצרפת' וכו'. חייבים לכבד את האחר".

   

"לפלסטיני – קול המואזין מטריד אותך, אבל קול הפעמונים לא?", ענה "קולונל אבו שיהאב" למגיב דומה, כנראה נוצרי, שמתח ביקורת בטוקבק שנמחק מהאתר. רק התגובות לאותו טוקבק נותרו ורומזות על שנכתב בו. "אין דבר יותר מעצבן מהפעמונים של הכנסיות", כתב גולש אחר. "אם לא נאה לך – לך למדינות כמו צרפת וטורקיה שמונעות את קול המואזין, יא בוגד", כתב אחר.

 

אולם הנוצרי לא ויתר והגיב בחזרה: "אני מתכוון רק לקריאה לתפילת השחר, לא לתפילות במהלך היום. מי לא ישן בארבע בבוקר?", הוא אמר. "אבו שיהאב" לא ויתר: "כמו שאמרת – ארבע זה כבר בוקר - ולא לילה".

  

"קול המואזין צריך להתנשא מעל כולם"

הדיון התפתח בשוליים גם למה שנראה כמו איומים של ממש. "קול המואזין צריך להתנשא מעל כולם", כתב "אחמד" מעזה. "לכל הכופרים – קול המואזין אשר נזכר בו שמו של אללה ושליחו, כאשרו אנו שומעים את הקול הזה, אנו, המוסלמים, נרגעים. אולם כאשר פעמוני הכנסיה מצלצלים, זה מכעיס את כולם, גם את הכופרים כמו זה מבית לחם שדמו מותר".

 

גולש אחר, בשם "שייח' סלפי" (כלומר, שייח' פונדמנטליסטי) בחר בטקטיקת האיומים בשם "אל-קאעידה" נגד הגולש הנוצרי. "אנו נתיר את דמך. אנו יודעים מי אתה. על החתום – ארגון 'אל-קאעידה' בארצות הצפון". "אתה מוזמן להתיר את דמי, איננו מונעים זאת. אנו מרוצים ממה שיש לנו", השיב "נוצרי מבית לחם". "די עם השנאה שלכם. אינכם יכולים להשיג אפילו טיפת מים, שלא לדבר על התרת דם", ענה נוצרי אחר.

  

הוויכוח לא התנהל רק על בסיס דתי. ישנם נוצרים שדווקא אוהבים את קול המואזין ומוסלמים שמתלוננים עליו. כזה היה "בילאל", למשל. "חתכתי את הרמקולים של המסגד", הוא מבשר בכותרת. "למה לתקוף מישהו שאומר דברי אמת? המסגד הקרוב אלינו היה נוהג להשמיע באחת בצהריים קול רם, לא ברור ומעצבן. אם הייתי בבית - הוא היה מונע ממני לישון את שנת הצהריים, שכה אהבתי לחוות מידי יום. היינו נאלצים לשמוע את הקול הזה שלא נגמר, אז מה עשיתי? חתכתי לו את הרמקולים. אתם יודעים כמה משכניי באו אחר כך כדי לברך אותי על הצעד האמיץ שעשיתי? אבל מה, הם עשו את זה בסוד כי הם פחדנים. למה אתם מאלצים מישהו לקום מידי יום בשלוש בבוקר לקול של מואזין שקולו מעצבן ומטרתו להכעיס?".

  

כך המשיך לו הוויכוח להתנהל במנגנון התגובות ורבים מהגולשים נסחפו למחוזות אחרים. ח"כ טרטמן כנראה לא התכוונה לכך, אבל היא גרמה לדיון די נדיר בסוגייה שמעסיקה רבים. מה שהתחולל בחדרי-חדרים - צף ועלה לפתע על פני השטח.

 

נתקלתם בסיפור מעניין על העולם הערבי? כתבו למייל האדום .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
טרטמן. רוצה שקט
צילום: דודי ועקנין
מי שולט בעוצמה? ארכיון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים