הנשיא הודיע ללבני: את תרכיבי את הממשלה
נשיא המדינה, שמעון פרס, התקשר לשרה ציפי לבני והודיע שבחר בה להרכיב את הממשלה החדשה. אחר כך הגיעה למשכן הנשיא וקיבלה את ההודעה הרשמית. לבני: "אני לוקחת את זה בכובד ראש"
נשיא המדינה, שמעון פרס, הטיל הערב (יום ב') על השרה ציפי לבני להרכיב את הממשלה החדשה. הוא שוחח איתה בטלפון, ואחר כך - היא הגיעה למשכן הנשיא לשמוע את ההחלטה הרשמית. לבני אמרה לפרס: "אני לוקחת את זה בכובד ראש ומסכימה לקבל את משימת הרכבת הממשלה".
בפגישה, אמר פרס: "על פי החוק, מוטל עליי לבחור ח"כ שירכיב את הממשלה. ישבתי עם כל הסיעות, מלאכתי הייתה קלה באופן יחסי מכיוון שמבין חברי הכנסת את היחידה שהמליצו עליה". לבני אמרה: "אני מעריכה את העבודה שעשית עם סיעות הבית ומקבלת על עצמי את המינוי". קודם לכן, התקשר פרס ליו"ר הכנסת, דליה איציק, והודיע שבחר ביו"ר קדימה.
פרס נשא נאום קצר והסביר: "מתוקף סמכותי, לפי חוק יסוד הממשלה, ולאחר שנועצתי עם כל סיעות הכנסת, החלטתי להטיל על חברת הכנסת לבני את התפקיד להרכיב ממשלה. לבני הביעה את הסכמתה ליטול על עצמה תפקיד זה. ברצוני להביע הערכה רבה לאופן המכובד שבו נהגו נציגי הסיעות שהציגו בכנות ובבהירות את המלצותיהם, כל אחד על פי השקפתו. היתה זו הוכחה כי ניתן לקיים דיון ציבורי תוך שמירה על ממלכתיות ומכובדות.
"הגברת לבני הדגישה בפני את מודעותה לכובד האחריות המוטלת עליה", הוסיף הנשיא. "אני מאחל לך הצלחה ומקווה כי המלאכה תושלם בהקדם והדמוקרטיה הישראלית תוכיח שוב את חיוניותה. אני רוצה לאחל לכם ולכל בית ישראל שנה טובה ומבורכת, שנת שלום וביטחון".
המירוץ להרכבת הממשלה התחיל
ללבני ניתנו 28 ימים לביצוע המשימה. הנשיא יהיה רשאי להאריך תקופה זו ב-14 ימים. אם לבני לא תצליח להרכיב ממשלה או תציג ממשלה שלא תזכה באמון הכנסת, יוכל הנשיא להטיל את המשימה על חבר כנסת אחר שלרשותו יעמדו עוד 28 ימים. אם גם חבר הכנסת השני לא יצליח במשימה, או שהבחירות יוקדמו וייערכו תוך 90 יום, או ש-61 חברי כנסת יודיעו לנשיא על תמיכה בחבר כנסת אחד לתפקיד ראש הממשלה.
אות הפתיחה למירוץ להרכבת הממשלה נשמע אתמול, כאשר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הגיש את מכתב ההתפטרות שלו לנשיא. לאחר שנכנס אולמרט ללשכתו של פרס, חיבק אותו הנשיא ושאל איך עבר עליו יומו. אולמרט ענה: "קשה אבל בסדר, לא נורא, אני בסדר גמור". אחר כך אמר: "כבוד נשיא המדינה, אני מתכבד להגיש לך את מכתב התפטרות שלי".
הנשיא פרס והשרה לבני בבית הנשיא, הערב (צילום: גיל יוחנן)
לבני מיד פתחה במשא ומתן קואליציוני קדחתני בניסיון להקים ממשלה חדשה בראשותה. שרת החוץ מיקדה את מאמציה ביו"ר העבודה, השר אהוד ברק, שבגללו החליטה קדימה לקיים פריימריז. השניים נפגשו אמש לשעה וחצי כדי לדון בשיתוף פעולה. עם זאת, עדיין לא ברור אם מאמציה של לבני יניבו פירות.
אולם עד עתה, כלל לא היה ודאי שלבני תקבל את הזכות להרכיב את הממשלה הבאה. הנשיא פרס ערך ביומיים האחרונים סבב שיחות עם סיעות הכנסת כדי
להכריע מי יקבל את המשימה. מרצ והגמלאים המליצו לו על לבני, וכך גם המליצה קדימה.
לעומתן, סיעות הימין, ישראל ביתנו והאיחוד הלאומי-מפד"ל, סירבו לנקוב בשם מועמד אפשרי. נציגי סיעת העבודה המליצו על אהוד ברק כאדם המתאים להרכיב את הממשלה הבאה. זאת, למרות שהחוק קובע כי ראש הממשלה יוכל להיות רק מי שמכהן כעת כחבר כנסת. סיעות בל"ד ורע"ם-תע"ל נמנעו מלהמליץ על מועמד אך נמנעו גם מקריאה לבחירות מוקדמות. מפלגת "צדק לזקן" החליטה לא להמליץ אף היא על רקע החלטת מפלגת הגמלאים שסירבה לשבת לצדם בקואליציה.