באן: העולם השתנה יותר מכפי שאנו מבינים
מזכ"ל האו"ם פתח את המושב ה-63 של האסיפה הכללית בניו-יורק ואמר כי אי אפשר להגן על השלום בעולם בלי שיתוף פעולה של המדינות. "יש היום סכנה כיוון שהמדינות מתבוננות פנימה במקום החוצה. אנו עומדים בפני משבר כלכלי ומשבר מזון, העולם השתנה יותר משאנחנו מבינים"
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, פתח אחר הצהריים (יום ג') את המושב ה-63 של האסיפה הכללית בניו-יורק ואמר כי אומות העולם עומדות היום בפני משברים חדשים המשפיעים על כל המדינות, וכי אי אפשר להגן על השלום בעולם בלי שיתוף פעולה.
"כולנו מבינים את הסכנות שעומדות בפנינו. אנו עומדים בפני משבר כלכלי, משבר מזון, שיחות הסחר שנכשלו שוב, שינויי האקלים הנמשכים, ראינו גם התפרצויות אלימות. הבעיות הגלובליות דורשות פתרונות גלובליים. אנחנו עומדים בפני שינוי גדול. העולם השתנה יותר משאנחנו מבינים אך הבעיות שעומדות בפנינו מורכבות יותר.
"בעולם הזה, האתגרים שבפנינו דורשים שיתוף פעולה ולא עימות. אי אפשר להגן על שלום העולם בלי שיתוף פעולה. אני מודאג כי יש היום סכנה - המדינות מתבוננות פנימה במקום החוצה. אני חושש שתהיה נסיגה בהתקדמות שהושגה בתחום הפיתוח.
מזכ"ל האו"ם בנאומו בעצרת הכללית (צילום: AFP)
"דבר אחד ברור - צריך לעשות יותר ולא פחות. הצמיחה בעולם חילצה מיליארדים מהעוני, אך בקרב העניים - העוני עדיין חריף. החוק הבינלאומי נאכף, אך אלה שחיים במדינות שבהן זכויות אדם מופרות - פגיעים מאוד. רובנו חיים בשלום וביטחון אך במדינות רבות אין ביטחון", אמר באן.
מזכ"ל האו"ם הוסיף במהלך נאומו כי המדינות העשירות עומדות בפני מיתון, אך המדינות מוסיפות להיות רעבות. "צריך לעורר מודעות בעולם ולהוביל פעולה גלובלית, בעיקר תוך התמקדות באפריקה. ההתקדמות בעולם לא היתה שיוויונית ולא כל ההתחייבויות מולאו. במפגש זה אוביל קואליציה חדשה של ארגונים כדי להשיג את יעדי המילניום. אנחנו חייבים לקחת הדברים לידים, החל מהיום. חייבים להגיב לפנייה הזאת. אנחנו חייבים זאת לעניי העולם", אמר באן.
המלחמה בטרור ובחימוש הגרעיני - קריטית מתמיד
"המשבר הכלכלי מאיים על כל העולם - מדינות עניות ועשירות כאחד. עכשיו הזמן למנהיגות גלובלית. אני קורא לכל המנהיגים לפעול ברמה הגבוהה ביותר, אנחנו זקוקים להבנה חדשה. המאבק במלריה ובאיידס, המלחמה בטרור ובחימוש הגרעיני, הם קריטיים מתמיד. אני קורא למדינות להיענות להחלטות האו"ם ולשתף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית וקורא להגנה על זכויות אדם".
מזכ"ל האו"ם התייחס לבמהלך נאומו גם פעולות משקיפי השלום של האו"ם באזורי חיכוך ברחבי העולם והדגיש את הצלחות הארגון בנפאל, קניה ובזימבבווה. באן הביע תקווה שגם בקפריסין, האי המפולג במשך שנים, הסיכויים לאיחוד הם אמיתיים.
בהתייחס למצב בגאורגיה, אמר מזכ"ל האו"ם כי הוא מקווה שארגונו יצליח בניסיונותיו להפיג את המתיחות שנגרמה בעקבות המלחמה. בהתייחס למצב בחבל דרפור, אמר כי לאו"ם עדיין קשה לעמוד בלוח הזמנים שקבע עקב מחסור חמור בכוח אדם ובציוד.
מאוחר יותר צפוי לנאום בהתאם למסורת של האו"ם, נשיא ברזיל לואיס לולה דה-סילבה. המסורת החלה באסיפה הראשונה של האו"ם ב-1945, אז התנדב נשיא ברזיל להיות הנואם הראשון, הואיל ואיש מעמיתיו לא רצה לעשות זאת. מאז ועד היום, נשיא ברזיל הוא ראשון המנהיגים לנאום.
אחר כך ינאם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש. יהיה זה נאומו האחרון של בוש בפני העצרת הכללית אחרי שמונה שנות כהונה, אשר התאפיינו ביחסים סוערים למדי בין ארה"ב לאו"ם, בעיקר על רקע הפלישה האמריקנית לעיראק. נשיא המדינה, שמעון פרס, ינאם מחר בצהריים, אך צפוי להגיב כבר בלילה לנאומו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שעתיד לדבר בפני באי העצרת הכללית סמוך לשעה 23:00.