"מישהו לדבר איתו"
"המתנדבים ב"ה.ל.ל" - עמותה ליוצאים לשאלה, לא משכנעים אף אחד להתנתק מהדת. הם כאן כדי לעזור לאלה שהחליטו לעזוב את העולם החרדי וצריכים הכוונה בנושאים הבסיסיים ביותר שיש, ובהם מציאת עבודה, דירה, השלמת בגרויות, ויותר מכל – אוזן קשבת". המתנדבת נועה כהן, מספרת "בגוף ראשון" על פעילותה ב"ה.ל.ל"
לפני שאני עונה לשאלתו, אני מנסה לחשוב במה מתחילים. בפתיחות? בתרבות? במעורבות בנעשה בעולם? קיימים כל הרבה דברים שלציבור החילוני נראים כל כך יום-יומיים, אולם לרוב המגזר החרדי הם בחזקת מוקצה. אני פותחת בחופש הבחירה, המאפשר לאדם החילוני לבחור את אורחות חייו, לבושו והתנהגותו בעצמו – כל עוד הדברים נעשים במסגרת החוק. נראה כי הדבר מוצא חן בעיניו. הוא אומר לי שהוא מאס באורח החיים שהוא מנהל כיום (לומד בישיבה, שומר מצוות "רק כלפי חוץ") והחליט לעזוב את העולם החרדי, אך לפני שיעשה את הצעד המשמעותי ובאמת יקום וילך – הוא רוצה לדעת מה קורה בעולם החילוני.
אני מבינה שהוא לא בטוח בצעד הזה, והוא רק "מגשש", להגדרת "ה.ל.ל", שמקבלת כחברים בעמותה רק כאלה שהחליטו סופית לצאת מהעולם החרדי, מבינים את כל ההשלכות שבדבר ומוכנים להשלים איתן. זה לא מונע ממני, כמתנדבת, להמשיך לדבר איתו, להיפך – אני מרגישה שנפלה בחלקי זכות גדולה לעזור לאדם לבחור איך לחיות את חייו – דבר שהוא יכול לעשות רק אם יבין, ולו במעט, מהן האלטרנטיבות שלו. חשוב להדגיש שאני לא מנסה לשכנע אותו ושאין לי שום אינטרס שהוא יעזוב את העולם החרדי, וזה אחד הדברים החשובים ב"ה.ל.ל", – אנחנו לא כאן כדי לשכנע. אלא פשוט לעזור למי שהחליט בעצמו שהוא יוצא לעולם החילוני וצריך הכוונה.
רבים אולי לא יבינו מה ה"ביג דיל" שבמעבר מהעולם החרדי לחילוני, ומדוע החבר'ה האלה צריכים עזרה. אך יש להבין כי העולם החרדי הוא שונה לחלוטין מכל מה שאנחנו מכירים. רק כדי לסבר את האוזן, הנה כמה דוגמאות: רובם חסרי השכלה חילונית, שלא לדבר על תעודת בגרות; לרבים מהם אין בכלל גישה למחשב, כל שכן לאינטרנט ("מה זה אינטרנט?", שאל אותי המתקשר. נראה אתכם מסבירים); הרבה מהם לא יודעים לחפש עבודה או להתנהל כלכלית, ועוד דוגמאות שקצרה היריעה מלפרטן.
נשמע לכם מורכב? הוסיפו לכך את הנתק מהמשפחה, את ייסורי המצפון, וקשה מכל – את הבדידות שהם חווים בעולם החדש שהם נכנסו אליו. לקושי האחרון נותנת "ה.ל.ל" מענה באירועים ובפעילויות שהיא מארגנת, שנותנים ליוצאים תחושה של שייכות - דבר שהוא קריטי, במיוחד בתקופה הראשונה ליציאה.
"ה.ל.ל" האגודה ליוצאים לשאלה - היא עמותה רשומה ללא מטרת רווח וללא כל זיקה פוליטית. אצלנו מאמינים בזכות הפרט לבחור באורח חייו ובאמונות. מאז היווסדה ב-1991, העמותה סייעה למאות צעירים וצעירות להשתלב כאזרחים מועלים בחברה. זהו בעצם הגוף היחיד בארץ המציע סיוע לאוכלוסיה של יוצאים לשאלה. כל פעילות העמותה מתבצעת על ידי מתנדבים ואין בה שום מקבלי שכר.
בנוסף לעזרה באירועים החברתיים ולמענה הטלפוני בקו הפתוח (כל מתנדב מאייש את הקו פעם בשלושה-ארבעה שבועות), אנחנו עוזרים ליוצאים בהכוונה בנושאים שונים, ובהם השלמת בגרויות, מציאת דירה, מציאת עבודה, מתן תמיכה ואוזן קשבת, עזרה בגיוס לצבא ובמגוון רחב של תחומים נוספים שמאוד פשוטים לנו, המתנדבים, אך מבלבלים וחדשים עבור היוצאים.
ומה קרה עם אותו בחור שדיברתי איתו? לאחר שדיברנו על מגוון נושאים, ובהם גם זוגיות ("איך מכירים נשים בחברה החילונית?"), מסורת ("האם כל החילונים לא צמים ביום כיפור?"), תרבות חילונית, וכמובן – בחירה אישית והתמודדות עם קשיים הצפויים לאחר המעבר לעולם החילוני, הוא הודה לי ואמר שעכשיו הוא יודע הרבה יותר ממה שידע קודם על העולם החילוני ושהדבר עוזר לו בתהליך הבחירה שהוא עובר.
איני יודעת אם הוא החליט לצאת מהעולם החרדי ולהצטרף ל"ה.ל.ל" (השיחות נערכות בעילום שם, ורק אם הוא יתקשר שוב ויגיד שהוא דיבר איתי אדע על מי מדובר), אך כל עוד אני יודעת שהייתי כאן כדי לעזור לאדם לבחור את הדרך בה יתנהלו חייו ולהרגיש שלם עם עצמו – עשיתי את שלי. זו הרגשה מדהימה.
- עמותת "ה.ל.ל" זקוקה למתנדבים נוספים. לפרטים נוספים: טלפון- 1-700-70-70-73 או לחצו כאן
.
"בגוף ראשון"- מדור חדש המאפשר למתנדבים לספר בעצמם על פעילותם והמקום בו הם מתנדבים. חומרים ותמונות ניתן לשלוח ל- hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "בגוף ראשון ". הפרסום בהתאם לשיקולי המערכת.
עדויות נוספות של מתנדבים:
"זה לא בגלל שיש לי 27 שעות ביממה "