הוליווד לביהמ"ש: למנוע הפצת תוכנה להעתקת DVD
אולפני הסרטים פנו אתמול (ג') לבית המשפט בלוס אנג'לס, בבקשה למנוע הפצה של תוכנה מבית חברת Real המאפשרת להעתיק סרטי DVD לכונן הקשיח. החברה בתגובה: זהו שימוש הוגן
שבעת האולפנים הגדולים בהוליווד הגישו אתמול (ג') תביעה כנגד חברת RealNetworks, בכדי למנוע ממנה להפיץ תוכנה המאפשרת העתקת סרטי DVD. לטענת האולפנים, התוכנה תאפשר לצרכנים "לשכור, להעתיק ולהחזיר" סרטים, או להעתיק ספריות סרטים שלמות. על פי ההערכות של חברת המחקר אדמס, האולפנים עשויים להפסיד 14 מיליארד דולר אם צרכנים יפסיקו לקנות סרטי DVD או לשכור אותם משירותים כמו נטפליקס או בלוק באסטר.
התביעה, שהוגשה ביום ג' לבית המשפט המחוזי בלוס אנג'לס, טוענת כי התוכנה RealDVD מבית Real, המפיצה גם נגן מדיה באותו השם – עוקפת את ההגנה של סרטי ה-DVD באופן בלתי חוקי. בבקשה להוצאת צו מניעה זמני כנגד החברה ציינו האולפנים כי הצרכן עשוי לשאול את עצמו, "למה לי לשלם 18.50 דולר לעותק, אם אני יכול לשכור אותו ב-3.25 דולר וליצור לעצמי עותק משלי?". RealDVD עולה 30 דולר לצרכן ומאפשרת לו ליצור עותק משלו בכונן קשיח נייח או נייד לשימוש פרטי – אך לא להעבירו לאחר. Real מציינת באתר האינטרנט שלה כי התוכנה "100% חוקית". היועץ המשפטי של Real בוב קימבל הגיב ואמר: "לא מדובר במוצר המאפשר פיראטיות".
שימוש הוגן
קימבל מציין כי התוכנה "נועלת" את התוכן המועתק לכונן אחד ספציפי, ואינה פוגעת בהצפנה המיועדת להגן מפני פיראטיות רחבת היקף. לטענת קימבל, מדובר ביצירת האפשרות להעביר ספריית סרטי DVD לכונן קשיח לשימוש אישי, באופן דומה לתקליטורי מוזיקה ותחת "שימוש הוגן", המותר בחוק. עוד אמר קימבל, כי החברה אינה מעודדת שימוש בתוכנה לצורך העתקת סרטים מושכרים, אך אין אפשרות למנוע מהצרכנים לעשות זאת. "אנחנו פתוחים להצעות, אך הטיפול בבעיה הזו ידרוש שיתוף פעולה של התעשיה", משגר קימבל רמז עבה לאולפנים.
האולפנים הגדולים ובהם ויאקום, פאראמאונט, סוני, פוקס המאה ה-20, יוניברסל, דיסני וטיים-וורנר פנו במקביל לחברה וביקשו לעכב את הפצת התוכנה. בכתב התביעה טוענים האולפנים, כי לפי חוק זכויות יוצרים לאלף הדיגיטלי (DMCA) בארצות הברית, עקיפה של מנגנון הגנה המונע העתקה, ללא רשות בכתב מאת בעל הזכויות – היא עבירה. עוד טוענים האולפנים כי פסיקה מהשנה החולפת, שאפשרה הפצה של מחשבי מדיה המאפשרים העתקה של סרטי DVD, אינה רלוונטית למקרה הנוכחי. יש לציין כי תביעות מרחיקות לכת דומות, שהתבססו על אותו הסעיף ב-DMCA, נדחו בעבר.