צום קל: עצות לאם המניקה
האם החלב נפגע כשהאם צמה, מה כדאי לאכול לפני הצום ואיך עוברים את השעות הקשות? כמה עצות לנשים מניקות המעוניינות לצום ביום כיפור
כשמתקרב יום כיפור, נשים רבות שואלות את עצמן מה מותר ומה אסור, האם מסוכן לצום, האם זה פוגע בחלב ואיך עוברים את הצום+הנקה הכי בקלות שאפשר? לפניכן מספר עצות חשובות.
לפני הצום:
- אם את מתכוונת לצום ואת רגילה לשאוב חלב, כדאי להתחיל בשאיבה מספר ימים לפני הצום. יש לשאוב בכמויות קטנות ולהשאיר במקרר בפינה מבודדת והכי עמוקה.
- בימים שלפני הצום חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה (לפחות 10-12 כוסות מים).
-
יש לאכול ארוחה מפסקת מזינה, המכילה פחמימות "מורכבות", כגון: לחם, תפו"א, אורז, פסטה וכד'. פחמימות אלו מתפרקות בגוף לאט יחסית ונותנות הרגשת שובע לאורך זמן. חשוב שארוחה זו תכלול גם מנת חלבון קלה לעיכול כמו עוף או דג (עדיף לא מטוגן ולא מלוח - דבר אשר עלול להביא להרגשת צמא).
- חשוב שמי שבדרך כלל מרגישה מאוד רע בזמן צום ומי שילדה עד חודש לפני הצום, תתייעץ עם רופא ועם רב לגבי הצום.
- לפני תחילת הצום, חשוב להקפיד לאכול כל היום והרבה, על מנת לחזק את הגוף ולא לאכול ארוחה אחת גדולה, אלא כמה ארוחות.
- לגבי הליכה לבית הכנסת: אם את מרגישה טוב, אם את מרגישה חזקה, אין מניעה, אך אם את חלשה, חשוב מאוד לא להתאמץ לשמור על כוחך ומרצך.
במהלך הצום:
- צום יום כיפור הוא צום ארוך ומתיש. אם את מניקה ויתרה מזאת, אם יש לך ילדים נוספים, עלייך להקפיד על מנוחה בשעות הקשות, שעות החום הכבד.
- לגבי הלכות: לכל אישה כדאי ורצוי להתייעץ עם רב הקהילה – לכל קהילה מנהגים שונים לפי המסורת. חשוב להתייעץ במיוחד אם את בחודש הראשון לאחר הולדת ילדך. יש המתירים לשתות כמות קטנה כל זמן מסוים.
- לפני מספר שנים ערכה ד"ר דינה צימרמן מחקר ובו בדקה חלב של אם מניקה לפני צום ואחריו וגילתה כי השינויים בחלב מזעריים ולא משמעותיים. חלב אם לא נפגע בזמן הצום כך שאפשר להניק ללא חשש לפגיעה בתינוק.
- חשוב מאוד לזכור כי אי אפשר להחזיר למקרר את החלב השאוב שלא נשתה. לכן, כדאי לאחסן חלב בכמויות קטנות ולהפשיר רק כמה שהתינוק אוכל בדרך כלל. לא בוכים על חלב שנשפך...
- ביום הצום חשוב להישאר בחדר קריר ומאוורר ולא לצאת לשמש, דבר העלול להגביר את תופעת ההתייבשות והרגשת הצמא.
אחרי הצום:
- עדיף לשבור את הצום עם שתיה (חמה או קרה), רצוי אפילו שתיה מתוקה, חשוב לשתות הרבה ובהדרגה, על מנת לוודא שכמות החלב לא תיפגע. חשוב לשבור את הצום עם מזון קל שיכיל פחמימה ומקור של סוכר (למשל, עוגיה, פרוסת עוגה, קרקר עם דבש).
- כחצי שעה לאחר צאת הצום מומלץ לאכול ארוחה הכוללת מקור של חלבון – ביצה, דג, עוף או גבינות, ומקור של פחמימה: פסטה, אורז, תפו"א או לחם.
- גם לאחר הצום חשוב לאכול לאט ובהדרגה ולנוח, על מנת לתת לגוף להתאושש מהצום.
- חשוב לחזור לאכילה רגילה ולהרבות בשתיה גם ביום שלאחר הצום.
הטיפים באדיבות ג'ולי שור, יועצת הנקה בכירה ברשת מרכזי דיאדה וקרן הרשקופ, דיאטנית קלינית, המרכז לבריאות האישה, מכבי שירותי בריאות, מודיעין.
הנקה אמא מניקה תינוק
צילום: index open
מומלצים