האם מוחמד חתאמי יתמודד מול אחמדי-נג'אד?
הנשיא לשעבר, הנחשב כמנהיג המחנה המתון והפרגמטי בפוליטיקה האיראנית, אמר כי יתמודד בבחירות לנשיאות רק אם יימלאו שני תנאים: הסכמה כי העם שואף לחירות, קדמה וצדק, והרחבת סמכויות הנשיא כדי שיוכל לממש תוכניות
האם נשיא איראן לשעבר יתמודד מול אחמדי-נג'אד? "רק אם יימלאו שני תנאים, אהיה מוכן לקחת חלק בבחירות הבאות לנשיאות" - כך צוטט היום (א') בעיתונות הפרסית מוחמד חתאמי, נשיא איראן לשעבר, הנחשב למנהיג הזרם הרפורמיסטי ברפובליקה האיסלאמית.
חתאמי נגד אחמדי-נג'אד:
מספק תירוצים לאויב
דודי כהן
הנשיא לשעבר, העומד בראש המחנה הרפורמיסטי, מתח ביקורת על התנהלותו של הנשיא הנוכחי. לשיטתו, סיסמאותיו התוקפניות רק מספקות תירוץ לאויבים. האם ישוב להתמודד בבחירות לנשיאות שייערכו ביוני?
העיתון "כרגוזראן" דיווח שחתאמי הבהיר אתמול כי "אין לי חשש מיוחד מתוצאות הבחירות. לעיתים אומרים שאתמודד רק אם אנצח, אבל רצתי כבר פעמיים לבחירות ולאור גלי החיבה שאני מקבל מהציבור, אין לי חשש במובן הזה. עם זאת, אין לי כוונה לרוץ לתפקיד בכל מחיר". חתאמי, שכיהן שתי כהונות כנשיא בין השנים 1997-2005, אמר כי שני התנאים שהציב להתמודדות בבחירות שייערכו ב-12 ביוני 2009 הם: "הגעה להסכמה עם העם על רצונותיו" ו"האפשרות לממש תוכניות".
"התנאי הראשון הוא שאוכל להגיע להבנה עם העם לגבי רצונותיו. לדעתי, הרצון ההיסטורי של העם האיראני הוא חירות, קדמה וצדק. אם אוכל להגיע להסכמה ברורה עם הציבור על כך, רצון זה יהיה התנאי הראשון של החלקים השונים בציבור להצגת מועמדותי", אמר חאתמי.
באשר לתנאי השני, הסביר, "במצב הקיים - עד כמה הנשיא יכול ליישם תוכניות? אם לא תהיה אפשרות אמיתית ליישם את התוכניות ויוצבו מכשולים בדרך, גם הצגת תוכנית טובה וכוללת לציבור היא פיתוי ורמייה של הציבור". יצויין כי בכהונתו השנייה ניסה חתאמי להרחיב את סמכויות הנשיא במטרה לממש את ההבטחות שניתנו לציבור, אך בעקבות סערה פוליטית שהתעוררה הוא נאלץ לחזור בו.
לא שונה ביחסו לישראל
אתמול נועד חתאמי עם אנשי סוכנות הידיעות האיראנית "אירנ"א" והתייחס בין היתר לניסיונות לפגוע בממשלתו. לדבריו, "אם התנאים יהיו דומים, חד משמעית רבות מהתוכניות וההזדמנויות לא ייצאו לפועל".חתאמי נחשב למנהיג הזרם הרפורמיסטי המעוניין לקדם יתר זכויות וחופש בחברה האיראנית, ונחשב לפרגמטי ומתון יותר בעיני הקהילה הבינלאומית. עם זאת, באשר ליחס לישראל אין הבדל של ממש בין הזרם השמרני אליו משתייך אחמדי-נג'אד לזרם הרפורמיסטי. גם בתקופתו של חתאמי נשמעו התבטאויות בגנות זכותה של מדינת ישראל להתקיים והוא כינה אותה "משטר טרוריסטי" וקרא להעניש אותה על כך.
לאחרונה מופעל על חתאמי לחץ בקרב אנשי הרפורמיסטים כדי שיציג את מועמדותו לנשיאות. עם זאת, על פי כל הסימנים, נראה כי תמיכתו של המנהיג העליון, האיטוללה עלי חמינאי, שמורה עדיין לאחמדי-נג'אד ולכן לפי שעה נראה כי סיכוייו להמשיך לכהונה שנייה גבוהים.
מציב תנאים. חתאמי
צילום: רויטרס
זוכה לתמיכת המנהיג העליון. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים