שתף קטע נבחר
 

"בתנו נהרגה ביום כיפור בפיגוע הדריסה הראשון"

שנה אחרי שנדרסה למוות על-ידי טרקטורון, הוריה של הילדה טל זינו מכפר תבור שוברים שתיקה ואומרים ל-ynet: "הם באו להתריס נגד מתפללים יהודים". פרקליטי הנאשמים: החליטו על רצח, לכן לא חקרו לעומק. הערב יתקיים טקס לזכרה של טל

ביום כיפור תמלא שנה למותה הטראגי של טל זינו ז"ל, ילדה בת 10 מכפר תבור שנדרסה על-ידי טרקטורון סמוך לבית כנסת ביום הקדוש. בשנה האחרונה שמרו הוריה, יחיאל וחיה זינו, על שתיקה - אך היום (א'), לפני שייערך ביישובם ערב לזכרה של טל, הם אומרים ל-ynet בזעם: "בתנו היא קורבן לפיגוע הדריסה הראשון". תחילה דובר על חשד לרצח שהתפוגג לבסוף, ופרקליטי הנאשמים בהריגה טוענים מנגד שהלהיטות הפכה את הדורסים לקורבן. 

 

בערב יישאו דברים ההורים, אחותה הגדולה של טל - שחר, תלמידים מכיתתה, ואף יוקרן סרט על חייה שהכנו תלמידי מגמת תקשורת בבית הספר כדורי. "חשוב שהדברים ייאמרו על מנת למנוע מקרים נוספים", מדגישים יחיאל וחיה, וטוענים שלא מתייחסים לדריסה כ"פיגוע" כדי לשמור על תקינות היחסים בין המגזר היהודי למגזר הערבי.

 

"איבדנו ילדה נבונה, מצחיקה ויפה שהייתה מוקפת בחברים, ילדה אוהבת חיים שרצתה לבלוע את העולם", מוסיפה האם, שתספר בערב על הבטחתה לטל כי השניים שגרמו למותה ישלמו את המחיר. "בעוד יומיים יחול יום כיפור ואני נורא מפחדת מהיום הזה ומהשעה הזו. שלחתי את הבת שלי למקום הבטוח ביותר בזמן הבטוח ביותר, והיא לא חזרה". 


יחיאל וחיה זינו ליד הגל-עד לבתם (צילום: חגי אהרון)

 

חיה מספרת שהיא באה לכל דיון בבית המשפט, "נושכת שפתיים ומתקשה לראות את הנאשמים. אבל הבטחתי לטל, ואם בגזר הדין יוחלט להשאירם בשל הנוכחות שלי בדיונים יום נוסף בכלא, אז אדע שעשיתי את המקסימום".

 

"בדיונים אני נאכל מבפנים"

בערב כיפור בשנה שעברה, כשהכבישים ריקים, יצאה טל מהבית בכפר תבור על אופניה. האב יחיאל התפלל בבית הכנסת והאם חיה בדיוק תכננה לצאת עם הבן הקטן. דבר לא בישר על הבאות - עד שבדלת הופיעו בעלה מלווה בראש המועצה. "הם אמרו לי שטל נפצעה אבל שאין מה לדאוג, והוסיפו שאנחנו צריכים לנסוע לבית החולים. וזהו, מכאן מתחיל סיפור חיים חדש".

 

האירוע הטראגי גרר תגובות נזעמות מצד תושבי כפר תבור, ומאידך תגובות מצד תושבי הכפר הבדואי הסמוך ערב אל-שיבלי. גם במשטרה לא נשארו אדישים ובעצה אחת עם הפרקליטות עצרו את נהג הטרקטורון הפוגע אסעד שיבלי בחשד לרצח.

 שבוע לאחר מכן נעצר גם מי שרכב על הטרקטורון מאחור, מוחמד שיבלי, וגם לו בצעד תקדימי ייחסו חשדות דומים.

 

"אדם שנוסע לתוך המון יש לו כוונה להרוג", אמרו אז גורמי חקירה, אולם מהר מאוד הבינו שלא היו בידיהם די ראיון כדי להפוך את התאונה לרצח בכוונה תחילה. השניים הואשמו בשורה של עבירות, ולשניהם יוחסה עבירת הריגה. הנוסע מאחור הואשם גם בהפקרת פצוע.

 

"התאכזבנו אך לא כעסנו, הבנו. יותר גרועה עבורנו הייתה המחשבה שהיה מתנהל משפט רצח והשניים היו יוצאים לחופשי. אז מוטב שיואשמו בהריגה", אמרה האם. בשנה שחלפה אזרו ההורים כוחות ובוא לכל הדיונים המשפטיים. "במהלך כל הדיונים אני מתאפק שלא להתפרץ, לא להגיד לנאשמים דבר אבל אני נאכל מבפנים", אמר האב. "הם לקחו לי את הדבר שהיה יקר לי מכל".

 

חיה הוסיפה: "זה אמנם קשה לנו מאוד לשבת בכל דיון, לראות אותם ואת בני משפחתם מחייכים ומנסים להפוך את היוצרות - כאילו הם הקורבן - בעוד שהם שוכחים שהקורבן האמיתי היא טל ואנחנו אחריה. אבל אני אוזרת כוחות, הבטחתי את זה לילדה שלי".

 

דווקא כעת, הם מרימים גבוה יותר את האצבע המאשימה. "בתי נרצחה בפיגוע הדריסה הראשון", מסבירה האם. "זה לא שהם עברו ברמזור אדום או לא צייתו לתמרור, הם באו להתריס נגד מתפללים ביום כיפור - ושלא יגידו 'לא ידענו שכיפור כבר נכנס'. מהמקום בו הם סיפרו שביקשו להוציא כסף, ניתן היה לראות את המתפללים לבושים לבן, הכל היה מואר.

 

"חוץ מזה, הם חיים כאן בקרבנו - לומדים בכדורי שהוא בית ספר מעורב - אז כמו שאנחנו יודעים מתי חל צום הרמדאן, גם הם יודעים מתי חל כיפור ומה המשמעות של היום הזה בשבילנו", אמרה חיה.

 

"מנסים להלביש את השסע היהודי-ערבי על הטרגדיה"

המשפט נמצא בשלב הסיכומים, ובעוד כחודשיים צפוי סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט יצחק כהן, להכריע. את הנוסע מייצגים עו"ד אורון שוורץ ויוגב נרקיס, ואת הנהג מייצג עו"ד דוד בן-אשר. נרקיס מתעקש: "הייתה לאורך כל הדרך להיטות מאוד גדולה להגיש כתב אישום על רצח, שגרמה לחקירה מגמתית בלי בדיקה של אליבי של הנהג וראיות חיצוניות נוספות".


ערב אל-שיבלי. "אנשים שנתנו את חייהם למדינה" (צילום: חגי אהרון)

 

לדבריו שותף גם עו"ד בן-אשר: "היו המון מחדלים בחקירה המשטרתית, הם החליטו מראש שהאדם שלפניהם רוצח ומכאן לא חקרו לעומק. גם ההד התקשורתי אשם - התקשורת עשתה לשניים משפט עוד טרם הוכחו אשמתם. אני כואב את גודל הטרגדיה אך סמוך שלא הייתה כאן כוונת זדון".

 

בנוסף טוענים עו"ד שוורץ ונרקיס כי במשפט זה נוצר תקדים מסוכן, עם האשמת נוסע באשמה זהה לזו של הנהג. "בפעם הבאה שייסע משהו ברכב כנוסע או כטרמפיסט והנסיעה תסתיים באופן טראגי, אותו נוסע עלול למצוא עצמו כאשם בהריגה מכוח תקדים שיבלי. זו מפלצת שחייבים לעצור אותה".

 

בתביעה טענו כי על אף שלא אוים על-ידי איש, בחר מוחמד שיבלי לנטוש את הזירה ולהפקיר את טל מדממת. עורכי הדין מתעקשים מנגד כי נמלט מאחר שביקש להגן על חייו.

 "אם לא היה בורח היו מבצעים בו לינץ', ההקלטות של מד"א מלמדות כי גם את הפארמדיק שלהם הכו", אמר שוורץ.

 

עורך הדין הוסיף כי הבוקר שוחח עם שיבלי, ולדבריו הוא ובני משפחתו וחבריו מהכפר חשים פגועים מהכתם שהוטל עליהם: "מדובר באנשים שנתנו את חייהם למדינה. הם חשים פגועים על כך שרואים בהם מפגעים, מדובר לצערי בתיק בו מנסים להלביש את השסע היהודי ערבי על תאונת דרכים טראגית. זה לא מכבד את זכרה של הילדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
טל זינו ז"ל
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
לזכרה של טל
צילום: חגי אהרון
אסעד שיבלי. מואשם בהריגה
צילום: חגי אהרון
עוןרכי הדין שוורץ ונרקיס
מומלצים