שתף קטע נבחר

ומה עם ציבור הנכים? יש גישה לבית הכנסת?

כבר עשר שנים קיים 'חוק הנגישות' הנותן כלים לציבור הנכים לעמוד על זכויותיו, אך עד עתה כמעט ולא נעשה בו שימוש. כחלק מזכויותיהם הקבועות בחוק, מגיע לנכים להתפלל בבתי כנסת המונגשים עבורם. להלן מספר פתרונות להנגשת בתי כנסת עבור מתפללים בעלי מוגבלויות שונות

בחגי תשרי, עולה אחוז המבקרים בבתי הכנסת בארץ, וגם כאלו שאינם נוהגים להגיע ולהתפלל, מתקבצים בחג סביב הקהילה בהיכלי התפילה. למרות היותם מבנים ציבוריים, לא תמיד בתי הכנסת מסבירי פנים לכלל המתפללים, וישנם מקרים בהם אנשים בעלי מוגבלויות מוצאים עצמם מחוץ לקהילה וללא יכולת לקחת חלק בתפילה, כתוצאה מחוסר נגישות.

 

לאחרונה הגיש אברהם רואש, משותק מוחין על כסא גלגלים הנאבק 17 שנה להנגשת בתי הכנסת במקום מגוריו, כתב תביעה נגד שני בתי כנסת בנתניה שאינם נגישים לנכים. התביעה הוגשה לאחר שהללו נדרשו להנגיש עצמם במשך זמן רב, אך לא עשו כן. בכתב התביעה מבוקש צו שיורה להנגיש את בתי הכנסת ופיצויים על סך של 100 אלף שקלים.

 

"חוק הנגישות" (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998), קובע: "אדם

עם מוגבלות זכאי לנגישות למקום ציבורי ולשירות ציבורי". מי שמוצא עצמו נפגע רשאי על פי חוק, להגיש תביעה אזרחית לפיצויים על סך של עד 50 אלף שקל, רק בשל היעדר הנגישות, ללא שיידרש להוכיח נזק. ניתן להגיש תובענה למתן צו עשה נגד המקום הציבורי, המורה לו לבצע הנגשה, או לפנות לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

  

"החוק נותן לידי ציבור הנכים, כלים רבי עוצמה לדרוש ולאכוף בפועל את הנגשתם של המקומות הציבוריים ומקומות העבודה". מסביר עו"ד גיא אופיר, המייצג בהתנדבות את התובע אברהם רואש. "אבל, למרות שהחוק קיים כבר 10 שנים, נותן את כל הכלים, ומעצים את ציבור הנכים לעמוד על זכויותיו, נכים אינם מגישים תביעות נגד מקומות ציבוריים". מסביר אופיר, בחפשו אחר תביעות דומות בנושא.

 

"כמובן, שהאחריות אינה מוטלת רק על ציבור הנכים" הוא מוסיף, "שכן גם לא מצאתי פסקי דין, בהם הוטלו עונשים על הפרת החוק, וכאן יש לבקר את המדינה בנושא היעדר אכיפה פלילית. אך אם ציבור הנכים לא יעמוד על זכויותיו, ברור שגם יתר הציבור לא ידאג לו".

 

טיפים להנגשת בתי כנסת:


בית כנסת עם רמפה, להנגשה למוגבלי תנועה

הנגשה לבעלי ליקויי תנועה:

  • הנגשת הסביבה החיצונית של בית הכנסת- סימון חניות נכים, סלילת דרך גישה נגישה מהחניון עד למפלס המדרכה או לאולם בית הכנסת הן פעולות נחוצות להקלה על בעלי ליקויי התנועה לגשת לבית הכנסת.

  •  מדרגות- בבתי כנסת רבים יש מדרגות בכניסה ועזרת הנשים ממוקמת בקומה השנייה. פתרונות אפשריים לבעיה זו הם הוספת כבש (רמפה) או התקנת מעלון או מעלית עם מנגנון שבת. תכנון מראש יביא בחשבון הקצאת מרחב הולם לעזרת נשים בקומה נגישה – בצורה נפרדת ומכובדת, ויחסוך כספים רבים. בכל מקרה, לצד המדרגות יש להוסיף מאחזי יד.
  • הנגשת חלל בית הכנסת: הנגשת במת התפילה (אם הבמה מוגבהת, יוביל אליה כבש בשיפוע של עד 6%), הקצאת מקום לכיסאות גלגלים בתוך בית הכנסת, השארת מעברים פנויים בין המושבים והנגשה של תאי השירותים בעזרת הנשים ובעזרת הגברים.
  • איסור שימוש בכסא גלגלים בשבת - לשומרי שבת אסור בערבי חג, בחגים ובשבתות לפתוח ולסגור מעגלים חשמליים, כלומר להדליק ולכבות חשמל, להפעיל מעלית וכדומה. איסור זה אינו מאפשר לאנשים המשתמשים בכיסא גלגלים ממונע או בקלנועית להגיע לבית הכנסת בכוחות עצמם. ניתן לפתור בעיה זו בעזרת פתרונות טכנולוגיים לבעיות הלכתיות. מכון "צומת" - מתקין "מנגנוני שבת", המאפשרים להשתמש בכיסא גלגלים ממונע ובקלנועית גם בשבתות ובחגים.

 

הנגשה לבעלי ליקויי ראייה:

  • הצבת שילוט מתאים - תוך שימוש בגופן ברור, גדול, מעובה וצבוע בצבעים ניגודיים.

  • התקנת תאורה מתאימה - תאורה ממוקדת שמאפשרת קריאה בנוחות

  • הנגשת ספרי הקודש - סידור, מחזורים וחומשים שמודפסים באותיות גדולות או בכתב ברייל, והאותיות והרקע בהם צבועים בצבעים ניגודיים, לדוגמה שחור וצהוב.

 

הנגשה לבעלי ליקויי שמיעה:

  • התקנת תאורה המאירה את נושא דרשה ומאפשרת לקוראי שפתיים לראות את שפתיו של הדובר. במידת האפשר יש לדאוג לכך שהדובר יעמוד כשפניו אל הקהל.

  •  שימוש במערכות הגברה אישיות (הן אינן יכולות לשמש בימי שבת וחג)

  • סגירת הווילונות בשעות היום לשיפור האקוסטיקה ולמניעת סנוור, כך שניתן יהיה לראות טוב יותר את פני הדוברים ולקרוא את שפתיהם.

 

הנגשה לבעלי ליקויי דיבור:

מכשירים בעלי פלט קולי המשמשים לתקשורת חלופית יכולים לסייע לאנשים המתקשים בדיבור. באמצעות מכשירים אלה יכול מי שנקרא לעלות לתורה להשמיע בקול את הברכות – המוקלטות מראש (אך לא בימי שבת וחג – אלא אם כן המכשירים עברו התאמה לפי ההלכה). "התנועה ליהדות מסורתית", המארגנת מסיבות בר ובת מצווה לילדים בעלי מוגבלויות, נעזרת במכשירים מסוג זה כדי לאפשר גם לילדים שאינם מדברים, לעלות לתורה ולהשמיע בקול את הברכות. לפרטים לחצו כאן.

 

הנגשה לבעלי לקות נפשית:

אנשים בעלי לקות נפשית מתקשים להתמודד עם מקומות צפופים ורועשים. פתרונות אפשריים הם הקצאת כמה מושבים במקום צדדי יותר ומרוחק או יצירת מרחב אינטימי יותר בתוך בית התפילה על-ידי הצבת פרגוד.

 

הנגשה לבעלי לקות שכלית:

קיימים סוגים רבים של לקויות שכליות. להלן כמה פתרונות שיכולים לסייע לרבים מהאנשים בעלי לקות קוגניטיבית:

  • שילוט מתאים ברור עם סימנים מוסכמים, למשל ציור ברור של נשים/גברים

  • סמלים אוניברסליים – כגון סמל של "שירותים", "כניסה", "שירותי נכים"

  • מתן אפשרות של מלווה אישי במידת הצורך.

 

"כל אדם זכאי להשתתף בתפילה ובשמחת החג, לכן, ישנה חשיבות רבה לעשות כל מאמץ להנגיש את בית התפילה", אומר נחמן פלוטניצקי, מנכ"ל מילבת, עמותה הפועלת להעלאת רמת עצמאותם, שיפור איכות חייהם והקלה בהשתלבותם בחיי הקהילה של בעלי מוגבלויות באמצעות סביבה טכנולוגית נגישה ומותאמת. "הנביא ישעיהו (פרק נו' פסוק ז') אמר: 'כי ביתי בית תפילה, יקרא לכל העמים', זו נבואה לעתיד לבוא, אך בינתיים, אנו צריכים לדאוג לכל מי שרוצה להגיע לבית הכנסת - יוכל לעשות כן", הוא מסכם.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזרת נשים
צילום: נורית איבניצקי
עזרת נשים מונגשת
צילום: נורית איבניצקי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים