ישיבת חירום: הסטודנטים יישארו בבית
בישיבה שקיים ועד ראשי האוניברסיטאות, הוחלט לא לפתוח את שנת הלימודים האקדמית כמתוכנן ב-2 בנובמבר, אם לא תועבר תוספת של 2.4 מיליארד שקל. היום תתקיים ישיבה נוספת עם נציגי האוצר
ועד ראשי האוניברסיטאות קיים הבוקר (יום ב') ישיבת חירום ובה הוחלט כי שנת הלימודים הקרובה לא תיפתח, אם לא תובטח למערכת תוספת משאבים לפי מתווה ועדת שוחט. מאוחר יותר תתקיים ישיבה בין נציגי הוועד, נציגי המועצה להשכלה גבוהה ונציגי האוצר, בניסיון למנוע את השביתה.
ועדת שוחט קבעה שלנוכח הקיצוצים הרבים שעברה מערכת ההשכלה הגבוהה ולאור צורכי העתיד של מדינת ישראל, יש להוסיף למערכת תקציב שנתי של 2.4 מיליארד שקלים על פני חמש שנים.
יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' מנחם מגידור, אמר בתום הישיבה: "אני קורא לממשלת ישראל להתעשת ולמנוע את הסבל והנזק שייגרם לציבור הסטודנטים מאי פתיחת שנת הלימודים".
גם בגזרת הסטודנטים עדיין לא ברור כיצד תיראה השנה הבאה. לפני כשבוע חידשו הסטודנטים את מאבקם כדי למנוע אפשרות של העלאת שכר הלימוד. הערב יקיימו ישיבה וידונו בהתפתחויות ולגבש דרך פעולה.
יושב ראש התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, כי "בימים הקרובים יכנסו הסטודנטים ישיבת חירום, גם משום שלא נקבע עוד גובה שכר הלימוד לשנת הלימודים הקרובה". יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, גיל גולדנברג, אמר כי "המדיניות הכלכלית המונהגת בשבע השנים האחרונות על-ידי משרד האוצר נחלה כישלון חרוץ והביאה את האוניברסיטאות לקריסה. הסטודנטים בישראל לא למדו כראוי כבר שלוש שנים ברציפות. אני פונה לראש הממשלה הבאה, ציפי לבני, לנקוט בצעדי חירום מידיים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הצענו לתת תוספות תקציב משמעותיות למערכת ההשכלה הגבוהה לשנה הקרובה. בהתייחס להצעה זו, יחד עם העלות המשמעותית של תוספות שכר המרצים ולאור המצב הכלכלי המסתמן בשנה הקרובה, מדובר בהצעה הגונה. הפערים בין הצדדים אינם משמעותיים, השנה הקרובה תהיה שנת גישור במטרה לנסות ולקדם יחד עם הוועדה לתכנון ותקצוב את יישום דו"ח ועדת שוחט המלא בשנת 2010".
הממשלה התחייבה לא להעלות שכ"ל
מה שמונע את תוספת התקציב שהובטחה לאוניברסיטאות הוא ההסכם שהושג עם הסטודנטים בתום מאבקם, שבו התחייבה הממשלה לא להעלות את גובה שכר הלימוד בשנת הלימודים הקרובה. במסקנות ועדת שוחט הומלץ להעלות משמעותית את גובה שכר הלימוד, אולם אז יצאו הסטודנטים לרחובות ובסופו של מאבק מר, הובטח ששכר הלימוד לא יועלה בלי הסכמתם.
בעקבות החלטה זו, הודיע משרד האוצר שלא יעביר את תוספת התקציב בגובה 2.4 מיליארד שקלים להבראת האוניברסיטאות, שכן הוא דורש את יישום דו"ח שוחט המלא. בשבועות האחרונים התקיים משא ומתן אינטנסיבי בין משרד האוצר לבין נציגי המועצה להשכלה הגבוהה וועד ראשי האוניברסיטות בניסיון להגיע לפשרה, אולם הצדדים לא הגיעו להסכמה.
שנת הלימודים באוניברסיטאות תוכננה להיפתח ב-2 נובמבר. מבדיקת ynet שנערכה אתמול במוסדות האקדמיים עולה כי בשל המחלוקת על התקציב עם האוצר, הסטודנטים יספגו את הפגיעה העיקרית. רבים מהם מתלוננים בימים האחרונים על קיצוץ קורסים, ועל צמצום אפשרויות הבחירה עד למינימום.
נועם פיאדה, סטודנט שיחל את שנתו השלישית בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת תל-אביב, אומר כי "בחמש-שש השנים האחרונות קיצצו, אבל בין השנה שעברה לנוכחית ממש מרגישים הידרדרות שלא הייתה מורגשת בעבר - בקורסים שנסגרו, בהיצע פחות טוב של קורסי בחירה. אני לומד ספרדית עם 60 איש בכיתה, זה ממש לא אפקטיבי ללמוד שפה כך. זה נראה כמו הפרפורים האחרונים במערכת".
הקיצוצים מורגשים גם באוניברסיטאות בפריפריה. באוניברסיטת בן-גוריון לא התקבלה החלטה על סגירת תחומי לימוד או מחלקות. עם זאת, הקיצוץ מורגש במספר המשתתפים בכיתות ובתרגולים - במיוחד בהנדסת חשמל ומחשבים, הנדסת ביו-טכנולוגיה, הנדסות מערכות מידע ומערכות תקשורת.