שתף קטע נבחר

"סוגיית שליט - חלק מהמשבר הפנים-פלסטיני"

גורם המעורב במגעים בין פתח לחמאס אמר ל-ynet שהמשא ומתן בעניין גלעד שליט לא יחודש לפני הסכם פנים פלסטיני. הדברים נאמרו לקראת חידוש הדיאלוג בין הארגונים הפלסטינים בקהיר

"גלעד שליט הפך בשבועות האחרונים לחלק מהמשבר הפנים-פלסטיני", כך אמר היום (ב') ל-ynet גורם המעורב במגעים בין פתח לחמאס.

 

לדברי הגורם, סוגיית שליט הפסיקה להיות סוגיה נפרדת העומדת ותלויה בהתקדמות המגעים בין ישראל לחמאס סביב רשימות אסירים. "ללא התקדמות בדיאלוג, שמשמעותו מתן שליטה מסוימת לחמאס ברשות הפלסטינית, בנוסף לדרישות הקודמות הקשורות להסרת המצור ולרשימות האסירים, לא תהיה התקדמות אמיתית בעניינו", אמר הגורם. לדבריו, הוא מעריך כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס בעניין שליט לא יחודש לפני סיום הסכם בדיאלוג הפנים פלסטיני.

 

לגבי המשא ומתן אמר מקור פלסטיני ל-ynet כי קיים סיכוי סביר שהדיאלוג בין הארגונים הפלסטינים, שיחל בשבוע הבא בקהיר יביא לפיוס פלסטיני, או לפחות להורדת רמת המתיחות והפילוג בין הרשות הפלסטינית לחמאס. המקור אומר כי בשבועות האחרונים נעשתה עבודת הכנה לצידה של מצרים, שנועדה להבטיח כי הפעם הדיאלוג לא ייכשל בטרם החל, כפי שקרה בפעמים הקודמות.

 

המקור אומר כי בניגוד לפעמים הקודמות, תנועת החמאס מגיעה לדיאלוג כשהיא מוכנה לדון בוויתור על שליטתה ברצועת עזה. יחד עם זאת אומר המקור, כי המחיר שתדרוש החמאס בתמורה לוויתור על בחירות מוקדמות והשלמת כהונת ממשלת החמאס עד לתם התקופה, כלומר לפחות עוד שנתיים, יעיבו על המפגש בקהיר. "אם תימצא הנוסחה שתרצה את החמאס, ניתן לומר שיש סיכוי טוב שהפילוג בין הרצועה לגדה ייפסק".

 

ארבעה "לאווים" לחמאס

יחד עם זאת, בחמאס הבהירו שהם הולכים לדיאלוג כשברשותם מספר "לאווים". מחזיק תיק שליט בארגון, ד"ר אוסמה אל-מוזייני, אומר כי תנועתו הולכת לקהיר כשבאמתחתה ארבעה לאווים. הלאו הראשון הוא אי ההסכמה לכך שהסוגיות הלאומיות הפלסטינית יחולקו ויופרדו, כשכוונתו לסוגיות שידונו בהסדר הקבע וכן להפרדה בין הרצועה לחמאס.

 

בנוסף אומר אל-מוזייני כי תנועתו תדרוש שבמקביל לרפורמה במנגנוני הביטחון ברצועה, תתקיים רפורמה דומה ומקבילה במנגנוני הביטחון הפלסטינים בגדה המערבית. סוגיה זו צפויה להוות בעיה, שכן משמעותה היא כי חמאס דורשת מעורבות בשליטה במנגנוני הביטחון בגדה המערבית, דבר שלא היה קיים עד כה.

 

הלאו השלישי, אומר אל-מוזייני, שיציג חמאס הוא לא לקיצור הקדנציה של הפרלמנט הנוכחי והשלמת תקופתו. והלאו הרביעי הוא אי הסכמה להתייחסות נפרדת למצב ברצועה, כשהכוונה שכל הסדר מול ישראל חייב לכלול את עזה. דבריו של אל-מוזייני מעידים שלמרות האופטימיות שמשתמעת בתקשורת האחרונה על סיכויי הדיאלוג, המפגשים בקהיר הולכים להיות קשים - כשבנוסף צפויה חמאס לדרוש רפורמה במוסדות אש"ף והשתתפות בשליטה בארגון, דרישה שאבו מאזן ואנשיו יתקשו לקבל.

 

בצל המחלוקת בין החמאס לאבו-מאזן סביב הארכת כהונתו של הנשיא הפלסטיני המסתיימת בחודש ינואר, הודיע אקדמאי פלסטיני ידוע על הצגת מועמדתו בבחירות לנשיאות - ד"ר עבד אל-סתאר קאסם, מרצה למדע המדינה מהגדה המערבית. "למרות שלא נראה כי הבחירות תתקיימנה במועד, שכן ישראל וארה"ב רוצות בהארכת כהונת אבו מאזן והן אלה שקובעות באמת להנהגה הפלסטינית מתי לקיים את הבחירות".

 

קאסם הידוע כמתנגד חריף לרשות ולאבו מאזן אומר כי אם תתקיימנה הבחירות במועדן "הרי שלנוכח אכזבת הציבור מן הפלגים הפלסטינים קיים סיכוי מבחינתי להשגת תוצאה טובה בבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם רותם
גלעד שליט ממשיך לשהות בשבי
צילום: נועם רותם
מומלצים