שתף קטע נבחר

 

מאות יוצאי אתיופיה: הופקרנו, אין כסף לאוכל

ילדים מורעבים שקופצים על שקית לחמניות, סנדלים קרועים, ואוטובוס בודד ב-6:30 בבוקר ליציאה ממרכז הקליטה. בני הפלשמורה ממרכז קליטה בצפון מחו מול משרד רה"מ על יחס הממסד. הסוכנות היהודית: שמענו - ובאנו לטפל

למרות התגמשות הממשלה, מאבק יוצאי אתיופיה להעלות את קרוביהם נמשך. אבל לאור מצבם של כמה מבני הפלשמורה שבאו ארצה בשנה האחרונה - המופקרים, לטענתם, על-ידי הרשויות - אולי היו מעדיפים להישאר באפריקה. היום (ב') באו לירושלים כ-200 עולים ששוכנו במרכז קליטה בבית אלפא שבצפון, והציגו תמונה קשה: עוני מחפיר, וגם מכשולים בדרך לצאת ממנו. רק אחרי שההפגנה יצאה לדרך, בסוכנות החלו בטיפול בסוגייה.

 

העולים בני העדה האתיופית ביקשו לפתוח אתמול בצעדה ממרכז הקליטה שלהם בקיבוץ שבעמק יזרעאל, למשרד ראש הממשלה בבירה. היום לפחות נשכרו עבורם אוטובוסים, כשרבים מהנוסעים היו ילדים. אחד מהנוכחים בהפגנה בירושלים סיפר: "באיזשהו שלב מישהו הלך להביא לחמניות. הילדים היו כל-כך רעבים שזינקו וקפצו עליו בטירוף. התביישתי, הרגשתי כמו במדינת עולם שלישי. לא האמנתי שזו ישראל 2008".


מול משרד ראש הממשלה, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

בני הפלשמורה המפגינים הגיעו לארץ בשנה האחרונה ושוכנו על ידי הסוכנות היהודית במרכז הקליטה. לטענת העולים, מקום מגוריהם אינו ראוי ומבודד, היחס לו הם זוכים מהמדריכים מזלזל, והם סובלים ממצוקה כלכלית קשה. רבים נשארו במרכז לאחר תום תקופת הזכאות לסל הקליטה הנמשכת שישה חודשים, אך גם אם לא עבדו - לא קיבלו סיוע מהביטוח הלאומי, פשוט מכיוון שלא ידעו למלא את הטפסים ולא זכו לסיוע בכך.

 

"אנחנו כל הזמן רעבים והילדים שלי פשוט מתים מרעב וצמא", אמר קסה אווקה, בן 37, אב לחמישה, שבא לארץ לפני כשנה. "זרקו אותנו למרכז קליטה באמצע מדבר, המדריכים של הסוכנות לא עוזרים לנו בכלל וחמישה חודשים לא קיבלתי כסף מביטוח לאומי. רק החודש קיבלתי 3,000 שקל, שמתוכם אני צריך לשלם 600 שקל לשכירות והשאר חשבונות. ככה לא נשאר לי כסף להאכיל את הילדים. הילד שבא להפגין איתי הגיע עם סנדלים קרועים".

 

"אף אחד לא מוכן לעזור"

טענה נוספת שהעלו המפגינים היא שמרכז הקליטה נמצא במרחק גדול מהערים, והמוצא היחיד הוא אוטובוס בודד ב-6:30 בבוקר, שמגיע לעפולה. כך נמנעת מהם האפשרות לצאת לעבוד. העולים הצהירו שאינם מוכנים לחזור למרכז הקליטה אם לא יוחלפו המדריכים, או שיוסכם על העברה למקום אחר.

 

טרפה אבבה, בן 67, שהגיע גם הוא לפני פחות משנה לארץ עם ארבעת הילדים והנכדים, טוען שגם הוא לא מקבל שום תמיכה מספיק מהמדינה.

 "אין כסף לאוכל, ואף אחד לא מוכן לעזור". מפגין אחר סיפר שילדו נעקץ על ידי עקרב ולא טופל כראוי. 

 

אבי מספין, דובר האגודה למען עולים מאתיופיה, אמר ל-ynet: "הסוכנות היהודית מפקירה ומזניחה בצורה פושעת את העולים החדשים בבית אלפא שהגיעו לארץ רק לפני שנה. במקום להוות עבורם אוזן קשבת ולפעול לקליטתם המהירה בישראל, הם בוחרים להתנער מאחריות תוך כדי התעלמות מוחלטת ממצוקתם. המקום בו הם גרים אינו ראוי למגורי אדם".


צועדים בדרך לירושלים (צילום: חגי אהרון)

 

יו"ר המועצה האזורית גלבוע, דני עטר, הוא שסייע בארגון חמשת האוטובוסים עבור המפגינים. בשיחה עם ynet הסביר: "מדובר באזרחים שמתגוררים בתחום המועצה ויש להם טענות על מספר דברים שבלעדיהם אין אפשרות שישתלבו בישראל. אין סיבה שהמדינה לא תעמיד בפניהם תנאים להשתלבות מוצלחת".

 

חבר הכנסת שלמה מולה (קדימה), שהגיע אף הוא להפגנה, אמר לאחר שהקשיב לטענות העולים: "עולה ריח רע של קיפוח. אני קורא למנכ"ל משרד הקליטה להקים ועדת בדיקה שתבחן את טענות העולים בצורה מעמיקה".

 

הסוכנות: הצוות משקיע את כל המאמצים

מנכ"ל המחלקה לעלייה וקליטה בסוכנות היהודית, אלי כהן ,אמר כי אין לו ספק שבהידברות עם נציגי המפגינים את ניתן לפתור את מרבית מצוקותיהם. מהסוכנות נמסר בתגובה לטענות: "מרכז הקליטה בקיבוץ בית אלפא קולט מאות עולים מאתיופיה ומעניק להם את כל השירותים הדרושים להשתלבותם המוצלחת של העולים בישראל, לרבות לימודי עברית, השלמת גיור, הכנות לגיוס לצעירים, סדנאות המסייעות לעולים להתגבר עם קשיי הקליטה, שירותי רפואה במקום ועוד.

 

"מרכז הקליטה שוכן במקום שקט ומטופח המאפשר לעולים ללמוד ולהתכונן בהצלחה לחיים עצמאיים.

צוות מרכז הקליטה של הסוכנות היהודית משקיע את כל המאמצים על מנת לסייע לעולים בכל קשיי תהליך הקליטה, ולהיענות לכל בקשה במידת האפשר.

 

מיד עם העלאת הטענות בידי העולים, הגיעו אתמול למרכז הקליטה ממונים על קליטת יוצאי אתיופיה בסוכנות היהודית, קיימו שיחות עם העולים על מנת למצוא פתרונות לבקשותיהם. לחלק מהדברים ניתנו פתרונות באופן מיידי, דברים נוספים נבדקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צועדים בדרך לעפולה
צילום: חגי אהרון
ח"כ שלמה מולה בהפגנה
צילום: גיל יוחנן
טרפה אבבה
צילום: אבי מספין, האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה
מומלצים