עיכוב ב"מתנה" לרוסיה - בגלל חוב ארנונה
מבוכה לאולמרט במוסקבה? עיריית ירושלים מתעקשת: אי אפשר להעביר את "חצר סרגיי" לרוסיה לפני הסדרת החוב. ומי החייבים? זה לא ממש ברור
במכתב ששלח היום (ב') גזבר העירייה אלי זיטוק למנהל מינהל הדיור הממשלתי, עמוס בן שאול, הבהיר זיטוק כי על פי סעיף בפקודת העיריות, "אין באפשרות העירייה לתת אישור לטאבו טרם הסדרת החובות". גזבר העירייה הוסיף כי הוא מבין את דחיפות ורגישות העניין, אך אין באפשרותו לפעול אחרת.
ראש הממשלה אולמרט, השוהה ברוסיה, מבקש להפגין רצון טוב מול הנשיא דמיטרי מדבדב - עמו ייפגש מחר -
על רקע דרישותיה של ישראל לעצור את חימושה של סוריה באמצעי לחימה מתקדמים ובנושא הסנקציות על איראן.
רבים בפמליה הישראלית הופתעו לראות את הסיקור הנרחב שקיבל הנושא. ידיעות נרחבות על כך הופיעו בעמודי החוץ בעיתונים ותפסו כותרות במהדורות החדשות בטלויזיה, ברדיו ובאינטרנט. הרוסים הביעו הערכה רבה לכך שישראל עמדה בהבטחתה בנושא זה, למרות הזעזועים הפוליטיים בישראל. סרגיי סטיפשין, מבקר המדינה לענייני כספים ונכסים של רוסיה ברחבי העולם אף הצטרף לפגישת אולמרט-לברוב כדי להודות לראש הממשלה על המחווה.
חצר סרגיי. עדיין בידינו (צילום: מאיר אזולאי)
החברה הפלסטינית-רוסית מעולם לא שילמה ארנונה
את הבקשה לאישור עיריית ירושלים, כדי לאפשר את העברת הנכס בלשכת רישום המקרקעין לידי ממשלת רוסיה, העביר מנהל מינהל הדיור הממשלתי לגזבר העירייה עוד ב-16 בספטמבר. במסמך ששלח, הבהיר בן שאול כי לאור הנסיבות המיוחדות יש להעביר את האישור באופן מיידי, "וזאת מבלי להתנות את מתן האישור בסילוק חובות מיסוי עירוני, ככל שקיימים".
עם זאת, הדגיש אז מנהל מינהל הדיור הממשלתי כי "לאחר קבלת האישור מהעירייה, נסייע לצדדים לברר חובות אלה, במטרה להגיע הסכמה בקשר לגובה החוב ולאופן סילוקו".
מספר גורמים מחזיקים בנכס, וביניהם: משרד החקלאות, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, והחברה הפלסטינית-רוסית. האחרונה, אשר מעולם לא שילמה מעולם ארנונה, נושאת במלוא החוב. ומי בעלי הבית בחברה הפלסטינית-רוסית?
אף אחד בעירייה לא יודע מי הם, או כיצד לאתרם. גזבר העירייה הבהיר במכתבו כי: "עם הגעה להסכמה בינינו בנוגע להסדרת חובות הארנונה, נפעל באופן מיידי להוצאת אישור לטאבו כאמור".
כעת עבר הכדור למגרשם של מינהל הדיור הממשלתי, שיצטרך למצוא פתרון לבעיה. לאור העובדה שאולמרט כבר נמצא במוסקבה, ייאלץ המינהל הדיור הממשלתי לפעול בהקדם על מנת למנוע מבוכה מדינית.
"חצר סרגיי" הוא בניין שהיה בבעלות ברית המועצות עד לניתוק היחסים הדיפלומטים עם ישראל ב-1967. שוויו עומד על כ-11 מיליון שקל. ישראל הסכימה כבר ב-1990 להעביר את המבנה לידי ברית המועצות, אלא שהתפרקותה מנעה זאת. מאז מנעו מהלכים ביורוקרטים ומדיניים את העברת הנכס, שהוקם בשלהי המחצית השנייה של המאה ה-19, לידי הבעלים המקוריים.