שתף קטע נבחר

חרף ההתנגדויות - מלון חדש ייבנה בחוף באילת

התנגדותם של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה לא הועילה: המועצה הארצית לתיכנון ובנייה אישרה לבנות בחוף אלמוג, מול המצפה התת-ימי, מלון בן שמונה קומות ו-160 חדרים, שיכלול גם שטחי מסחר רחבים

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') הקמת מלון חדש בן שמונה קומות ושטחי מסחר על שטח של 12 דונם בחוף אלמוג באילת.

 

המלון יוקם על מבנה של מרכז מסחרי נטוש מול המצפה התת ימי ובצמוד למלון אורכידיאה. בהצבעתה שינתה המועצה סעיף בתוכנית המתאר הארצית לחופים, האוסר תוספות של בנייה במקום. התוכנית החדשה משנה את יעוד הקרקע משטח המיועד לתיירות לשטח המיועד למלונאות וחזית מסחרית, ומעניקה ליזם תוספת זכויות בנייה. המשמעות: למבנה הנטוש הנמוך יחסית יתווספו עוד שש קומות, והוא יהפוך למלון הכולל 160 חדרים עם שטחי מסחר בהיקף של 2,500 מ"ר.

 

תשעה חברים במועצה הצביעו בעד שינוי הסעיף ואישור התוכנית; שישה התנגדו וחמישה נמנעו. נציגי החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה בדיון היו בין המתנגדים. גורמים שנכחו בישיבה מתחו ביקורת על חבריהם שהצביעו בעד אישור התוכנית משום שהיא ביטלה למעשה את אחד ההישגים הגדולים של המועצה והיא תמ"א 13. "מדובר פה בהחלטה שהיא מעיין גול עצמי", אמר הגורם ל-ynet.

 

בשביל מה להוסיף אחוזי בנייה?

בחברה להגנת הטבע אמרו כי ימשיכו להאבק נגד הקמת המלון בכל הוועדות והמסגרות התכנוניות הרלוונטיות בעתיד. "המועצה אישרה היום פריצת מסגרת של תוכנית מתאר לחופי אילת - שקבעה שלא יהיה פיתוח מלונאי בחוף הדרומי - לצורך אישור תוכנית נקודתית אחת", אמר שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע במחוז דרום. 


שמונה קומות במקום שתיים. המבנה הנטוש בחוף אלמוג (צילום באדיבות החברה להגנת הטבע)

 

לדבריו, ניתן היה לאשר את התוכנית להקמת המלון מבלי לשנות את המסגרת ולאשר ליזם תוספות בנייה ואפשרות לשטחי מסחר. "משום מה, חברי המועצה הארצית בחרו להתכופף בפני יזמות פרטית על חשבון הציבור. ריף השונית נמצא בסכנה מתמדת בעקבות הפיתוח המסיבי באזור אילת, וכל תוספת של בנייה מלונאית בחוף הדרומי עלולה להיות הרסנית לשונית".

  

גורמי סביבה הודו כי השימוש המלונאי בשטח הוא למעשה עובדה מוגמרת, אך התנגדו להרחבת המבנה מחשש שהפיתוח ועומס התיירים במקום יפגע בשונית הרגישה. המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע החזיקו בעמדה זו ונשענו על תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 13) הנוגעת לחופי מפרץ אילת. תוכנית זו מתירה הקמת מלון במקום, אך ללא תוספת שטחי בנייה.

 

חוק הסביבה החופית - לא רלוונטי הפעם

בנייה כה קרובה לחוף אסורה על פי חוק כיום. חוק שמירת הסביבה החופית, שהורחב השנה והוחל גם על חופי אילת, מונע בנייה במרחק 100 מטרים מקו המים. אלא שהתוכניות להקמת המלון אושרו לפני כניסת החוק לתוקף

 

באופן דומה מתקדמות כיום תוכניות בנייה בחוף פלמחים ובחוף בצת, שאושרו לפני כניסת החוק לתוקף. גורמים בתנועה הסביבתית אמרו כי מדובר בעיוות שדורש תיקון מיידי. הם ציינו כי מצב בו המדינה ממשיכה לקדם ולאשר תוכניות בנייה המנוגדות לרוח חוק שהיא עצמה אישרה אינה הגיונית, ויש לפעול לבחינה מחודשת של התוכניות לאור המצב החוקי החדש.

 

אך הויכוח לא מסתכם במצב החוקי. בחברה להגנת הטבע מתריעים שלתוכנית בסדר גודל שכזה תהיה השפעה משמעותית על השונית הרגישה, בין היתר כתוצאה מעומס התיירים. כמו כן, תקלות ביוב וגלישת חומרי דישון והדברה של שטחי הגינון במלון עלולים גם הם לפגוע בשונית. עוד אמרו בחברה כי הבנייה ושינוי פני השטח תשנה את משטר זרימת מי השיטפונות באזור, וכי התאורה החזקה מהמלון תפריע לצבי הים להטיל בחוף ביצים, ותשבש את מחזורי הרבייה של האלמוגים בשונית.

  

בעיריית אילת מרוצים. זה מכבר הם הביעו תמיכה בתוכנית הרחבת המלון ובתגובה מסרו כי הם שמחים שהנושא בא על פתרונו. "מתחם חוף אלמוג עומד בשיממונו שנים ארוכות, ומהווה מפגע אסתטי בלתי נסבל. הנושא עלה לדיון פעמים רבות במועצת העיר עוד בטרם הוחל חוק שמירת החופים, ומליאת המועצה אישרה את התוכנית תוך התחשבות בתנאי השטח והטבע באזור", לשון תגובה העירייה.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד התנגד ומתנגד לפיתוח אינטנסיבי של מפרץ אילת, ובכלל זה גם לתוספות זכויות הבניה המוצעות בתוכנית. נציג המשרד הצביע נגד אישור התוכנית ובעד שמירה על עקרונות תמ"א 13 לחופי מפרץ אילת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשש לפגיעה בשונית הרגישה. שמורת חוף אלמוג
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים